Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο πίσω από την επιστροφή της τρόικας

Γιατί την «έπεσαν» οι υπουργοί Οικονομικών στον Γ. Στουρνάρα στο Eurogroup. Μετά από τρεις γύρους διαβουλεύσεων κλείδωσε η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας. Ποια είναι τα καυτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

Το παρασκήνιο πίσω από την επιστροφή της τρόικας

Την... καρδάρα με το γάλα της επόμενης δόσης κινδυνεύει να χύσει η κυβερνητική αδυναμία να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που περιγράφονται στο περιβόητο toolkit του ΟΟΣΑ.

Οι διατάξεις για τον χρόνο ζωής του φρέσκου γάλακτος, για τη δυνατότητα πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων αλλά και τη δυνατότητα εκπτώσεων στις τιμές των βιβλίων φαίνεται πως αποτελούν το νέο κόλλημα της τρόικας, η οποία ανάγει αυτό το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων σε μείζονος σημασίας.

Η κυβέρνηση από την άλλη δείχνει εγκλωβισμένη σε εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις και σε μια επιχείρηση διατήρησης ισορροπιών με τους θιγόμενους.

Το σκηνικό αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει αυτός ο πολύμηνος κύκλος διαπραγμάτευσης μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων από την ερχόμενη Δευτέρα, όπου ξαναπιάνουν δουλειά στην Αθήνα οι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

Οι απορίες των ομολόγων του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο τελευταίο Eurogroup «γιατί δεν προχωρούν οι αλλαγές του ΟΟΣΑ;» έπεφταν σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του συμβουλίου κατά ριπάς.

Μάλιστα, με βάση τις ίδιες πηγές, χρειάστηκαν τρεις κύκλοι διαπραγμάτευσης ώστε να κλειδώσει η ημερομηνία επανόδου της τρόικας την ερχόμενη Κυριακή και να αρχίσουν οι συσκέψεις από τη Δευτέρα. Παράγοντες της τρόικας παραδέχονται ότι εάν κλείσει αυτό το μέτωπο ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί πολύ πιο εύκολα.

Οι πιέσεις είναι τέτοιου μεγέθους που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια η ελληνική κυβέρνηση να στρίψει διά του... αρραβώνος, με υποσχέσεις ότι «θα» γίνουν στο μέλλον οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ενώ τα χρονικά περιθώρια είναι μετρημένα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου να παρουσιαστεί η οριστική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών (staff level agreement), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη «σούπερ δόση».

Στα υπόλοιπα μέτωπα, φαίνεται να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών. Το πρωτογενές πλεόνασμα «έκπληξη» όπως έχει χαρακτηριστεί από τον Γ. Στουρνάρα και το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προανήγγειλε ότι θα είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ φαίνεται να έχει εξαλείψει το δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον για το 2014.

Μέχρι να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εκτιμάται πως θα έχουν καταλήξει οριστικά στην επίπτωση του πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2014 και του 2015 και κατ' επέκταση στο ύψος των μέτρων που -ενδεχομένως- θα απαιτηθούν γι' αυτά τα έτη. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το κενό του 2014 κλείνει χωρίς νέα μέτρα και η συζήτηση θα περιστραφεί κυρίως γύρω από το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Διαχειρίσιμα άλλωστε -εκτός απροόπτου- θεωρούνται και τα εκκρεμή θέματα της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και των ομαδικών απολύσεων.

Το τελευταίο θέμα μάλιστα πληροφορίες ήθελαν προ μηνός να έχει βγει από την ατζέντα των συζητήσεων και οι τροϊκανοί να έχουν αποδεχθεί πως δεν μπορεί να προχωρήσει στη δεδομένη πολιτική συγκυρία. Μένει να φανεί αν έχει επανέλθει ουσιαστικά ή απλώς μπαίνει στην ατζέντα, για να βγει ως κόκκινη γραμμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v