Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Η πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων και οι λόγοι για τους οποίους οι μικρότερες εταιρείες του κλάδου καίγονται να δημοσιοποιήσουν τα βελτιωμένα νούμερα. Για χρονιά ξεκαθαρίσματος μιλούν οι παράγοντες της αγοράς.

Ισχυρά κέρδη για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Εικόνα ικανοποιητικής ή και πολύ υψηλής κερδοφορίας εμφανίζουν τα πρώτα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών για τη χρήση 2013, όπου οι περισσότερες αντιπαρέρχονται με ικανοποιητικό τρόπο την κρίση που για μία ακόμη χρονιά έπληξε την οικονομία (πτώση ασφαλιστικής παραγωγής 9,3%).

Έτσι, η Ευρώπη ΑΕΓΑ αύξησε την παραγωγή της από τα 11 στα 18 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη της από τις 551 χιλ. στα 3,13 εκατ. ευρώ.

Η Generali Hellas ανέβασε την παραγωγή της κατά 4,8% και εμφάνισε προ φόρων κέρδη 7,7 εκατ. ευρώ.

Η International Life εμφάνισε κέρδη 7 εκατ. ευρώ (παρά την εγγραφή έκτακτης πρόβλεψης 3 εκατ. ευρώ) και γενικότερα ανέβασε τα εποπτικά της κεφάλαια κατά 22,3 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη κατάφερε πέρυσι για μία ακόμη χρονιά να ανεβάσει το ύψος της παραγωγής της 1,5% και όλα δείχνουν πως θα επαναλάβει τη δημοσίευση υψηλής κερδοφορίας.

H Interlife εμφάνισε αύξηση παραγωγής 17,6% και κέρδη αντίστοιχα με εκείνα του 2012.

Η εικόνα αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και για τις περισσότερες ασφαλιστικές, ανεξαρτήτως μεγέθους. Οι βασικοί λόγοι που ερμηνεύουν τα θετικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών είναι:

*Τα κέρδη χαρτοφυλακίου των επιχειρήσεων που είχαν τοποθετημένο σημαντικό μέρος των επενδύσεών τους σε μετοχές και ομόλογα από την Ελλάδα.

*Οι κινήσεις των εταιρειών για περιορισμό τόσο των λειτουργικών τους δαπανών, όσο και του μέσου κόστους πρόσκτησης εργασιών.

*Η προσφορά νέων ασφαλιστικών προϊόντων με χαμηλότερους συντελεστές ζημιών και η υποχώρηση του συντελεστή ζημιών στον κλάδο του αυτοκινήτου λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας οχημάτων.

*Η αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη των ασφαλιστικών έναντι τόσο των ιδιωτικών κλινικών, όσο και των συνεργείων επισκευής οχημάτων, με αποτέλεσμα την πτωτική επίδραση στο ύψος της μέσης ζημιάς.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του 2013, η μείωση της παραγωγής δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα τις ασφαλιστικές. Και αυτό γιατί από τη μία πλευρά η μειωμένη παραγωγή αντιστοιχεί σε λιγότερες ασφαλιστικές εταιρείες (αποχώρησαν από την αγορά πέρυσι η E-Vima, η Διεθνής Ένωση και η Τράπεζα Κύπρου) και από την άλλη πλευρά ορισμένες επιχειρήσεις αποφάσισαν να αποσυρθούν οικιοθελώς από κάποιες κατηγορίες προϊόντων.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα περίοδο ο πρώτος στόχος πολλών εταιρειών δεν είναι η αύξηση της παραγωγής, όσο η βελτίωση των δεικτών φερεγγυότητάς τους και η ενίσχυση των εποπτικών τους κεφαλαίων.

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, σταδιακά θα βλέπουμε αρκετές ασφαλιστικές να μη λειτουργούν όπως ένα super market που προσπαθεί να πουλάει όλων των ειδών τα προϊόντα, αλλά να επικεντρώνονται στις κατηγορίες των προϊόντων που εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι ασφαλιστικές -και ιδίως οι μικρότερες σε μέγεθος- έχουν κάθε λόγο να προβάλουν τα περυσινά τους οικονομικά αποτελέσματα, όταν συνδυάζουν κέρδη και βελτιωμένους δείκτες φερεγγυότητας.

Πρώτον, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις κατά (συχνά) διαστήματα φημολογίες που θέλουν η Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρεί σε αφαιρέσεις αδειών λειτουργίας (η έλλειψη συγκεκριμένων ονομάτων πλήττει το σύνολο της αγοράς προκαλώντας έντονες αντιδράσεις μεταξύ των εταιρειών).

Και δεύτερον, προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων έναντι του στοιχήματος του Solvency II που πρέπει να κερδηθεί από τον κλάδο μέχρι και το τέλος του 2015.

Άλλωστε -βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr- δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που θεωρούν το 2014 έτος του μεγάλου ξεκαθαρίσματος στον ασφαλιστικό χώρο.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v