Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ασφαλιστικές, η ΤτE και το... ξεκαθάρισμα

Για πρώτη φορά οι ασφαλιστικές εταιρείες στηρίζουν τόσο πολύ και τόσο έμπρακτα την εποπτική αρχή προκειμένου να εξυγιάνει και να ξεκαθαρίσει τον κλάδο. Και φυσικά έχουν τους λόγους τους...

Οι ασφαλιστικές, η ΤτE και το... ξεκαθάρισμα

Το στοιχείο που τονίστηκε όσο τίποτε άλλο στην ετήσια συνέλευση των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν η στήριξη της εποπτικής αρχής (Τράπεζα της Ελλάδος) στην άσκηση αυστηρού ελέγχου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως ο βασικός καλεσμένος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ήταν ο κ. Gabriel Bernardino, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων. Δηλαδή, κάλεσαν τον... «αρχιεπόπτη» ολόκληρης της Ευρώπης. Και προφανώς δεν είναι τυχαίος ούτε και ο τίτλος της ομιλίας του προέδρου της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου: «Η εποπτεία εγγυητής της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής αγοράς».

Αυτό όμως που εκ πρώτης άποψης φαίνεται παράδοξο, είναι το γεγονός ότι η τόσο εμφανής στήριξη των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών προς την εποπτική διαδικασία, έρχεται σε μια περίοδο που η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει μέτρα που είναι πρωτόγνωρα σκληρά, τουλάχιστον με βάση την ελληνική εμπειρία.
Συγκεκριμένα, η ΤτΕ ακολουθεί το λεγόμενο... «δόγμα του σοκ», έχοντας προκαλέσει -όπως αναμενόταν- μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και ιδιαίτερα στους διαμεσολαβούντες.

Υπέρ της αυστηρής εποπτείας επίσης τάχθηκε και η κυβέρνηση, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει υπέρ ενός «αυστηρού, αποτελεσματικού και προληπτικού ελέγχου».

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το γιατί όλοι τάσσονται με τόση έμφαση υπέρ του αυστηρού ελέγχου; Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δύο είναι οι κυριότεροι λόγοι:

Πρώτον, γιατί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει αρχίσει να υπάρχει ένα διεθνές κλίμα αβεβαιότητας γύρω από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οπότε, οι διεθνείς οργανισμοί ελέγχου έχουν «πάρει φωτιά», προσπαθώντας να προλάβουν από τώρα, ενδεχόμενες ανεπιθύμητες μελλοντικές εξελίξεις. Όπως δείχνουν μάλιστα τα πράγματα, υπάρχει η πολιτική βούληση προκειμένου το Solvency II να εφαρμοστεί στην ουσία και όχι μόνο στους τύπους...

Δεύτερον, γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν λάβει το μήνυμα από κυβέρνηση και από Τράπεζα της Ελλάδος πως δεν θα πρέπει να περιμένουν να αποκτήσουν λόγο στο συνταξιοδοτικό -και ειδικότερα στα επαγγελματικά ταμεία του δεύτερου πυλώνα- αν προηγουμένως δεν πείσουν απόλυτα για τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία τους.

Τέλος, ας μην ξεχνούμε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες κάλυψαν με ίδια κεφάλαια (οι θυγατρικές των τραπεζών με κεφάλαια του ΤΧΣ) τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ ζημίες που υπέστησαν λόγω του κουρέματος των κρατικών ομολόγων.

Η σημερινή αγορά κυριαρχείται από θυγατρικές πολυεθνικών και εγχώριων συστημικών τραπεζών, οι οποίες μαζί με τις υγιείς ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες φαίνεται να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους: Να συμβάλουν στο νοικοκύρεμα της αγοράς, προκειμένου να μπορούν να διεκδικήσουν το... Ελντοράντο των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και τα πολλά υποσχόμενα πακέτα στην υγεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v