Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 3,7% του ΑΕΠ περιορίστηκε η ύφεση το 2013

Επεσε έξω η τρόικα στην ύφεση, που έκλεισε το 2013 στο 3,7%. Στο 4,2% την υπολόγιζαν αρχικά οι δανειστές. Πτώση του ΑΕΠ 2,6% το τέταρτο τρίμηνο. Αποπληθωρισμός επί έντεκα συνεχόμενους μήνες. Στο -1,5% ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο.

Στο 3,7% του ΑΕΠ περιορίστηκε η ύφεση το 2013

Η τρόικα επέμενε ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 4,2%. Το υπουργείο Οικονομικών έθετε τον πήχη στο 3,8%. Μετά από διαπραγμάτευση ο πήχης στον προϋπολογισμό μπήκε στο 4% και τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ύφεση 3,7% για το σύνολο του περασμένου έτους.

Τα στοιχεία αποτελούν δικαίωση για τον υπουργό Οικονομικών και το επιτελείο του και έρχονται μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις με τις οποίες ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε σε ένα σαφώς διαφοροποιημένο ύφος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν πως «αν ακούγαμε την τρόικα τον Σεπτέμβριο θα ήταν καταστροφή». 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το τέταρτο τρίμηνο του 2013, η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 2,6%, μετά από κάμψη 3% το τρίτο τρίμηνο, 3,7% το δεύτερο και 5,5% το πρώτο. Έτσι, σε ετήσια βάση μετά από διαρκή αποκλιμάκωση, η ύφεση περιορίστηκε στο 3,7%, ύστερα από ύφεση 6,4% το 2012.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την προοπτική μετάβασης σε ανάπτυξη το 2014, όταν στον προϋπολογισμό εκτιμάται επέκταση με ρυθμό 0,6%.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνεται ότι επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία επίλυσης ορισμένων θεμάτων σχετικά με τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ (μετά την κάθετη πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή) ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο αποτέλεσμα. Τα νεότερα στοιχεία έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν στις 11 Μαρτίου.

Ήδη πάντως στην πραγματική οικονομία υπάρχει μια σειρά θετικών ενδείξεων, όπως για παράδειγμα η επέκταση που σημειώθηκε στον PMI, η αύξηση των πωλήσεων Ι.Χ. κατά 18% τον Ιανουάριο, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 0,5% τον Δεκέμβριο και η ενίσχυση του τζίρου λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο κατά 2,9%.

Τα παραπάνω επισκιάζονται καταλυτικά από την εξέλιξη ενός δείκτη που δείχνει την τραγωδία της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για τον δείκτη της ανεργίας όπου η Ελλάδα πλέον έχει κατακτήσει δυστυχώς την πανευρωπαϊκή πρωτιά με ανεργία 28%, τον περασμένο Νοέμβριο.

Συνολικά πάντως, η εξέλιξη μιας σειράς επιμέρους δεικτών δείχνει ότι το καράβι της οικονομίας έχει αρχίσει να στρίβει, γεγονός το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η ενίσχυση του ΑΕΠ επηρεάζει τον λόγο χρέους και ελλείμματος προς ΑΕΠ και σε συνδυασμό με τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις δημιουργεί το περιθώριο για καλύτερους διαπραγματευτικούς χειρισμούς από το οικονομικό επιτελείο.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είναι σαφές πως μερικές στραβοτιμονιές είναι ικανές να ανατρέψουν ό,τι έχει επιτευχθεί.

Όπως επισημαίνει στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank «η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά σε μια προεκλογική περίοδο που δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενους κινδύνους ικανούς να ανατρέψουν και πάλι την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και να επαναφέρουν τα σενάρια ανατροπής της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και κατά συνέπεια σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Ο πληθωρισμός

Εν τω μεταξύ τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού δείχνουν ότι τον Ιανουάριο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή συνέχισε να κινείται με αρνητικό πρόσημο. Διαμορφώθηκε τον πρώτο μήνα του 2014 σε -1,5%, έναντι +0,2% τον Ιανουάριο του 2013 και -1,7% τον Δεκέμβριο του 2013.

Είναι ο ενδέκατος συνεχόμενος μήνας όπου καταγράφεται αποπληθωρισμός στην ελληνική οικονομία.

 

*Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v