Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από πού παίρνει «ανάσες» η ασφαλιστική αγορά

Εκτιμήσεις για χαμηλότερο ρυθμό αποκλιμάκωσης της ασφαλιστικής παραγωγής μέσα στο 2014. Η ακτινογραφία των περυσινών αποτελεσμάτων, οι επιδόσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και οι πιθανοί κίνδυνοι.

Από πού παίρνει «ανάσες» η ασφαλιστική αγορά
Tην εκτίμησή τους ότι η ασφαλιστική αγορά θα εμφανίσει φέτος τάσεις σταθεροποίησης εκφράζουν παράγοντες του κλάδου, κάνοντας μάλιστα μνεία και στα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για την παραγωγή του 2013.

Αν και οι περισσότεροι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς προβλέπουν περαιτέρω μείωση της παραγωγής μέσα στο 2014, όλα δείχνουν πως το ποσοστό υποχώρησης θα είναι αρκετά μικρότερο από αυτό της προηγούμενης χρονιάς και εν πολλοίς δεν θα πλήξει τα οικονομικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε πέρυσι 9,3% σε σχέση με αυτήν του 2012. Στις ασφαλίσεις ζωής η πτώση ήταν 13,2% και στον κλάδο ζημιών 5,5%. Ωστόσο, αν κάποιος εξετάσει αναλυτικότερα τα στοιχεία, θα διαπιστώσει πως τα πράγματα ήταν τελικά καλύτερα σε σχέση με την ανάγνωση των παρατιθέμενων αριθμών:

• Η μεγάλη μείωση του κλάδου ζωής (-14,1%) ήταν ως έναν βαθμό συγκυριακή και αυτό προκύπτει από την πτώση της κατηγορίας προϊόντων ζωής (συνδεδεμένων με επενδύσεις) που εκτοξεύθηκε στο 36,3%. Συγκεκριμένα, η κατηγορία αυτή είχε συγκεντρώσει -συγκυριακά- μεγάλα ποσά το 2012, ως ένα «παραθυράκι» των μικρών αποταμιευτών προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή. Έτσι, το 2013 -όταν το κλίμα είχε σε γενικές γραμμές ομαλοποιηθεί- η παραγωγή της συγκεκριμένης κατηγορίας κατρακύλησε. Αντίθετα, σε ορισμένους άλλους κλάδους (όπως τα προϊόντα υγείας) σημειώθηκε αξιοσημείωτη άνοδος παραγωγής την προηγούμενη χρονιά.

• Το -5,5% στους γενικούς κλάδους επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό και από τη σημαντική μείωση των τιμολογίων των ασφαλιστικών στα συμβόλαια οχημάτων. Να σημειωθεί πως η αστική ευθύνη οχημάτων είναι υπεύθυνη περίπου για το 50% του συνόλου των ασφαλίστρων στους γενικούς κλάδους. Ωστόσο, εκτιμάται πως η μείωση των τιμολογίων δεν επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς εκτιμάται ότι μέσα στο 2013 -λόγω της ύφεσης- συνεχίστηκε η πτώση της συχνότητας των ατυχημάτων, αλλά και το μέσο ύψος της ζημιάς στα ατυχήματα.

• Υπήρξαν μήνες μέσα στο 2013 κατά τους οποίους η παραγωγή υπερέβη την αντίστοιχη του 2012: Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Νοέμβριος για τον κλάδο ζωής, Φεβρουάριος και Αύγουστος για τους γενικούς κλάδους. Επίσης, η συνολική περυσινή πτώση της παραγωγής ήταν 13,2% στο τρίμηνο, 11,1% στο εξάμηνο, 10,1% στο εννεάμηνο και 9,3% στο έτος.

Όπως λοιπόν προκύπτει και από τα στοιχεία, παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης της ασφαλιστικής αγοράς, η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές προβλέψεις για φετινή άνοδο του ΑΕΠ.

Όσο για τα οικονομικά των ασφαλιστικών, οι εκτιμήσεις είναι πως τα κέρδη κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα το 2013, ιδίως για τις εταιρείες που διατήρησαν μεγάλο μέρος των επενδύσεών τους σε μετοχές και ομόλογα από την Ελλάδα. Πέραν όμως αυτών, οι ασφαλιστικές προχώρησαν σε κινήσεις περικοπών τόσο στα λειτουργικά τους έξοδα, όσο και στο κόστος πρόσκτησης.

Επιπλέον, αναδιοργάνωσαν την προσφερόμενη γκάμα των προϊόντων τους, συνδυάζοντας σε πολλές περιπτώσεις μειωμένα τιμολόγια για τους πελάτες και ψαλιδισμένους κινδύνους ζημιών για τις ίδιες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το 2014 μπορεί να είναι μία ακόμη σημαντικά κερδοφόρος χρονιά, ιδίως στην περίπτωση όπου οι ελληνικές μετοχές συνεχίσουν να ανεβαίνουν και τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων παρουσιάσουν εικόνα αποκλιμάκωσης.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φετινή παραγωγή είναι η επικρατούσα αρρυθμία λόγω των πράξεων 30 και 31 της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι πράξεις αυτές θεωρούνται εξυγιαντικές για την αγορά, ωστόσο η άμεση υλοποίησή τους θα φέρει σειρά προβλημάτων, σίγουρα στους διαμεσολαβούντες και ενδεχομένως στις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v