Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ευρήματα των ελέγχων για μαύρα εμβάσματα

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τα εμβάσματα. Σιγή ισχύος από το υπουργείο για ονόματα βουλευτών. Τι δείχνουν τα στοιχεία από τους πρώτους ελέγχους.

Τα ευρήματα των ελέγχων για μαύρα εμβάσματα

Αποστάσεις ασφαλείας έναντι των πληροφοριών τόσο για τρεις βουλευτές της Ν.Δ. στη λίστα των φορολογουμένων με τα εμβάσματα, όσο και -κυρίως- περί αδυναμίας κάλυψης των εμβασμάτων από τα πόθεν έσχες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα κρατούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Το πρωτοσέλιδο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» έδωσε τροφή για ονοματολογία, αλλά επισήμως ουδέν επιβεβαιώνεται. Ούτε όμως και διαψεύδεται τίποτα.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, από τη λίστα των φορολογουμένων με εμβάσματα στο εξωτερικό, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει ξεκινήσει τους ελέγχους από ένα δείγμα 600 ατόμων. Το δείγμα αυτό προέκυψε αυτοματοποιημένα, με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Από τους 600 φορολογούμενους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στους πρώτους 44. «Μεταξύ των 44, ένα ποσοστό της τάξεως του 27% φαίνεται να μη δικαιολογεί με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά του τα εμβάσματα» σημειώνει η ίδια πηγή τονίζοντας με νόημα πως «αν κάποιος περιλαμβάνεται στη λίστα δεν σημαίνει εξαρχής ότι είναι φοροφυγάς».

Σε όσους φορολογούμενους από τους πρώτους 44 έχουν προκύψει ενδείξεις αδυναμίας κάλυψης των εμβασμάτων, έχουν επιδοθεί κλήσεις για παροχή εξηγήσεων από το ΚΕΦΟΜΕΠ. Αν πιστοποιηθεί φοροδιαφυγή, τότε θα βεβαιωθούν φόροι 45% (ο ισχύων ανώτατος συντελεστής την περίοδο όπου βγήκαν τα κεφάλαια στο εξωτερικό) και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να καλείται να καταβάλει έως και το 70% του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που επιβλέπει το ΚΕΦΟΜΕΠ, οι 500 πρώτοι έλεγχοι σε φορολογούμενους με εμβάσματα θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2009-2011, 54.246 φορολογούμενοι έβγαλαν στο εξωτερικό συνολικά κεφάλαια ύψους 22 δισ. ευρώ.

Από αυτούς στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων πιάστηκαν 24.710 άτομα με διαφορές εμβασμάτων-δηλωθέντων εισοδημάτων της τάξεως των 7 δισ. ευρώ και από αυτούς με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους πρώτους 600.

Αμεση σύγκληση της επιτροπής για τα πόθεν έσχες ζητά ο Παπαδημούλης

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής της Βουλής για το «πόθεν έσχες» ζήτησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο βουλευτής, ύστερα τις παραπάνω πληροφορίες, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Καλαντζή, ζητώντας να συνεδριάσει αμέσως η Επιτροπή, προκειμένου να ενημερωθεί και να ασκήσει τις κατά νόμο αρμοδιότητες της.

Κικίλιας: Πορεύομαι με την τιμή και την υπόληψή μου

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν το όνομα του Βασίλη Κικίλια ως ένα από αυτά των τριών βουλευτών της ΝΔ που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012, ο κ. Κικίλιας ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Πορεύομαι με την τιμή και την υπόληψή μου, που κανένας δεν μπορεί και δεν δέχομαι να αμφισβητήσει».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Με έκπληξη διαβάζω δημοσιεύματα για έμβασμα μου στο εξωτερικό που δήθεν δεν δικαιολογείται από το πόθεν έσχες μου. Τα χρήματά μου προέρχονται από τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες πολύ πριν από την ενασχόληση μου με την πολιτική (επαγγελματικό μπάσκετ, ιατρική) είναι φορολογημένα στο σύνολο τους, βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες και είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες μου.

Πορεύομαι με την τιμή και την υπόληψή μου, που κανένας δεν μπορεί και δεν δέχομαι να αμφισβητήσει.

Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ένδικα μέσα αλλά το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και στις συκοφαντίες προς το πρόσωπο μου επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματος μου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v