Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις συγκεντρωτικές

Το μέτρο αποσκοπεί, σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών, σε εκτεταμένες διασταυρώσεις που θα περιορίσουν τις διόδους φοροδιαφυγής με τη μηνιαία ηλεκτρονική αποστολή όλων των συναλλαγών. O αντίλογος.

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις συγκεντρωτικές

Ραντεβού με τη ΓΓΠΣ κάθε μήνα θα έχουν σύντομα ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις για την υποβολή ηλεκτρονικών συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Η αναμενόμενη απόφαση του ΓΓΔΕ Χάρη Θεοχάρη εκδόθηκε, αλλά δεν έλυσε τον γρίφο της ημερομηνίας υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου σε μηνιαία βάση. Στην απόφαση αναφέρεται ότι για την πρώτη εφαρμογή οι καταστάσεις που αφορούν συναλλαγές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου υποβάλλονται ανά μήνα έως τον Απρίλιο.

Λίγο νωρίτερα όμως ο κ. Θεοχάρης έδινε παράταση μέσω twitter έως το Μάιο. Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, η προθεσμία του Μαΐου είναι αυτή που θα ισχύσει καθώς έγινε λάθος στην απόφαση και θα υπάρξει διορθωτική.

Η σύγχυση αναφορικά με τον μήνα έναρξης υποχρεωτικής μηνιαίας αποστολής στοιχείων στη Φορολογική Διοίκηση είναι μάλλον ήσσονος σημασίας. Το μέτρο αποσκοπεί, σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών, σε εκτεταμένες διασταυρώσεις που θα περιορίσουν τις διόδους φοροδιαφυγής με τη μηνιαία ηλεκτρονική αποστολή όλων των συναλλαγών.

Η άλλη όψη που αναδεικνύουν εκπρόσωποι των μικρομεσαίων είναι πως προκαλεί έξτρα κόστος διεκπεραίωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς άπαντες θα απευθυνθούν σε λογιστές.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες υποχρεώσεις έχουν δρομολογηθεί, η ειδική εφαρμογή στη ΓΓΠΣ άνοιξε ήδη από εχθές και το μέτρο φαίνεται ικανό να αποτελέσει ανάχωμα στη φοροδιαφυγή.

Εκτός από την υποχρέωση μηνιαίας αποστολής στοιχείων σε σχέση με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών που υποβάλλονταν σε ετήσια βάση μέχρι πέρυσι και στις οποίες καταχωρίζονταν τιμολόγια άνω των 300 ευρώ, στις μηνιαίες καταστάσεις θα πρέπει να δηλώνονται όλες οι αξίες εκδοθέντων και ληφθέντων τιμολογίων, από το πρώτο ευρώ.

Υπόχρεοι, όπως ορίζει η απόφαση, είναι κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα, καθώς και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Θα πρέπει, για φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από 1η-1-2014, να υποβάλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, για τα εκδοθέντα και τα ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Τις ίδιες υποχρεώσεις έχουν και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ, χωρίς να είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα, αλλά πραγματοποιούν εισαγωγές στη χώρα με αναστολή καταβολής του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Από την απόφαση προκύπτει επίσης:

· Περιεχόμενο καταστάσεων. Στις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταχωρίζονται ο ΑΦΜ του πελάτη ή του προμηθευτή, το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων, η αξία της συναλλαγής προ ΦΠΑ, ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τη συναλλαγή και η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο (μόνο για τους προμηθευτές) σε υποβολή μηνιαίων καταστάσεων.

· Καταχωρίσεις στις καταστάσεις πελατών. Τιμολόγια (ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου) και κάθε έγγραφο που επέχει θέση τιμολογίου, πλην πιστωτικών, για κάθε συναλλαγή με πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στο εσωτερικό της χώρας, πιστωτικά τιμολόγια που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα που έχουν υποχρέωση υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών, τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, χωρίς αναγραφή ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου, με μία εγγραφή ανά αριθμό μητρώου ταμειακής μηχανής και τα λοιπά μηχανογραφικά ή χειρόγραφα εκδιδόμενα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, συμψηφισμένα με τις αποδείξεις επιστροφής με μία εγγραφή

· Καταχωρίσεις στις καταστάσεις προμηθευτών. Παραστατικά αγορών αγαθών ή υπηρεσιών, ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, ληφθέντα παραστατικά που έχουν εκδοθεί στο όνομα τρίτου προσώπου (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) στις καταστάσεις του προσώπου που αφορά πραγματικά η δαπάνη ή που αφορούν αγορές αγαθών - λήψεις υπηρεσιών και έχουν εκδοθεί στοιχεία λιανικής.

· Χρόνος υποβολής. Κάθε μήνα, το αργότερο τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για τους τηρούντες διπλογραφικά στοιχεία, θα πρέπει να υποβάλλονται οι καταστάσεις από τους εκδότες φορολογικών στοιχείων. Για τους λήπτες η προθεσμία εκπνέει στην εκάστοτε προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (μήνα ή τρίμηνο) και αν δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης, μέχρι τις 20 του μήνα που ακολουθεί τη λήξη κάθε εξαμήνου που αφορούν.

· Τρόπος υποβολής. Αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω είτε ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα www.gsis.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v