Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανική απόφαση «δώρο» για τις ευρωεξαγωγές

Η δικαστική δικαίωση της ΦΑΓΕ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια των εταιρειών του κλάδου για τη διεύρυνση της παρουσίας τους στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, τονίζουν παράγοντες του κλάδου.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Βρετανική απόφαση «δώρο» για τις ευρωεξαγωγές

Αυτό που δεν έχει κατορθώσει να προσφέρει το κοινοτικό σήμα ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) στην φέτα, δηλαδή να την προστατεύσει από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις απομιμήσεις, το πέτυχε ένα δικαστήριο για το ελληνικό γιαούρτι μετά από προσφυγή της ΦΑΓΕ.

Ένα προϊόν που δεν είναι καν Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ούτε Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (σ.σ. δύο σήματα που δίνει η Ε.Ε. σε σειρά προϊόντων για να τα προστατεύσει) προστατεύεται πλέον με απόφαση του Αγγλικού Εφετείου, που δικαίωσε τη ΦΑΓΕ στη δικαστική διαμάχη που είχε με την τουρκοκουρδικών συμφερόντων Chobani.

Αυτή η δικαστική απόφαση, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη εμπορική νίκη ελληνικού προϊόντος, με μεγάλους κερδισμένους, εκτός φυσικά από τη ΦΑΓΕ, η οποία προσέφυγε στα βρετανικά δικαστήρια κατά της Chobani, τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, το ελληνικό γιαούρτι και την ελληνική παραγωγή.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια των εταιρειών του κλάδου για τη διεύρυνση της παρουσίας τους στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, στην οποία η κατηγορία του greek yogurt καταγράφει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης. Επιπροσθέτως η συγκεκριμένη δικαστική νίκη, όπως σημειώνουν οι ίδιοι στο Euro2day.gr, θα μπορούσε να δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο, προς όφελος της ελληνικής παραγωγής στο σύνολό της και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι στη βρετανική αγορά εκτός από τη ΦΑΓΕ δραστηριοποιείται μεταξύ των άλλων και η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ, η οποία το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε σε συνεργασία με την αγγλική αλυσίδα super market Waitrose, βάσει της οποίας η ΚΡΙ ΚΡΙ παράγει για λογαριασμό της βρετανικής αλυσίδας ελληνικό γιαούρτι.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες έχουν δρομολογήσει ή δρομολογούν τη γεωγραφική τους επέκταση με όχημα το greek yogurt. Μεταξύ αυτών και η ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα (όμιλος Vivartia) η οποία μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με την ιταλική GRANAROLO.

Η συνεργασία αφορά το λανσάρισμα και την αποκλειστική διανομή αυθεντικού ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού και ελληνικού τυριού στις αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας. Τα προϊόντα θα παράγει η ΔΕΛΤΑ στην Ελλάδα και θα διανέμει η GRANAROLO μέσα από τα δίκτυά της.

Αντίστοιχες βλέψεις έχει και η Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η διοίκηση της οποίας είναι διατεθειμένη να αναλάβει πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά το ελληνικό γιαούρτι προκειμένου να προστατευθεί και να γίνει ΠΟΠ.

Η απόφαση και η απάντηση της Chobani

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου της Αγγλίας και Ουαλίας, το γιαούρτι που πωλείται ως «Greek yogurt» στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον ορό γάλακτος, ενώ δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα. Επίσης οι δικαστές δεν αποδέχθηκαν επιχείρημα που προέβαλε στο δικαστήριο η Chobani ότι δηλαδή το δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να προστατεύει γεωγραφικές ενδείξεις εκτός εάν αυτές περιλαμβάνονται στο σχετικό κοινοτικό κανονισμό 1151/2012, ο οποίος αφορά τα κατοχυρωμένα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Παράλληλα παραμένουν σε ισχύ τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα που απαγορεύουν στην Chobani την πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «Greek yogurt» στραγγιστού γιαουρτιού που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ.

Οπότε το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι σχεδιάζει να πράξει ο Hamdi Ulukaya, στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να παρακάμψει αυτήν τη δικαστική απόφαση.

Το περασμένο καλοκαίρι η manager της Chobani UK Christin Fung είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παραγωγικής επέκτασης της εταιρείας στη Γηραιά Ήπειρο, δηλώνοντας: "Ελπίζουμε τα γιαούρτια που διαθέτουν στη βρετανική αγορά (σ.σ.: τα γιαούρτια προέρχονται από το εργοστάσιο της εταιρείας στη Ν. Υόρκη) να προέρχονται σύντομα από κάπου από την Ευρώπη. Υπάρχουν σχέδια να μεταφερθεί η παραγωγή πιο κοντά στους Βρετανούς καταναλωτές". Βέβαια με την πρόσφατη απόφαση του Βρετανικού Εφετείου εάν θέλει η Chobani να είναι πιο κοντά στους Βρετανούς καταναλωτές και να πουλά Greek Yogurt θα πρέπει να αποκτήσει παραγωγική βάση στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v