Εξι μήνες χωρίς μεγάλη «δουλειά» το ΤΑΙΠΕΔ

Από τους 17 σημαντικούς διαγωνισμούς που επρόκειτο να προχωρήσει το τελευταίο δωδεκάμηνο το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, με βάση το πρώτο σχέδιο όπως είχε καθοριστεί στις αρχές του έτους, τελικά προκηρύχθηκαν μόνο οι 5, ενώ η τύχη των άλλων 12 αγνοείται.

Εξι μήνες χωρίς μεγάλη «δουλειά» το ΤΑΙΠΕΔ

Σχεδόν μισός χρόνος χωρίς προκήρυξη σημαντικού διαγωνισμού δείχνει πως στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ακόμα και το αναθεωρημένο (δύο φορές τους τελευταίους μήνες) χρονοδιάγραμμα των προκηρύξεων δεν έχει τηρηθεί, καθώς η διοίκηση επικεντρώνεται στην επίλυση των σοβαρών εκκρεμοτήτων στους εν εξελίξει διαγωνισμούς.

Οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο ΤΑΙΠΕΔ, μολονότι στην αγορά έχουν αρχίσει να αναζητούν και άλλους λόγους για τις συνεχείς αναβολές (σε συνδυασμό με τις πιέσεις των δανειστών για αλλαγή μοντέλου στις ιδιωτικοποιήσεις).

Από τους 17 σημαντικούς διαγωνισμούς που επρόκειτο να προχωρήσει το τελευταίο δωδεκάμηνο το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, με βάση το πρώτο σχέδιο όπως είχε καθοριστεί στις αρχές του έτους, τελικά προκηρύχθηκαν μόνο οι 5, ενώ η τύχη των άλλων 12 αγνοείται. Αλλά και από τους 5 που προκηρύχθηκαν, οι περισσότεροι καθυστερούν είτε εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις της ΕΥΑΘ και της πώλησης των 28 κτιρίων του δημοσίου, είτε επειδή εκκρεμούν νομοθετικές αλλαγές, όπως συμβαίνει με τις απαιτήσεις των υποψηφίων του Ιπποδρόμου (ΟΔΙΕ) για παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς.

Γι' αυτό και πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες «το 2014 θα είναι το πιο αποδοτικό έτος του εκτελούμενου προγράμματος, με σημαντικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο αλλά και την ελληνική οικονομία».

Με δεδομένα τα πενιχρά έσοδα της τελευταίας τριετίας, πάντως, ο κ. Στουρνάρας έχει δίκιο. Στην περίπτωση που κατακυρωθεί ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του Ελληνικού, το ΤΑΙΠΕΔ θα καταγράψει σημαντικά έσοδα (μολονότι ο επενδυτής θα πληρώνει με δόσεις...). Άλλα περίπου 180 εκατ. ευρώ θα μπουν στα ταμεία από την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar που εκκρεμεί στις αρχές ανταγωνισμού και περί τα 260 εκατ. από την πώληση των 28 κτιρίων του δημοσίου, αν τελικά δώσει το πράσινο φως το Ελεγκτικό Συνέδριο εντός του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, τα έσοδα θα είναι περισσότερο από το σχετικά φτωχό 2013 όπου προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ κυρίως μέσω της πώλησης του 34% του ΟΠΑΠ. Βέβαια για να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 3,56 δισ. ευρώ για το 2014, στο ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να προσδοκούν κάποιο θαύμα, αφού καταγράφονται καθυστερήσεις σχεδόν σε όλες τις νέες προκηρύξεις. Εκτός και αν ισχύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο επίσημος στόχος είναι 3,56 δισ. και ο ανεπίσημος 2,8 δισ.

Ούτε και ο ανεπίσημος στόχος είναι εύκολος, πάντως. Εξαιτίας των δικαστικών εμπλοκών, της κυβερνητικής ολιγωρίας και των παρεμβάσεων της Κομισιόν, το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναθεωρείται κάθε τρίμηνο προκειμένου στη συνέχεια να αναθεωρηθεί ξανά.

Στον μακρύ κατάλογο των διαγωνισμών που δεν έγιναν περιλαμβάνονται η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (από πέρυσι την άνοιξη ανακοινώνεται από κυβερνητικά στελέχη πως είναι θέμα ημερών...), του ΟΛΠ (κάθε εβδομάδα πάει δήθεν στη Βουλή η προκήρυξη...), του ΟΛΘ (κανείς δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει, αλλά λέγεται πως έχει βάλει βέτο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος), της ΕΥΔΑΠ (επικρατεί χάος με τη σύμβαση και τις εκατέρωθεν εκκρεμότητες της εταιρείας με το δημόσιο), τα ΕΛΠΕ (δεν μπορούν να πωληθούν πριν πωληθεί η ΔΕΠΑ), οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) που μεταξύ άλλων αποτελούν αντικείμενο και εισαγγελικών ερευνών (βλέπε τα παχυλά εφάπαξ της ΕΑΣ) κ.λπ.

Στην «ανάσταση» του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων μπορούν να συμβάλουν και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη λειτουργία του Ταμείου. Οι ρυθμίσεις είχαν ενταχθεί σε άσχετο σχέδιο νόμου, αποσύρθηκαν και τώρα αγνοούνται. Προβλέπουν πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει τη δυνατότητα να εκδίδει ανταλλάξιμους τίτλους (ανταλλάξιμες ομολογίες και warrants), ενώ παρέχουν στο Ταμείο τη δυνατότητα πώλησης μετοχών μέσω του λεγόμενου επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated bookbuilding).

Επίσης εισάγεται η δυνατότητα διάθεσης μετοχών με δημόσια προσφορά επί μετοχών ήδη εισηγμένων ή που εισάγονται σε Οργανωμένη Αγορά ταυτόχρονα με τη δημόσια προσφορά. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να αποδεχθεί (αν κριθεί συμφέρουσα) δημόσια πρόταση από τρίτο πρόσωπο για την απόκτηση εισηγμένων μετοχών εταιρείας μέτοχος της οποίας είναι το Ταμείο.

Ήδη κυκλοφορούν φήμες σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζεται η πώληση της ΔΕΠΑ μέσω του Χ.Α., καθώς και η εισαγωγή της Αερολιμήν Αθηνών στην οποία το δημόσιο διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v