Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Η χρονιά του μεγάλου ξεκαθαρίσματος

Δραστική συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερα χέρια επιβάλλουν τα νέα δεδομένα. Μπαράζ εξελίξεων σε όσες εταιρείες δεν θα μπορέσουν τελικά να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Τι δηλώνουν στο Euro2day.gr πέντε παράγοντες του κλάδου.

Ασφάλειες: Η χρονιά του μεγάλου ξεκαθαρίσματος

Έτος μεγάλων αλλαγών, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση του αριθμού των δραστηριοποιούμενων εταιρειών, φαίνεται να είναι το 2014 για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Αν και οι προβλέψεις των παραγόντων της αγοράς δεν ταυτίζονται, οι περισσότεροι συμφωνούν με το γεγονός πως αρκετές εταιρείες θα αναγκαστούν με κάποιον τρόπο να εγκαταλείψουν την αγορά, ή να περιορίσουν τη δραστηριοποίησή τους σε λιγότερα προϊόντα. Οι κυριότεροι μάλιστα παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν προς μια τέτοια κατεύθυνση είναι:

• Η πρόβλεψη για νέα υποχώρηση της ασφαλιστικής παραγωγής το 2014 μετά το -10% του 2013.

• Οι νέες διατάξεις της Τραπέζης της Ελλάδος που δρουν μεν εξυγιαντικά για το σύστημα, ωστόσο δημιουργούν μεγάλη αναστάτωση στην αγορά σε βραχυπρόθεσμη βάση και ανάγκη για πρόσθετα εποπτικά κεφάλαια στις περισσότερες εταιρείες.

• Και φυσικά, η ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων -ουσιαστικά μέσα στο 2014- στο νέο κανονιστικό πλαίσιο του Solvency II, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Παράγοντες της αγοράς φοβούνται πως αρκετές ελληνικές ασφαλιστικές δεν θα τα καταφέρουν είτε στο οργανωτικό κομμάτι, είτε στο μέτωπο της εύρεσης των απαιτούμενων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να βγουν πολλά πωλητήρια στην ασφαλιστική αγορά. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες φαίνεται να εστιάζουν στις εταιρείες του κλάδου των γενικών ασφαλίσεων.

«Φοβάμαι πως οι πωλητές θα είναι πολλοί και θα ψάχνουν τους αγοραστές με το κερί» δήλωσε γνωστός παράγοντας του ασφαλιστικού κλάδου, συμπληρώνοντας πως είναι πιθανόν να δούμε αντί για πωλήσεις, απλές εισφορές χαρτοφυλακίων σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, ό,τι σημαίνει αυτό για το τίμημα που τελικά θα εισπράξουν».

Άλλοι παράγοντες της αγοράς δίνουν μια σχετικά πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, ωστόσο σ' αυτό που συμφωνούν όλοι είναι πως όσες ασφαλιστικές καταφέρουν να συνεχίσουν την πορεία τους,θα έχουν ευοίωνες προοπτικές σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Δηλώσεις στελεχών της αγοράς

Ρωτήσαμε τον κ. Νίκο Χαλκιόπουλο, γενικό διευθυντή χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης, αν θα καταφέρουν οι ελληνικές εταιρείες να ενταχθούν στις διαδικασίες του Solvency II, για τις οποίες ουσιαστικά θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί κάπου γύρω στο τέλος του 2015.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για το σύνολο των εταιρειών, αλλά οι εταιρείες που είναι καλά οργανωμένες και έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον μία τριετία να δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η Ευρωπαϊκή Πίστη, πιστεύω πως θα τα καταφέρουν. Αν όμως μια εταιρεία ξεκινήσει τώρα τη διαδικασία προσαρμογής, μάλλον δεν θα προλάβει. Χρειάζεται πολυετής προσαρμογή με τις νέες συνθήκες, με τη νέα φιλοσοφία, για να μπορέσει να δουλέψει κάποιος στο νέο αυτό εποπτικό περιβάλλον».

«Πιστεύω ότι θα δούμε από τη μια πλευρά πολλές εξαγορές και από την άλλη εταιρείες να σταματούν να δραστηριοποιούνται στο σύνολο των προϊόντων και να εξειδικεύονται εκεί που μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα. Αντίθετα, δεν προβλέπω να γίνονται συγχωνεύσεις, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί η απαιτούμενη νοοτροπία στον κλάδο» δήλωσε στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της International Life κ. Γιάννης Μπράβος.

Σε ότ,ι αφορά τους πιθανούς αγοραστές ελληνικών ασφαλιστικών, ο κ. Μπράβος ανέφερε πως για τις μεγάλες εταιρείες φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους. Ακόμη όμως και για τις μικρές επιχειρήσεις του χώρου, θα μπορούσαν να προσελκυσθούν κεφάλαια από Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους, ή ακόμη και από διαφόρων ειδών funds που εδώ και χρόνια όλο και τριγυρνάνε στην ασφαλιστική αγορά».

Αξιοσημείωτη είναι η εκτίμηση του κ. Γιώργου Ζάχου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ασφαλιστικής εταιρείας NP Insurance: «Εξαγορές θα μπορούσαμε να δούμε στις θυγατρικές των τραπεζών, στην περίπτωση φυσικά που οι διοικήσεις των τραπεζών υιοθετήσουν τη στρατηγική της ρευστοποίησης. Στο υπόλοιπο κομμάτι της αγοράς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε μία-δύο εξαγορές, αλλά κύμα εξαγορών δεν βλέπω. Ούτε συγχωνεύσεις προβλέπω.

Το 2014 οι ασφαλιστικές θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν σταδιακά στις εξυγιαντικές αλλαγές που έφεραν οι πράξεις 30 και 31 της Τραπέζης της Ελλάδος. Όπως και κατά το παρελθόν υπήρξαν ασφαλιστικές εταιρείες που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την αγορά, το ίδιο ενδεχομένως να γίνει και φέτος. Η NP Insurance κατέχει ζηλευτή θέση στην αγορά, τόσο σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, όσο και ως προς τη διαδικασία προσαρμογής της στο Solvency II».

Χαρακτηριστικές είναι οι θέσεις του κ. Γιώργου Κούμπα, προέδρου της εισηγμένης εταιρείας συμβούλων-μεσιτών ασφαλίσεων EUROBROKERS: «Πιστεύω ότι δεν θα είναι λίγες οι ελληνικές ασφαλιστικές που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο.

Στο ερώτημα κατά πόσον αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να εξαγοραστούν, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος καθώς δεν πιστεύω πως θα προέκυπτε σημαντικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Πόση αξία άραγε θα μπορούσε να έχει μια άδεια ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα;»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η άποψη του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και παράγοντα της ευρύτερης ασφαλιστικής αγοράς: «Η οικονομική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια επιβάλλει τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρότερων, με αποτέλεσμα την τελευταία τετραετία ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να έχει μειωθεί κατά 250.000. Στους διαμεσολαβούντες της ασφαλιστικής αγοράς, μετά και τις αποφάσεις 30 και 31 της Τραπέζης της Ελλάδος, εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το 20%-25% δεν θα καταφέρει να αντέξει.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές, στην αγορά δεν φαίνεται ότι θα παραμείνουν πάνω από 10-15 και οι υπόλοιπες θα πρέπει είτε να πωληθούν, είτε να συγχωνευθούν. Θεωρώ δύσκολο το εγχείρημα της πώλησης και φαίνεται πως μάλλον θα δούμε πωλήσεις ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων σε άλλες εταιρείες. Δεν θα εκπλαγώ επίσης αν δω και αποχώρηση ξένων ασφαλιστικών από την αγορά, μέσα από ανταλλαγή χαρτοφυλακίου με άλλη ξένη εταιρεία (π.χ. εκχώρηση του ελληνικού χαρτοφυλακίου, έναντι απόκτησης ενός χαρτοφυλακίου σε άλλη χώρα)».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v