Το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού σε σχέση με την πώληση των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποδέσμευση των τραπεζών από το ΤΧΣ, είπε όμως ότι αυτός δεν θα επιτευχθεί με αλλαγή των όρων στα warrants, αλλά με διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ώστε το Ταμείο να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.
«Δεν θα αλλάξουν οι όροι των warrants. Θα δώσουμε επιπλέον δυνατότητες στο ΤΧΣ να δρα με στόχο το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος είχε σκληρή κόντρα με τον Α. Τσίπρα για το ζήτημα των τραπεζών.
Επίσης, θύμισε ότι το Ταμείο έβαλε στις συστημικές τράπεζες 25,5 δισ. ευρώ και όχι 40 δισ., σημειώνοντας ότι 14,2 δισ. ευρώ πήγαν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των μη συστημικών τραπεζών (ΑΤΕ, Τ.Τ., Proton, Probank, FBB, Aspis Bank, συνεταιριστικές).
Η αναφορά του κ. Στουρνάρα επιβεβαιώνει, με βάση τραπεζικά στελέχη, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τη διάθεση τούδε και εφεξής μετοχών του ΤΧΣ η θέσπιση πρόσθετων εργαλείων για το Ταμείο, όπως η δυνατότητα επαναγοράς και ακύρωσης των warrants.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο υπουργός απέκλεισε αλλαγές στα warrants, όπως για παράδειγμα η μείωση της τιμής άσκησης προκειμένου να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και η απεξάρτησή τους από το Ταμείο, επιβεβαίωσε όμως την πρόθεση να περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ρύθμιση που θα επιτρέπει στο ΤΧΣ να υποβάλλει προαιρετικές δημόσιες προσφορές για την αγορά και ακύρωση των warrants. Προσφορές που σύμφωνα με τις προτάσεις των ξένων επενδυτικών τραπεζών που έχουν υποβληθεί στο ΥΠΟΙΚ θα έχουν ως αντάλλαγμα μετοχές.
Ο κ. Στουρνάρας δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πότε θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή, η ψήφιση του οποίου θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη ιδιωτικοποίησης της Eurobank μέσω αύξησης κεφαλαίου της τάξης των 2 - 2,5 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος διενεργεί συνεχείς ελέγχους και όταν ανακαλύπτει παρατυπίες τότε ενημερώνει αμέσως τις αρμόδιες αρχές. Ακόμα διέψευσε για άλλη μία φορά τα σενάρια μετακίνησής του στην ΤτΕ. «Εγώ δουλεύω στο υπουργείο Οικονομικών, δεν με αφορούν τα σενάρια», επανέλαβε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε «ότι το 2012 πληρώναμε τόκους 12 δισ. και το 2013 μόλις 6 δισ. ευρώ. Αυτό έγινε με διαπραγμάτευση».
Τόνισε ότι επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης έχει ξεκινήσει διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου. «Δεν χαριστήκαμε και δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Πρόσθεσε ότι στο θέμα των τραπεζών η κυβέρνηση ενήργησε με τον πλέον δραστικό τρόπο ώστε να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία σημειώνοντας: «Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των Ελλήνων καταθετών».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο σχέδιο που εφάρμοσε δεν υπήρξε δέσμευση των τραπεζών για αναδιάρθρωση των δανείων, ενώ έμειναν άθικτες οι διοικήσεις. Υποστήριξε ότι σε ΗΠΑ και Βρετανία κινήθηκαν με τρόπο που εξασφάλισε την επιστροφή των κεφαλαίων του Δημοσίου, ενώ στην Ελλάδα θα υπάρξουν μεγάλες ζημίες.
Ρώτησε τον Γ. Στουρνάρα αν είναι αλήθεια το δημοσίευμα των Financial Times ότι το ΔΝΤ το 2012 είπε ότι θα διαπραγματευτεί για την Ελλάδα κούρεμα χρέους και ο ίδιος αρνήθηκε μετά το «Γιάννη, ξέχνα το».
«Επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η Βουλή στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πλειοψηφία», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τα σενάρια να αναλάβει ο Γ. Στουρνάρας τη θέση του Γ. Προβόπουλου στην ΤτΕ χαρακτήρισε αδιανόητο να οριστεί επικεφαλής της ΤτΕ χωρίς συνεννόηση με την αντιπολίτευση, δεδομένου ότι ήδη οι δημοσκοπήσεις φέρνουν μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ.