Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «κόλπα» της εφορίας για τις ληξιπρόθεσμες

Ξεπληρώστε ή ρυθμίστε τις οφειλές σας εντός 30 ημερών αλλιώς κατάσχεση. Τι λέει το νέο ραβασάκι της εφορίας. Πότε έρχεται προειδοποίηση, πότε γίνεται κατάσχεση «έκπληξη». Τι ισχύει για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων, ενημερότητα και μεταβιβάσεις ακινήτων.

Τα «κόλπα» της εφορίας για τις ληξιπρόθεσμες

Τα πρώτα τελεσίγραφα-ραβασάκια νέου τύπου θα αρχίσει να αποστέλλει εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών σε 2.404.276 φυσικά πρόσωπα και 464.611 νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 63 δισ. ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι το πλήθος των φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκε κατά περίπου 150.000 στο τέλος Νοεμβρίου 2013 σε σχέση με τα τέλη του 2012 (και κατά 291.000 έναντι του Οκτωβρίου 2013) και παράλληλα εισπράχθηκαν περισσότερα από 2,8 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσα σε έντεκα μήνες.

Με τα νέα όπλα που ρίχνονται από τις πρώτες μέρες του 2014 στη μάχη κατά της φοροαποφυγής το υπουργείο προσδοκά σε μεγαλύτερη συρρίκνωση του αριθμού των οφειλετών το νέο έτος και σε μεγαλύτερες εισπράξεις στο ταμείο.

Οι αλλαγές είναι πολλές, οι εγκύκλιοι προσαρμογής στα νέα δεδομένα εκδίδονται με καταιγιστικό ρυθμό, έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι ο όγκος των αλλαγών θα φέρει σίγουρα αρρυθμίες στις εφορίες και εκνευρισμό και οι φορολογούμενοι καλό θα είναι να είναι προετοιμασμένοι για τις μεταβολές με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου:

Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα... Με τα νέα ειδοποιητήρια για ληξιπρόθεσμα χρέη, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν μασάει τα λόγια της. «Σας ενημερώνουμε ότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών την..., εκκρεμούν οφειλές σας οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, λόγω μη καταβολής εντός των νόμιμων προθεσμιών».

Ακολουθεί ένας πίνακας με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου, το είδος της οφειλής, τον αριθμό των δόσεων, προσαυξήσεις, πρόστιμα και τόκους, βγαίνει η σούμα και στη στήλη 10 αναγράφεται η Ταυτότητα Οφειλής. Στην επόμενη παράγραφο, η ΓΓΔΕ περνάει στο... παρασύνθημα. «Παρακαλούμε να φροντίσετε για την ολοσχερή εξόφληση ή την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών σας εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας, αλλιώς η Φορολογική Διοίκηση δύναται να προβεί στη λήψη αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη αυτών».

Στο υστερόγραφο της επιστολής αναφέρεται: «Προσοχή: η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα επιβολής κατάσχεσης χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου και πριν από την παρέλευση του ανωτέρου χρονικού διαστήματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις τελευταίες φοροαλλαγές ο νόμος ορίζει πλέον πως για κατασχέσεις χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου δεν υπάρχει η παραμικρή ειδοποίηση. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης θα πρέπει να έχει προηγηθεί ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής υπερημερίας στον φορολογούμενο ή το συνυπόχρεο πρόσωπο. Με την ειδοποίηση θα δίδεται η προθεσμία των 30 ημερών.

Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων με 15 ευρώ. Οι 48 δόσεις έχουν περάσει πια στην Ιστορία και η πάγια ρύθμιση η οποία είναι σε ισχύ καθιερώνει 12 μηνιαίες δόσεις ή σε ορισμένες περιπτώσεις 24. Ο γενικός κανόνας είναι 12 μηνιαίες δόσεις και μόνο στην περίπτωση όπου οι υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές προέρχονται από έκτακτη αιτία και όχι από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια και συμβάσεις, οι δόσεις μπορούν να αυξηθούν έως τις 24.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλές οι οποίες είναι απλώς βεβαιωμένες και όχι ληξιπρόθεσμες. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στη ΓΓΠΣ για όσες περιπτώσεις αυτό υποστηρίζεται τεχνικά.

Κατ' εξαίρεση, και στις περιπτώσεις όπου υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης ή απαιτούνται για την αξιολόγηση της αίτησης επιπλέον στοιχεία, πέραν αυτών που δύνανται να καταχωριστούν ηλεκτρονικά, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Για να έχει ισχύ η ρύθμιση, μέσα σε τρεις μέρες από την υποβολή της αίτησης πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση, στις τράπεζες με τη χρήση του μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)» και τον οποίο ο φορολογούμενος αποκτά από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

Αν δεν μπορείς να πληρώσεις, πούλα το σπίτι σου. Το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε τελικά ούτε καν στην κατάθεση της περιβόητης ρύθμισης με την οποία οφειλέτες θα μπορούσαν να εκχωρούν ακίνητά τους στο Δημόσιο για να πατσίσουν με τις οφειλές.

Η διάταξη νόμου η οποία ισχύει από τις αρχές του έτους προβλέπει ότι «οφειλέτης ο οποίος βρίσκεται σε αδυναμία να καταβάλει φόρο μπορεί να υποβάλει αίτηση πληρωμής αυτού, μερικώς ή ολικώς, με μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας ακινήτου του σε τρίτο και ταυτόχρονη εκχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο μέρους ή του συνόλου του χρηματικού τιμήματος». Παράλληλα όμως για να γίνει οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου, τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής του ακινήτου θα πρέπει μετά από αίτησή τους στην εφορία να λάβουν πιστοποιητικό πληρωμής των φόρων ακινήτων της τελευταίας πενταετίας.

Φορολογική ενημερότητα με... μέτρο. Οι εποχές όπου η ισχύς της φορολογικής ενημερότητας έφτανε ακόμα και τους έξι μήνες -για κάθε άλλο λόγο πλην είσπραξης που ήταν τέσσερις- έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον.

Με τα τελευταία δεδομένα, η ισχύς του αποδεικτικού ενημερότητας είναι 2 μήνες, αν δεν υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές, ανεξαρτήτως της πράξης ή συναλλαγής για την οποία ζητείται, και 1 μήνας αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που τελούν σε αναστολή ή έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v