Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηδαμινό ενδιαφέρον για τα «πωλητήρια» στην Πλάκα

Το σύνολο των ακινήτων προορίζεται για κατοικίες σε μια περίοδο που δύσκολα θα βρεθούν αγοραστές, ειδικά σε μια περιοχή με δεκάδες πωλητήρια. Πρόβλημα και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ποια είναι τα 20 ακίνητα.

Μηδαμινό ενδιαφέρον για τα «πωλητήρια» στην Πλάκα

Όσα και αν υποστηρίζουν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) περί τις «τουριστικής και δημοφιλούς» Πλάκας, η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα βγει τους επόμενους μήνες, όπως είχε προαναγγελθεί, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση χαρτοφυλακίου με περίπου 20 ακίνητα στην περιοχή.

Εκτός από τα συνήθη προβλήματα με τις κρατικές υπηρεσίες (απαιτείται μετεγκατάσταση υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, συμφωνία με το ίδιο υπουργείο για θέματα που συνδέονται με την ταυτότητα των κτιρίων, τις αρχαιολογικές εργασίες, κλπ), η κρίση στην αγορά ακινήτων έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην Πλάκα.

Το σύνολο των ακινήτων προορίζεται για κατοικίες σε μια περίοδο που δύσκολα θα βρεθούν αγοραστές, ειδικά σε μια περιοχή που πωλούνται δεκάδες ακίνητα.

Επιπλέον, όπως προκύπτει και από το σήριαλ με το ακίνητο επί της οδού Τριπόδων 32 (που γυρίστηκε η ασπρόμαυρη ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»), ενίοτε τα αρχαιολογικά ευρήματα (ή οι υποψίες περί αρχαιολογικών ευρημάτων...) εμποδίζουν την παραχώρηση ακινήτων στην περιοχή.

Μάλιστα, οι κάτοικοι έχουν κατά το παρελθόν διαμαρτυρηθεί για τις πολυετείς αρχαιολογικές εργασίες σε ακίνητα της περιοχής οι οποίες σπανίως καρποφορούν, αλλά εμποδίζουν την αξιοποίησή τους. Από την άλλη πλευρά, όσοι θέλουν να κατοικήσουν στην περιοχή ευνοούνται από το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έκλεισαν κάποια «παραδοσιακά» καφενεία και ταβέρνες που είχαν ανοίξει κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Πρόκειται για διατηρητέα κτίρια, μεγάλης εμπορικής αξίας για την απόκτηση των οποίων, ως πακέτο, θα απαιτηθεί σοβαρή επένδυση, ενώ σοβαρή προσπάθεια θα χρειαστεί για την προσέλκυση ενοικιαστών αφού ο διαχειριστής / ιδιοκτήτης θα απευθυνθεί σε «μεγάλα πορτοφόλια».

Στο ΤΑΙΠΕΔ σχεδίαζαν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο με τα ακίνητα της Πλάκας. Μάλιστα είχαν γίνει και σχετικές αναφορές στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων σε ξένους επενδυτές (π.χ. στο Λονδίνο). Δεν είναι γνωστό αν εξακολουθούν να συζητούν στο Ταμείο το ενδεχόμενο μετατροπής ορισμένων από τα ακίνητα σε μικρούς ξενώνες, καθώς τα περισσότερα είναι πολύ μικρής επιφάνειας.

Υπέρ την παραχώρησης των κτιρίων για κατοικίες είναι και η «Επιτροπή των Κατοίκων της Πλάκας». Η διοίκηση της τελευταίας έχει υποστηρίξει πως «σημαντικό για την γειτονιά είναι η επιστροφή στην κατοικία των δεκάδων κτιρίων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού που σήμερα ρημάζουν κενά, παραχωρημένα σε κάποια ολιγομελή ή και ανύπαρκτα σωματεία.

Είναι κάτι εφικτό τόσο από νομική όσο και από οικονομική άποψη και θα αναζωογονήσει τις περιοχές που βρίσκονται τα κτίρια αυτά και που σήμερα παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και ερήμωσης κυρίως τα βράδια».

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως τα κενά κτίρια στην περιοχή προσεγγίζουν τα 150 με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η εικόνα της Πλάκας, με το υπουργείο Πολιτισμού να έχει τη μερίδα του λέοντος στις κενές ιδιοκτησίες.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

 

Ακίνητο

Εκταση οικοπέδου (τ.μ.)

Επιφάνεια κτιρίων (τ.μ.)

Προτεινόμενη Χρήση

     

1

Κτίριο στην οδό Θρασυβούλου 20

220

136

Κατοικίες

2

6 ακίνητα στην οδό Στράτωνος 15-25

482

512

Κατοικίες

3

Κτίριο στην οδό Θέσπιδος 17

150

341

Κατοικίες

4

Κτίριο στην οδό Θέσπιδος 24

246

61

Κατοικίες

5

Κτίριο στην οδό Θέσπιδος 20

270

85

Κατοικίες

6

Κτίριο στην οδό Θέσπιδος 16

147

90

Κατοικίες

7

Οικόπεδο στην οδό Θόλου 20

69

 

Κατοικίες

8

Τρία ακίνητα σε οδούς Σέλλεϊ και Λυσικράτους

172

74

Κατοικίες

9

Κτίριο στην οδό Πρυτανείου 13

247

75

Κατοικίες

10

Κτίριο στην οδό Πρυτανείου 9 και Στράτωνος

346

539

Κατοικίες

11

Οικόπεδο στην οδό Θρασσύλλου 24

131

 

Κατοικίες

12

Τριώροφο Κτίριο στην οδό Θέσπιδος 8

235

528

Κατοικίες

13

Κτίριο στην οδό Τριπόδων 31

411

266

Κατοικίες

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v