Μετά την εορταστική περίοδο θα εγκριθεί, όπως όλα δείχνουν, το νέο θεσμικό πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης- ιδιωτικοποίησης των τραπεζών καθώς υπάρχουν ακόμη ζωηρές διαφωνίες, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η προπαρασκευαστική διαδικασία.
«Το σχέδιο νόμου χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά», σημειώνει στο Euro2day.gr στέλεχος που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συζητήσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για 25 άρθρα, με διατάξεις ιδιαίτερα κρίσιμες, για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, αλλά και για το σύνολο των συστημικών τραπεζών.
Το πλέον «ευαίσθητο» σημείο του νομοσχεδίου είναι οι όροι με τους οποίους θα διενεργούνται από εδώ και στο εξής οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, που συμμετέχει το ΤΧΣ, (σ.σ πρώτη δοκιμασία η αύξηση της Eurobank) και επομένως το dilution, που ενδέχεται να υποστεί το Ταμείο.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να υιοθετηθούν όροι αγοράς και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν όσο γίνεται περισσότερο τα συμφέροντα του Ταμείου και των φορολογουμένων. Πρόκειται για δύσκολη άσκηση που προκαλεί τριβές και εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης – αρχών- τρόικας.
Από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει διαφανεί επίσης ότι το θέμα της παροχής κινήτρων, είτε για ταχύτερη εξάσκηση των warrants, είτε για την απόσυρσή τους, αντιμετωπίζεται ως ήσσονος σημασίας και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να μην συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις τέτοιου τύπου στο σχέδιο νόμου.
Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων έχουν κατατεθεί από έξι ξένες τράπεζες προτάσεις σε υπουργείο Οικονομικών και ΤΧΣ, που επιδιώκουν είτε την ταχύτερη εξάσκηση των warrants είτε την απαγκίστρωση του ΤΧΣ από αυτά.
Η τρόικα δεν δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει τώρα ευρείες αλλαγές για τα warrants. «Όσο δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση για το δημοσιονομικό κενό, η τρόικα δεν έχει λόγο να βιάζεται...» αναφέρει τραπεζικό στέλεχος, εκτιμώντας ως πιθανό ενδεχόμενο τη μετάθεση της συζήτησης για αργότερα.
Σφίγγει το χρονοδιάγραμμα για τη Eurobank
Η διαφαινόμενη αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να περάσει ως τις 20 Δεκεμβρίου το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης-ιδιωτικοποίησης των τραπεζών δημιουργεί ασφυκτικότερο πλαίσιο για το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της Eurobank.
Και αυτό διότι η κατάθεση και η ψήφιση του πλαισίου αποτελεί μια από τις προυποθέσεις για να διενεργηθεί εντός Ιανουαρίου η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, η οποία προβλέπεται να καλυφθεί από βασικό επενδυτή ή σχήμα επενδυτών και την αγορά με το Ταμείο να αναλαμβάνει ρόλο εγγυητή κάλυψης.
Στόχος τόσο του Ταμείου όσο και της διοίκησης της Eurobank είναι η αύξηση κεφαλαίου να διενεργηθεί εντός Ιανουαρίου, ώστε να μην χρειασθεί να επικαιροποιηθεί το ενημερωτικό δελτίο με τα στοιχεία οικονομικών καταστάσεων έτους, κάτι που θα μεταθέσει την διενέργειά της για τον Απρίλιο του 2014.
Η δεύτερη σημαντική προυπόθεση είναι το νέο πλαίσιο να απαλλάσσει το ΤΧΣ από την ευθύνη για το γεγονός ότι οι νέες μετοχές της Eurobank θα εκδοθούν σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου ( 1,54 ευρώ) την οποία κάλυψε εξ ολοκλήρου το Ταμείο, ανακεφαλαιοποιώντας την τράπεζα.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα διάθεσης από το ΤΧΣ ποσοστού και με άλλους τρόπους, πέραν της πώλησης, όπως για παράδειγμα με αύξηση κεφαλαίου η οποία καλύπτεται από στρατηγικό επενδυτή με προσδιορισμό της τιμής έκδοσης με βάση και τη χρηματιστηριακή αποτίμηση. Πρόκειται για ρυθμίσεις που παράσχουν έμμεση αλλά σαφή κάλυψη στο ΤΧΣ.