Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές που υπέβαλαν χθες οι τέσσερις διεκδικητές του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία προβλέπει πως μετά την εξέταση των υποψηφίων από νομική πλευρά θα ακολουθήσει το άνοιγμα των προσφορών και θα αποκλειστεί ο όμιλος που έχει καταθέσει τη μικρότερη.
Στη συνέχεια, η Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που προωθούν από κοινού τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της χερσονήσου Μικρό Καβούρι και του Αστέρα θα ζητήσουν νέες οικονομικές προσφορές από τους τρεις που θα μείνουν στην τελική φάση, σε μια μορφή πλειοδοτικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν προκαθορίσει το ύψος του τιμήματος που θα τους ικανοποιεί. Διατηρούν, όμως, το δικαίωμα να μη δεχθούν καμία από τις οικονομικές προσφορές στην περίπτωση που θεωρήσουν πως δεν είναι συμφέρουσες.
Δεσμευτικές προσφορές για την Αστήρ Παλάς και την αξιοποίηση της χερσονήσου Μικρό Καβούρι κατέθεσαν τέσσερις όμιλοι - κοινοπραξίες.
Στην πρώτη συμμετέχουν η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Colony Capital (διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 50 δισ. δολαρίων) μαζί με την Dolphin Capital Investors. Μεγαλύτερος μέτοχος της τελευταίας, που ιδρύθηκε από τους Μίλτο Καμπουρίδη και Πιερ Χαραλαμπίδη, είναι το αμερικανικό hedge fund Third Point, που είχε διεκδικήσει τον ΟΠΑΠ και συμμετέχει στην ενεργειακή εταιρεία Energean Oil.
Ο δεύτερος υποψήφιος είναι η Plepi Holdings, στην οποία συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ (της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που ελέγχει το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino), και ο σαουδαραβικός κολοσσός Olayan. Ο τελευταίος έχει πολυετή παρουσία στην Ελλάδα με συμμετοχές στην Chipita, στην Coca Cola 3E κ.α.
Ο τρίτος υποψήφιος είναι η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η οποία παρά τη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων κατέβηκε αυτόνομα, χωρίς τη συνεργασία του τουρκικού ομίλου Dogus. Ο όμιλος Dogus φερόταν ως σφόδρα ενδιαφερόμενος, χωρίς να εμφανιστεί χθες. Όσο για τη Lamda Development, η διοίκηση της εταιρείας έχει αφήσει να εννοηθεί πως το βάρος της πέφτει στη διεκδίκηση του Ελληνικού, οι προσφορές για την αξιοποίηση του οποίου αναμένεται να υποβληθούν στα τέλη του έτους.
Ο τέταρτος υποψήφιος είναι η αραβικών συμφερόντων AGC μέσω του επενδυτικού οχήματος AGC JERMYN STREET IV, το οποίο υποστηρίζεται από έξι επενδυτές. Η AGC Equity Partners διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 2 δισ. ευρώ, με γραφεία στο Λονδίνο και στη Μέση Ανατολή. Πέρυσι, μια κοινοπραξία της AGC με τη ρωσική Direct Investment Fund, την Xenon Capital Partners και την αυστραλιανή Macquarie επένδυσε 625 εκατ. δολάρια για την εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού της OAO Enel OGK-5 (ελέγχεται από την ιταλική Enel), στη μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Ο εκ των συνιδρυτών της AGC, ο Walid Abu-Suud, ήταν επί σχεδόν δύο δεκαετίες ανώτατο στέλεχος της κρατικής επενδυτικής του Κουβέιτ. Στο παρελθόν είχε επίσης διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο περί τα 14 δισ. δολ. της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κουβέιτ (Kuwait Petroleum Corporation – KPC).