Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Ζητούν γρήγορες αποφάσεις

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου δήλωσε ότι χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις από την πλευρά της Πολιτείας προκειμένου ο Έλληνας πολίτης να είναι σε θέση να ασφαλίζεται.

Ασφαλιστικές: Ζητούν γρήγορες αποφάσεις

Χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις από την πλευρά της Πολιτείας προκειμένου ο Έλληνας πολίτης να είναι σε θέση να ασφαλίζεται, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου, στο πλαίσιο του χθεσινού συνεδρίου των Financial Times «το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα».

Ο κ. Σαρηγεωργίου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της αδυναμίας του μέσου Έλληνα να ασφαλιστεί, τονίζοντας πως «όσο πιο αδύνατος είναι κάποιος τόσο περισσότερο χρειάζεται την ασφάλιση».

Και συμπλήρωσε: «Οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία και καλούνται να δείξουν ετοιμότητα. Η επιτυχία θα περάσει πρώτα απ' όλα μέσα από την αξιοπιστία των εταιρειών. Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε και να διορθώσουμε τις δικές μας κακές πρακτικές και να χτίσουμε ένα βιώσιμο σύστημα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί έναν σοβαρό και αυστηρό επόπτη, ενώ αυστηρό είναι και το κανονιστικό σχέδιο που έρχεται από την Ευρώπη. Πολλά από τα στοιχεία που μας φέρνει η κανονιστική χιονοστιβάδα τα χρειαζόμαστε.

Από την άλλη πλευρά, ελλοχεύει ο κίνδυνος της γραφειοκρατίας, ο οποίος θα αυξήσει και το κόστος. Γι' αυτό οι ασφαλιστικές θα πρέπει να δουλέψουν με την εποπτική αρχή προκειμένου τελικά να πάρουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στο συνέδριο των Financial Times και η ομιλία της γενικής διευθύντριας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Μαργαρίτας Αντωνάκη. «Μετά την πτώση του κοινωνικού κράτους, δεν μπορεί να συνεχίσουμε με υποασφαλισμένη κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως πολλά πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν.

Στο ζήτημα της εκπαίδευσης καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν ενημερώνονται οι μαθητές στα σχολεία για την αξία της ασφάλισης.

Πρότεινε την ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού συστήματος σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά θέματα, ενώ στο κομμάτι της εποπτείας σημείωσε: «Κανείς δεν μπορεί να πει πως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν βοηθά για να μπει μια τάξη, καθώς η εποπτεία θα πρέπει να είναι προληπτική και όχι κατασταλτική. Ωστόσο, διαρκές αίτημα του κλάδου είναι η αναζήτηση της ουσίας προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες επιβαρύνσεις και γραφειοκρατία».

Στον ασφαλιστικό κλάδο υπάρχουν -υπό προϋποθέσεις- μεγάλες προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και γνωστός παράγοντας της αγοράς Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε σε υποσχόμενες ασφαλιστικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι: κάλυψη φυσικών καταστροφών, ασφαλίσεις επιχειρήσεων, αγροτικές ασφαλίσεις, προγράμματα υγείας και συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση, επισημάνθηκε πως φέτος η παραγωγή θα κλείσει κάτω από τα 4 δισ. ευρώ και θα γυρίσει σε πραγματικές τιμές στα επίπεδα του 2000. Σε περίπτωση πάντως γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης, θα δημιουργηθεί ο λεγόμενος «ενάρετος κύκλος» και έτσι θα επηρεαστεί θετικά και η ασφαλιστική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v