Ένωση Κατασκευαστών: Να γίνει δικαιότερος ο ΕΝΦΑ

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ώστε να γίνει δικαιότερος λαμβάνοντας υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών, ζητά με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών η Ένωση Κατασκευαστών.

Ένωση Κατασκευαστών: Να γίνει δικαιότερος ο ΕΝΦΑ

Επιστολή με θέμα τον ενιαίο φόρο ακινήτων απέστειλε η Ένωση Εργοληπτών - Κατασκευαστών Δημοσίων - Ιδιωτικών Έργων - Εργολάβων Οικοδομών - Διαχειριστών - Εκμεταλλευτών Ακινήτων Ελλάδος προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και προς τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, ζητώντας να επέλθουν στο νομοσχέδιο οι απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική ικανότητα και να μην προσθέτονται καινούρια δεσμά για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αντώνη Σαμαρά, στους αρχηγούς και στους βουλευτές των κομμάτων της Βουλής.

Η επιστολή της Ένωσης:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Σχετικά με το νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση, η Ένωσή μας έχει να παρατηρήσει τα κατωτέρω:

1. Ενώ περιμέναμε, όπως άλλωστε και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ότι το ανωτέρω νομοσχέδιο θα περιελάμβανε διατάξεις που θα μειώνουν την υπέρμετρη και αδικαιολόγητη φορολόγηση που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα στα ακίνητα καθώς και την κατάργηση του γνωστού μέσω της ΔΕΗ «χαρατσιού», όπως επανειλημμένα είχε διακηρυχθεί από την Κυβέρνηση, βλέπουμε ότι συμβαίνουν τα εντελώς αντίθετα.

Οι φόροι όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αντίθετα αυξάνονται και επεκτείνονται ακόμη και στα μαντριά και στα κοτέτσια.

Όλοι όσοι έχουν ένα ακίνητο είτε για να μείνουν, είτε για να το ενοικιάζουν για να βελτιώνουν την οικονομική τους κατάσταση, είτε έχουν κτήματα για γεωργικά εισοδήματα, υποχρεώνονται να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους με μόνο σκοπό να εισπράττονται κάθε χρόνο τα 3,5 δισ. ευρώ για την ικανοποίηση της Τρόικα και των δανειστών.

Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι αυτό είναι το κύριο μέλημα του Υπουργείου και ότι αδιαφορεί για την τραγική οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων που συνεχώς κλείνουν και των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν τραγικά αδιέξοδα στην πληρωμή ακόμη και των πιο απαραίτητων εξόδων συντήρησης της οικογένειάς τους.

Διαφεύγει, επίσης, μέσω του νομοσχεδίου το γεγονός ότι ο κατασκευαστικός κλάδος, που είναι κύριος μοχλός ανάπτυξης και ότι γύρω από αυτόν δραστηριοποιούνται 200 και πλέον επαγγέλματα, καταστρέφεται και χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας.

2. Η καθιέρωση, από 1/1/2014, του ενιαίου φόρου ακινήτων φέρνει στην πραγματικότητα μια νέα φοροκαταιγίδα που θα πλήξει κέραια την επιχειρηματικότητα και τον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχει, πλέον, κανένα περιουσιακό στοιχείο που να μην φορολογείται, όπως διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες, μονοκατοικίες, οικόπεδα, επαγγελματικά και βιοτεχνικά κτίρια, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίρια, χωράφια, δασικές εκτάσεις κλπ.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η ακίνητη περιουσία βρίσκεται πλέον υπό διωγμό, χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τους ιδιοκτήτες με μόνο αδίκημα το ότι επένδυσαν τα χρήματά τους σε αυτόν τον τομέα ενώ υπάρχουν χιλιάδες που, όπως οι λίστες απέδειξαν, αντί να επενδύσουν στην Ελλάδα επένδυσαν σε ξένες χώρες και κατέθεσαν τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες.

Το παράλογο είναι ότι καλούνται να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ανεξαρτήτως του γεγονότος εάν εισπράττουν ή όχι εισόδημα από το ακίνητο.

Επίσης, δεν εξετάζεται ο τρόπος απόκτησης των ακινήτων, εάν είναι κληρονομιές, εάν είναι δωρεές ή εάν είναι διατηρητέα κτίρια.

Όλα μαζί μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι προκειμένου να εισπραχθούν τα 3,5 δις ευρώ που έχει επιβάλλει, ερήμην του ελληνικού λαού, η Τρόικα.

3. Η έκτακτη εισφορά, το γνωστό «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, που επεβλήθη για να ισχύσει μόνο για το έτος 2011 και στην συνέχεια με ανακολουθίες επεκτάθηκε και για τα έτη 2012 και 2013, όχι μόνο δεν καταργείται, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε υποσχεθεί, αλλά παραμένει και επαυξάνεται με την επέκτασή του στο σύνολο πλέον των ακινήτων, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής που συνέταξε το νομοσχέδιο.

Γνωρίζετε, κε Υπουργέ, ότι πέραν του γεγονότος ότι είναι εντελώς άδικο, διότι δεν λαμβάνει υπ' όψιν την φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών, εκθέτει και την ίδια την Κυβέρνηση που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι θα το καταργήσει.

Δηλαδή, αντί της κατάργησης έχουμε μια μετονομασία του «χαρατσιού» σε ενιαίο φόρο.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Ένωσή μας ζητά όπως επέλθουν στο νομοσχέδιο οι απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις, ώστε να λαμβάνεται υπ' όψιν η φοροδοτική ικανότητα και να μην προσθέτονται καινούρια δεσμά για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελικά το νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή θα περιλαμβάνει διατάξεις καταβολής λιγότερων και δικαιότερων φόρων και όχι διατάξεις που φέρνουν στην καταστροφή ολόκληρο τον κατασκευαστικό κλάδο.

Διαφορετικά, η εκτίμησή μας είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θα είναι φορολογικά αποτελεσματικό καθώς οι επιχειρήσεις και γενικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή και αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εκ του γεγονότος ότι η κρίση που μαστίζει την χώρα έχει διαλύσει τις επιχειρήσεις και ο ελληνικός λαός οδηγείται στην φτώχεια και στην ανεργία.

Περιμένουμε, κε Υπουργέ, τις ενέργειές σας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v