Κατασκευές: Πού ποντάρουν τα funds

Οι Αμερικανοί φαίνεται να προτιμούν τους εργολήπτες με ισχυρή παρουσία σε κλάδους πέραν των κατασκευών και με σοβαρές πιθανότητες επικράτησης σε διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων. Οι τοποθετήσεις της York Capital και ο James Dinan.

Κατασκευές: Πού ποντάρουν τα funds

Μέσω των μεγάλων κατασκευαστικών και ενεργειακών ομίλων επιδιώκουν να επενδύσουν στο στόρι των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας οι ισχυροί θεσμικοί επενδυτές, όπως δείχνουν η χθεσινή συμφωνία μεταξύ της York Capital Management και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 100 εκατ. ευρώ, αλλά και οι πρόσφατες συμφωνίες της καναδικής Fairfax με τη Μυτιληναίος και της Third Point με την Energean Oil.

Μετά τη ναυτιλία, τις τράπεζες και τα ακίνητα, τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια κινούνται προς τους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών, καθώς ευνοούνται από τις χαμηλές τιμές, αλλά και από την ανάγκη, ειδικά των κατασκευαστικών ομίλων, για αναχρηματοδότηση δανεισμού ή και προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Οι πληροφορίες περί ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τους τέσσερις βαλτωμένους οδικούς άξονες (Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Μαλιακός - Κλειδί και Άξονας Κεντρικής Ελλάδας) εντός των προσεχών εβδομάδων συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος. Ταυτόχρονα αυξάνουν τις ανάγκες των ισχυρών κατασκευαστικών για νέα κεφάλαια καθώς θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση των εργοταξίων, σε μια περίοδο όπου είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Οι επιλογές των αμερικανικών funds δείχνουν πως προτιμούν τους εργολήπτες με ισχυρή παρουσία σε κλάδους πέραν των κατασκευών (τομέας στον οποίο παρήλθαν ανεπιστρεπτί οι εποχές των παχιών αγελάδων) και με σοβαρές πιθανότητες επικράτησης σε διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων.

Λίγες ημέρες πριν από τη συμφωνία των 100 εκατ. ευρώ με τη York Capital Management, η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε συμφωνήσει με την Qatar Petroleum International (QPI) για συμμετοχή της τελευταίας με 25% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΗΡΩΝ ΙΙ έναντι τιμήματος 58 εκατ. δολαρίων.

Με βάση πληροφορίες, προς αναζήτηση ξένων θεσμικών ή και στρατηγικών επενδυτών για το ενεργειακό του χαρτοφυλάκιο βρίσκεται και ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η διοίκησή του είχε επιχειρήσει πέρυσι, χωρίς επιτυχία, να πουλήσει τη θυγατρική Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος, η οποία διαχειρίζεται 12 αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 170 MW (άλλα 60 MW βρίσκονται υπό κατασκευή). Τότε είχε κυκλοφορήσει το όνομα της γαλλικής EDF, αλλά οι συζητήσεις των δύο πλευρών δεν απέδωσαν.

Στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς υποστηρίζουν πως η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να βρει αγοραστή και για τμήμα του ποσοστού (περί το 22%) που κατέχει στην Elpedison Power (μεγαλύτεροι μέτοχοι της οποίας είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ιταλική Edison).

Ο τυχερός επικεφαλής της York Capital

Ο James Dinan, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της York Capital Management, συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους Αμερικανούς σύμφωνα με τη γνωστή λίστα του περιοδικού Forbes, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται στο 1,6 δισ. δολάρια. Ο 54χρονος διαχειριστής κεφαλαίων θεωρείται αυτοδημιούργητος και τυχερός.

Απέκτησε τα πρώτα του λεφτά την περίοδο όπου εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Donaldson, Lufkin & Jenrette (DLJ) και λέγεται πως έχασε ολόκληρη την περιουσία του τη Μαύρη Δευτέρα του 1987 όταν τα χρηματιστήρια βούλιαξαν.

Το 1991 ίδρυσε τη York Capital με περίπου 3,6 εκατ. δολάρια που πήρε δανεικά από συναδέλφους του στην DLJ. Τον Σεπτέμβριο του 2010 πούλησε το 33% της York Capital στην Credit Suisse έναντι 425 εκατ. δολαρίων. Σήμερα η επενδυτική εταιρεία διαχειρίζεται περί τα 18 δισ. δολάρια. Ο Dinan χρησιμοποιεί ακουστικά γιατί σχεδόν έχασε την ακοή του στην παιδική του ηλικία.

Η Ελλάδα δεν είναι άγνωστη στους διαχειριστές της York Capital καθώς έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία (προ διμήνου) με τον ναυτιλιακό όμιλο Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου για την από κοινού αγορά πέντε πλοίων μεταφοράς containers έναντι 190 εκατ. δολαρίων. Τα αμερικανικά private equity και hedge funds βρήκαν ελεύθερο πεδίο στη ναυτιλία και έχουν συνεργασίες και με άλλους Έλληνες εφοπλιστές. Εξαιτίας της πολυετούς κρίσης παραδοσιακοί χρηματοδότες του ναυτιλιακού κλάδου όπως η Commerzbank AG και η HSH Nordbank AG είτε σταματούν να δανειοδοτούν τους εφοπλιστές, είτε περιορίζουν την έκθεσή τους στον κλάδο.

Η York Capital φέρεται και ως ένας από τους επενδυτές που συμμετείχαν πρόσφατα στην απόκτηση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη διαδικασία πώλησης του 4,64% που κατείχε η πορτογαλική BCP.

Με βάση τη χθεσινή συμφωνία, η York Capital θα καλύψει πλήρως την έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου υποχρεωτικά μετατρέψιμου σε νέες μετοχές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ανταλλάξιμου με υφιστάμενες μετοχές ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τις οποίες κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η τιμή μετατροπής των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ορίστηκε σε 2,5 ευρώ ανά μετοχή.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, την απόκτηση από τη York Capital, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, συμμετοχής 9,99% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και την εξαγορά από αυτήν ποσοστού 3% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που σήμερα κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η York Capital θα εκπροσωπείται στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με ένα μέλος Δ.Σ. σε κάθε ένα από αυτά.

Να σημειωθεί ότι για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου για το 9,9% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η York Capital θα διαθέσει 21,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 3% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, η επένδυση είναι 11,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v