Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Συμπεράσματα για την «επόμενη μέρα»

Τι προκύπτει από τα συγκεντρωτικά οικονομικά στοιχεία των εταιρειών του κλάδου για το 2012. Νούμερα που πρέπει να προσεχτούν, τάσεις που διαγράφονται και πιθανές επιπτώσεις στις καταθέσεις, στις μετοχές και στα ομόλογα της χώρας.

Ασφαλιστικές: Συμπεράσματα για την «επόμενη μέρα»

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών για το 2012, μέσα από σχετική μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Τα βασικά στοιχεία που «επικοινώνησε» ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Σαρηγεωργίου είναι το μεγάλο ύψος των αποζημιώσεων που πληρώθηκαν (άνω των τριών δισ. ευρώ), τα θετικά τεχνικά αποτελέσματα τόσο στα ζωϊκά προϊόντα όσο και στις γενικές ασφαλίσεις, καθώς και το ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα που ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ, λόγω και των απωλειών από το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Από μια προσεκτικότερη, όμως, ματιά στα αποτελέσματα, μπορούν να προκύψουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

Πρώτον: Πριν από δέκα χρόνια, το 2003, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν εκατό ασφαλιστικές εταιρείες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, αυτές μειώθηκαν στις 69 το 2012, ενώ φέτος έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους τουλάχιστον οι E-Vima και Διεθνής Ένωση. Με άλλα λόγια, κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών περιορίστηκε κατά το ένα τρίτο!

Δεύτερον: Κατά τις εννέα τελευταίες οικονομικές χρήσεις (2004-2012), οι πέντε ήταν κερδοφόρες για τις εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου και οι τέσσερις ζημιογόνες. Μόνο που στο σύνολο της περιόδου οι ζημίες ήταν σαφώς μεγαλύτερες από τα κέρδη, όπως προκύπτει από τα παρατιθέμενο γράφημα.

 Με άλλα λόγια, σε επίπεδο μέσου όρου αγοράς, η ασφαλιστική δραστηριότητα μόνο κερδοφόρα δεν υπήρξε κατά την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, οι ζημίες το 2012 διαμορφώθηκαν στα 610,6 εκατ. ευρώ και το 2011 στα 898,9 εκατ. ευρώ. Διαβάζοντας επίσης τον «συγκεντρωτικό πίνακα ιδίων κεφαλαίων του κλάδου» διαπιστώνει πως με ημερομηνία 31/12/2012 το υπόλοιπο ζημιών σε νέο είχε διαμορφωθεί στο -1.348 εκατ. ευρώ (μετοχικό κεφάλαιο 1,44 δις ευρώ, αποθεματικά 1,59 δις ευρώ, ζημίες σε νέο 1,34 δις ευρώ, σύνολο ιδίων κεφαλαίων 1,68 δις ευρώ).

Τρίτον: Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν λάβει τα μηνύματα της εποχής -έμφαση στην κεφαλαιακή επάρκεια και στην κερδοφορία και δευτερευόντως στα μερίδια αγοράς- και μέσα από αναδιάρθρωση προσφερόμενων προϊόντων (αλλά και εξ' αιτίας άλλων παραγόντων) φαίνεται να έχουν βελτιώσει σημαντικά τα τεχνικά τους αποτελέσματα. Έτσι, το τεχνικό αποτέλεσμα του ασφαλιστικού κλάδου αυξήθηκε κατά 36,1% το 2012 (από το 1,45 στο 1,975 δισ. ευρώ): +23,5% στον κλάδο ζωής, +99,6% στα οχήματα και 31% στους λοιπούς κλάδους ζημιών.

Η αυξημένη παραγωγικότητα που συνεχίστηκε και το 2013 σε συνδυασμό με τα σημαντικά κέρδη που προέκυψαν από τις επενδύσεις (τουλάχιστον για όσες εταιρείες ήταν τοποθετημένες σε μετοχές και ομόλογα από Ελλάδα) ερμηνεύουν σε μεγάλο βαθμό την υψηλή φετινή κερδοφορία, όπως αυτή παρουσιάστηκε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Τέταρτον: Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν έναν από τους πολύ σημαντικούς επενδυτές στην οικονομία. Στις 31/12/2012 οι επενδύσεις των ίδιων των εταιρειών ήταν: ακίνητα 678 εκατ. ευρώ, μετοχές, Α/Κ και τίτλοι μεταβλητής απόδοσης 1.263 εκατ. ευρώ, ομόλογα-ομολογίες-τίτλοι σταθερής απόδοσης 5.591 εκατ. ευρώ, λοιπές επενδύσεις 1.269 εκατ. ευρώ, συμμετοχές 161 εκατ., επενδύσεις για λογαριασμό ασφαλισμένων 2.061 εκατ. ευρώ. Επίσης, με τη μορφή χρηματικών διαθεσίμων υπήρχαν 1.271 εκατ. ευρώ.

Μέρος αυτών των διαθεσίμων και των επενδύσεων ήταν τοποθετημένο σε προϊόντα του εξωτερικού. Τυχόν αλλαγή στάσης των διαχειριστών των ασφαλιστικών εταιρειών που θα συνδυαζόταν με τη μεταφορά επενδύσεων από το εξωτερικό στην Ελλάδα (απαιτείται ένας περαιτέρω περιορισμός στο ρίσκο της χώρας), θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις επιμέρους εγχώριες αγορές.

Πέμπτον: Η κίνηση των μετόχων -και ιδίως των ξένων- να επανακεφαλαιοποιήσουν με πολλά λεφτά τις ασφαλιστικές δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, αποτελεί ένδειξη θετικών προοπτικών στο μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα για τον κλάδο και ιδιαίτερα στα μέτωπα της υγείας και της σύνταξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v