Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά το "Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος"

Το έργο αποσκοπεί να κατακτήσει την Πλατινένια ή Χρυσή πιστοποίηση LEED, την πρώτη διάκριση αυτού του είδους στην Ελλάδα, καθώς και την πρώτη για έργο αυτής της κλίμακας στην Ευρώπη. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής.

Προχωρά το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Εντός του χρονοδιαγράμματος προχωρά η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Φάληρο, που περιλαμβάνει τη Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Impregilo η οποία έχει αναλάβει ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στη χώρα, με το σύνολο του κόστους των 566 εκατ. ευρώ να καλύπτεται από το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος, προ ημερών πέρασε με επιτυχία το πρώτο δύσκολο τεστ. Ολοκλήρωσε εντός της προθεσμίας τα χωματουργικά του λόφου και των θεμελιώσεων όλων των κτιρίων εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης (είχε υπογραφεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2012).

Στο έργο, που περιλαμβάνει πλήθος τεχνικών και περιβαλλοντικών καινοτομιών απασχολούνται σήμερα περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι οι οποίοι σύντομα θα προσεγγίσουν τους 1.600 σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ.

Από το αρχικό στάδιο των μελετών, η αμερικανική εταιρία τεχνικών συμβούλων Faithful+Gould ανέλαβε τη γενική διαχείριση του έργου για λογαριασμό του Ιδρύματος. Οι στόχοι των Αμερικανών και της κατασκευαστικής κοινοπραξίας δεν είναι απλοί: Σε συνδυασμό με άλλα περιβαλλοντικά καινοτόμα σχέδια και πρακτικές, το έργο αποσκοπεί να κατακτήσει την Πλατινένια ή Χρυσή πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), την πρώτη διάκριση αυτού του είδους στην Ελλάδα, καθώς και την πρώτη για έργο αυτής της κλίμακας στην Ευρώπη.

Η αρχιτεκτονική μελέτη φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης Αρχιτέκτονα Renzo Piano, ο οποίος είχε και τη γενική ευθύνη του συντονισμού ενός πλήθους ειδικευμένων μελετητικών γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων μελετών του πολυσύνθετου έργου.

Το ΚΠΙΣΝ θα αποτελείται από Πάρκο έκτασης 170.000 τ.μ., την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE), την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), ένα Κτίριο Στάθμευσης Αυτοκινήτων χωρητικότητας 1.000 θέσεων, καθώς και τρία βοηθητικά κτίρια: το Κτίριο του Υδάτινου Καναλιού, το Κτίριο του Πάρκου και το Κτίριο Συντήρησης του Πάρκου.

Το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, και τη συντήρηση χειρογράφων με την πληροφορία και την επικοινωνία. Μέσω της εγκατάστασης προηγμένων συστημάτων κλιματικού ελέγχου και μέσων συντήρησης και ψηφιοποίησης, το κτίριο θα διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα της συλλογής σπάνιων χειρογράφων της βιβλιοθήκης σε μελλοντικές γενεές μελετητών».

Το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «θα μπορεί να φιλοξενήσει παραγωγές όπερας, μπαλέτου, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και multimedia προγράμματα τέχνης. Η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή θα διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία, ώστε να παρουσιάζει παραγωγές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μέσω του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας, παράλληλα, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ως υπαίθριο χώρο διεξαγωγής επιλεγμένων τηλεπαραστάσεων, καθώς και ζωντανών παραστάσεων».

Στον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου θα κατασκευασθεί τεχνητός λόφος, υδάτινο κανάλι και παραλιακή οδός (Εσπλανάδα). Επιπλέον θα φυτευτούν περίπου 1.500 δέντρα και περισσότεροι από 350.000 θάμνοι. 

Στην οροφή του Κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα τοποθετηθεί Ενεργειακό Στέγαστρο επιφάνειας 10.000 τ.μ.. Το στέγαστρο, ένα κατασκευαστικό και μηχανικό επίτευγμα, θα δεσπόζει 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου. Το ειδικό υλικό (φερο-σεμέντ) για την κατασκευή του στεγάστρου δοκιμάζεται εδώ και μήνες εντός του εργοταξίου. Από την έναρξη του έργου έχουν εκτελεσθεί με επιτυχή αποτελέσματα πλέον των 4,000 έλεγχοι αντοχής σκυροδέματος και περί τις 2,500 δοκιμές συμπύκνωσης επιχωματώσεων. Πάνω στο στέγαστρο θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πανελς με την παραγόμενη ενέργεια να καλύπτει αξιόλογο ποσοστό των αναγκών του συγκροτήματος.

Πολλές από τις παρεμβάσεις που προαναφέρθηκαν στηρίζουν την υποψηφιότητα του έργου για πιστοποίηση LEED (LEED Certification) η οποία είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης & αποτίμησης της αειφόρου δόμησης & κατασκευής.

Η εφαρμογή της διαδικασίας προάγει την εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων πόρων, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη βελτίωση της ποιότητος του εσωτερικού περιβάλλοντος, τον εξορθολογισμό της χρήσης των πρώτων υλών και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος).

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι 38 μήνες και η 1η Τμηματική Αποκλειστική Προθεσμία που αφορούσε στην ολοκλήρωση των χωματουργικών του λόφου και των θεμελιώσεων όλων των κτιρίων εντός 12 μηνών ήδη επετεύχθη.

Οι επόμενες τμηματικές προθεσμίες είναι οι εξής:

- 2η Τμηματική Προθεσμία - 30 Ιουλίου 2014 - Αποπεράτωση φέροντος οργανισμού και σκυροδέματος
- 3η Τμηματική Προθεσμία - 31 Ιανουαρίου 2015 - Αποπεράτωση των στεγάστρων
- 4η Τμηματική Προθεσμία - 30 Νοεμβρίου 2015 – Πέρας εργασιών

Η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Impregilo επικράτησε στο διαγωνισμό στον οποίο είχαν συμμετάσχει κορυφαίες ευρωπαϊκές και ελληνικές εταιρείες όπως η γερμανική Hochtief, η γαλλική Bouygues και ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v