Ο σχεδιασμός διαγωνισμών που θα περιλαμβάνουν ομάδες ακινήτων, είτε ανά γεωγραφική περιοχή (όπως τα κτίρια στην περιοχή της Πλάκας), είτε ανά κατηγορία επένδυσης (π.χ. ομάδα ακινήτων που μπορεί να φιλοξενήσει γήπεδα γκολφ ή ξενοδοχεία ή παραθεριστικές κατοικίες) και η παραχώρηση ακινήτων-συμβόλων όπως το Ελληνικό και το Πρασονήσι στη Ρόδο είναι οι κύριες προτεραιότητες του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για τους επόμενους μήνες στο μέτωπο του real estate.
Όσο για την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση ακινήτων, δρομολογείται για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Οι ομολογίες που θα εκδοθούν θα συνδέονται με τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση 1.000 ακινήτων που θα μεταφερθούν στο ταμείο μέχρι το τέλος του χρόνου, η προεκτιμώμενη αξία των οποίων προσεγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ.
Όπως υποστήριξε χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο Prodexpo, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ταμείου Ανδρέας Ταπραντζής, για την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων προωθούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστεί το σημερινό χάος με τα επτά διαφορετικά επίπεδα χωροταξικού σχεδιασμού εξαιτίας του οποίου καθυστερούν οι διαγωνισμοί και μπλοκάρονται επενδύσεις.
Ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και στους συντελεστές δόμησης σε πολλές περιοχές της χώρας ώστε, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος, να δίνονται επαρκή κίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές ακινήτων. Για να δείξει τα προβλήματα που καλείται να ξεπεράσει το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να παραχωρήσει κρατικά ακίνητα, ο κ. Ταπραντζής είπε πως «το 27% της χώρας είναι χαρακτηρισμένο ως περιοχή Natura, το 35% είναι δασικές εκτάσεις, το 20% αιγιαλός και παραλίες και ένα άλλο ποσοστό αρχαιολογικοί χώροι».
Συνεπώς, ελάχιστο ποσοστό της χώρας είναι καθαρό»για τους υποψήφιους επενδυτές ακινήτων.
Εντός του 2013, από τους διαγωνισμούς ακινήτων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, θα μπουν στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ 160 εκατ. ευρώ, υποστήριξε ο κ. Ταπραντζής, ο οποίος εκτιμά πως τα έσοδα του 2014 από την αξιοποίηση κρατικών ακινήτων θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ (κυρίως με τη συνδρομή του Ελληνικού).
Από την επεξεργασία των δυνατοτήτων αξιοποίησης περίπου 80.714 κρατικών ακινήτων, το ταμείο έχει ξεχωρίσει 3.000 ακίνητα, συνολικής προεκτιμώμενης αξίας περί τα 9 δισ. ευρώ, τα 1.000 εκ των οποίων θα αποτελέσουν τον πυρήνα του σχεδίου τιτλοποίησης.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ είπε πως θα υπάρχει σταθερή ροή μικρών ακινήτων (αξίας μέχρι 5 εκατ. ευρώ) που θα πωλούνται μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών και μπορούν να αποφέρουν ετήσια έσοδα περί τα 50 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 7 ηλεκτρονικές δημοπρασίες και προωθούνται άλλες 39 μέσα στους επόμενους μήνες.