Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊκούρας: Στα 4,9 δισ. οι πληρωμές χρεών σε ιδιώτες

Ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ δεν φαίνεται πως θα εξοφληθεί τελικά λόγω καθυστερήσεων κυρίως από τους δήμους και τον τομέα υγείας. Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί.

Σταϊκούρας: Στα 4,9 δισ. οι πληρωμές χρεών σε ιδιώτες

Με 1 δισ. ευρώ «περίσσευμα» ενδέχεται να βρεθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εντός του έτους, καθώς από τα 8 δισ. ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που είχαν δημιουργηθεί ως το 2011 και αποπληρώνονται φέτος, τα αιτήματα χρηματοδότησης ως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν διαμορφωθεί σε 5,8 δισ. ευρώ ή 73% του συνόλου και οι πληρωμές είχαν φτάσει τα 4,9 δισ. ευρώ ή 61% του συνόλου. 

Όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, με βάση τα αιτήματα χρηματοδοτήσεων που έχουν υποβληθεί αλλά και την εικόνα που έχει διαμορφώσει από τα υπόλοιπα υπουργεία, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μείνουν «αδιάθετα» κεφάλαια στο τέλος του έτους. Προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, ο κ. Σταϊκούρας έστειλε την περασμένη εβδομάδα ιδιαίτερα επείγον έγγραφο σε όλους τους φορείς με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ζητώντας να αποστείλουν ως τις 20 Σεπτέμβρη: α) πλάνο απορρόφησης της ήδη ληφθείσας χρηματοδότησης, β) προγραμματισμό για το ύψος τυχόν πρόσθετης χρηματοδότησης που δύναται να απορροφηθεί από τους φορείς ως το τέλος του έτους και γ) αιτιολόγηση τυχόν καθυστερήσεων. 

Στο έγγραφο ο κ. Σταϊκούρας προειδοποιεί ότι στην περίπτωση όπου οι υποχρεώσεις των φορών που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καλυφθούν αποκλειστικά από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού των φορέων του 2014. Με απλά λόγια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών λέει στους φορείς "ή έλατε έγκαιρα να πάρετε τα χρήματα εφόσον τηρείτε τις νόμιμες προϋποθέσεις ή βάλτε τα από την τσέπη σας, δηλαδή από τον προϋπολογισμό σας για το 2014".

Ακριβώς όμως επειδή ορισμένοι φορείς είτε έχουν πληρώσει από τους δικούς τους προϋπολογισμούς ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε δεν έχουν υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης λόγω προβλημάτων "κανονικότητας" και "νομιμότητας" που εμφανίζουν οι συγκεκριμένες δαπάνες, δεν έχουν υποβάλει καν αίτημα χρηματοδότησης έως τώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στους "συνήθεις υπόπτους": δήμοι και φορείς υγείας.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί το περίσσευμα του 1 δισ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για φέτος, καθώς πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από τη δανειακή σύμβαση και αφορούν δαπάνες προηγουμένων ετών. Αντιθέτως, αν τελικά προκύψει το 1 δισ. ευρώ, δημιουργείται το περιθώριο για Δημόσιο Χρέος κατά 1 δισ. ευρώ λιγότερο, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSI), και αποκτά ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς τις αποκλίσεις από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.  

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα με την τρόικα και έχει υποβάλει αίτημα το όποιο περίσσευμα να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2012 προκειμένου τα κεφάλαια να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Αν το αίτημα δεν γίνει αποδεκτό, παρότι η τρόικα φέρεται να το συζητά, η εναλλακτική πρόταση που έχει τέθει αφορά επέκταση του προγράμματος πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ως το τέλος του 2011 και για τους πρώτους 2-3 μήνες του 2014. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες συνεχίζεται, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Όπως αναφέρει, το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 73% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συνεπώς, το υπουργείο Οικονομικών τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης των πόρων όσο και ως προς το ύψος των δόσεων της δανειακής σύμβασης κινείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Σε ό,τι αφορά τις τελικές πληρωμές, αυτές, τον μήνα Σεπτέμβριο ανήλθαν στα 571 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα το συνολικό ύψος τους ανέρχεται περίπου στα 4,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Έχει αποδεσμευθεί από τους φορείς, συνεπώς, το 61% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ενδεικτικά, το εννεάμηνο του έτους έχουν χορηγηθεί 21.185 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 88% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 92% των υποχρεώσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ (1,06 δισ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δισ. ευρώ).

Επίσης, έχει μεταβιβαστεί το ποσό και ολοκληρώνεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια για τον εναρμονισμό των χρηματοδοτήσεων με τις τελικές πληρωμές συνεχίζεται.

Η εξόφληση, όμως, των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που ήταν καταγεγραμμένες στο τέλος του 2011, κυρίως στον κλάδο υγείας των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που μεταφέρθηκε στον ΕΟΠΥΥ καθώς και στους Δήμους, έχει παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση, κυρίως λόγω των παρακάτω λόγων:

• Κάποιες δαπάνες παρουσιάζουν προβλήματα κανονικότητας και νομιμότητας.

• Μέρος των δαπανών είναι υπό αμφισβήτηση από τους φορείς και οι υποθέσεις εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.

Επιπρόσθετα, αρκετοί φορείς που παρουσίαζαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο τέλος του 2011 δεν έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση για τους παρακάτω λόγους:

• Έχουν εξοφλήσει από τον προϋπολογισμό τους (ίδια έσοδα) τις οφειλές αυτές και σήμερα δεν παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης (τήρηση Μητρώου Δεσμεύσεων, μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κ.λπ.).

Το υπουργείο Οικονομικών, παρότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εκκαθαριστεί το υπόλοιπο των οφειλών του 2011, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι ανωτέρω λόγοι θα οδηγήσουν στη μη απορρόφηση του συνόλου της ειδικής πίστωσης (για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που είχαν καταγραφεί έως το τέλος του 2011) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί για τον σκοπό αυτό (8 δισ. ευρώ), επιδιώκει την κατανομή της υπολειπόμενης χρηματοδότησης για την αποπληρωμή και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν το 2012.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, προτεραιότητα είναι το κράτος, παράλληλα με την προσήλωση στο να μη δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, που είναι προαπαιτούμενη συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v