Κούρταλης: Ανάγκη εθνικού σχεδίου ανάπτυξης

Την αρωγή της κυβέρνησης στα προβλήματα της κλωστοϋφαντουργίας ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κλωστοϋφαντουργών Ελ. Κούρταλης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί η ανάπτυξη να βασίζεται μόνο στα περιστασιακά μεγέθη της τουριστικής βιομηχανίας.

Κούρταλης: Ανάγκη εθνικού σχεδίου ανάπτυξης
Την ανάγκη συγκρότησης ενός εθνικού σχεδίου ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας με στόχο την τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριος Κούρταλης.

Όπως σημείωσε, καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να βασίζει την ανάπτυξη και την επιβίωσή της μόνο στα περιστασιακά αυξημένα μεγέθη της τουριστικής βιομηχανίας, χωρίς να υπάρχει πραγματική βιομηχανική παραγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε τη ανάγκη καθορισμού προτεραιοτήτων που θα έχουν ουσιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα και όχι τη λήψη περιστασιακών και σπασμωδικών μέτρων.

Επιπλέον, ο κ. Κούρταλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και τις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχει επανειλημμένως υποβάλλει ο Σύνδεσμος Κλωστοϋφαντουργών για την ενίσχυση της υπό κατάρρευση κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα να προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου κατά 20% το 2013 και μείωση των εξαγωγών του κατά 15%.

Επισήμανε τέλος, ότι λόγω της οικονομικής κατάσταση πολλές βιομηχανίες και επιχειρήσεις του κλάδου έχουν δηλώσει ότι θα σταματήσουν την λειτουργία τους.

Η δήλωση του κ. Κούρταλη:

«Επί τη ευκαιρία των διαφόρων δηλώσεων και ανακοινώσεων στα πλαίσια των σχεδίων της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας με στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης δηλώνει τα κάτωθι:

1) Οι ελληνικές επιχειρήσεις από το 2010, που μπήκε η χώρα μας στο Μνημόνιο, ζούνε κάθε χρόνο ένα «ευτυχές σενάριο» οικονομικής ανάπτυξης που θα έρθει τον επόμενο χρόνο. Έτσι, έχουν περάσει ήδη 4 χρόνια με τις επιχειρήσεις να κλείνουν κάθε χρόνο και περισσότερες, την ανεργία να απογειώνεται και την οικονομία να βυθίζεται στο τέλμα.
Σήμερα και πάλι «η χώρα βρίσκεται στον αστερισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος».

2) Οι επιχειρήσεις περίμεναν, επιτέλους, ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών η ρευστότητα θα επέστρεφε στη χειμαζόμενη αγορά, πράγμα που δεν συνέβη μέχρι σήμερα και ούτε προβλέπεται να συμβεί μέχρι το τέλος του 2013.

3) Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, ο μεγάλος αυτός παραγωγικός κλάδος της οικονομίας μας, σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση και ουδείς από την κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα προβλήματα και τις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουμε επανειλημμένως υποβάλλει προς τους αρμόδιους υπουργούς.

- Η παραγωγή της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας προβλέπεται ότι το 2013 θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 20%.
- Οι εξαγωγές της, επίσης θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 15%.
- Οι ζημίες των ισολογισμών, για το 2013, θα είναι επίσης υψηλές για 5η συνεχή χρονιά.
- Πολλές βιομηχανίες & επιχειρήσεις του κλάδου έχουν δηλώσει ότι θα σταματήσουν την λειτουργία τους μέχρι τέλος του χρόνου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος, καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να βασίζει την ανάπτυξη και την επιβίωσή της, μόνο στα περιστασιακά αυξημένα μεγέθη της Τουριστικής Βιομηχανίας, χωρίς να υπάρχει πραγματική βιομηχανική παραγωγή, η οποία σήμερα έχει συρρικνωθεί δραματικά και μεγάλοι παραδοσιακοί παραγωγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας έχουν απαξιωθεί.

Σημειωτέον ότι, πριν λίγα χρόνια, η βιομηχανία συνέβαλε στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, της τάξης του 25%.

Είναι ανάγκη η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου ανάταξης & ανάπτυξης της οικονομίας, με καθορισμό προτεραιοτήτων που θα έχουν ουσιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα και η αποφυγή περιστασιακών και σπασμωδικών μέτρων χωρίς αναπτυξιακή προοπτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v