Σταθερά, αν και οριακά, ενισχύεται ο βαθμός εμπιστοσύνης των Ελλήνων εργοδοτών για ένα ακόμη τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης της Manpower, τα οποία αφορούν το διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013.
Παρόλο που ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης παραμένει αρνητικός για 15 συνεχόμενα τρίμηνα, οι προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το β΄ τρίμηνο του 2010, ενώ οι προοπτικές απασχόλησης αναμένονται θετικές σε τρεις από τους εννέα συνολικά τομείς οικονομικής δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των εργοδοτών έχουν ενισχυθεί σε τέσσερεις τομείς σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε οκτώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Η έρευνα της Manpower για το δ΄ τρίμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ειδικότερα, η τριμηνιαία έρευνα αποκαλύπτει ότι το 12% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί, το 16% μείωση, ενώ το 69% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται στο -1%. Πρόκειται για την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη που έχει καταγραφεί από το β΄ τρίμηνο του 2010.
Ο Δείκτης εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα
«Η ανάκαμψη της ζήτησης στην αγορά εργασίας έχει εξελιχθεί σε διαδικασία για γερά νεύρα, καθώς πραγματοποιείται με σταθερό, αλλά εξαιρετικά αργό ρυθμό τα πέντε τελευταία τρίμηνα. Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά επηρεάζει τη συμπεριφορά των εργοδοτών, οι οποίοι αναμένεται να παραμείνουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε την από χρόνο σε χρόνο βελτίωση των Προοπτικών. Οι εκτιμήσεις που αφορούν μειώσεις ανθρώπινου δυναμικού έχουν περιοριστεί σημαντικά από το 2012 κι αυτό είναι οπωσδήποτε ενθαρρυντικό για όσους αναζητούν εργασία. Παρ' όλα αυτά, η αύξηση των θέσεων εργασίας θα παραμείνει ισχνή ωσότου η επιχειρηματική κοινότητα πειστεί ότι αφενός η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών ισχυροποιείται και αφετέρου πολιτεία και κοινωνία δεσμεύονται για τη διατήρηση της σταθερότητας σε μακροπρόθεσμη βάση», σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup.
Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας
Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας για το δ΄ τρίμηνο του 2013. Οι χαμηλότερες Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφονται στον τομέα του Τουρισμού, του οποίου ο Δείκτης διαμορφώνεται στο -6%.
Μειώσεις αναμένουν οι εργοδότες και στους τομείς της Μεταποίησης και του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -5% και -4% αντίστοιχα.
Αντίθετα, ανάμεσα στους τρεις συνολικά τομείς που αναμένεται να κινηθούν ανοδικά το επόμενο τρίμηνο ξεχωρίζει αυτός των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, στον οποίο ο Δείκτης διαμορφώνεται στο +4%.
Προοπτικές Απασχόλησης Δ΄ Τριμήνου 2013 - Ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες προβλέπουν θετικές προθέσεις προσλήψεων σε τέσσερις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι Συνολικές Προοπτικές ενισχύονται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Εμπόριο (Χονδρική και Λιανική) και κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα της Μεταποίησης.
Αντίθετα, οι προθέσεις προσλήψεων εξασθενούν σε τρεις τομείς, καθώς οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού και στον τομέα Μεταφορές και Επικοινωνίες αναφέρουν μειώσεις κατά 9 και 4 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.
Σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2012, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντική βελτίωση της τάξης των 19 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφεται τόσο στον τομέα των Κατασκευών, όσο και στον τομέα Δημόσιο και Κοινωνικές Υπηρεσίες.
Ο Δείκτης του τομέα του Τουρισμού ενισχύεται κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αυξήσεις της τάξης των 14 και 13 ποσοστιαίων μονάδων αναφέρουν οι εργοδότες στους τομείς Μεταφορές και Επικοινωνίες και Εμπόριο (Χονδρική και Λιανική) αντίστοιχα. Παράλληλα, μικρή πτώση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες αναφέρουν οι εργοδότες στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση.
«Ο τομέας των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις ισχυροποιείται σταθερά, τα πέντε τελευταία τρίμηνα, ενώ τα δύο τελευταία ο δείκτης της απασχόλησης έχει αποκτήσει και διατηρεί το θετικό του πρόσημο. Επίσης, σημαντική βελτίωση παρατηρείται και στον τομέα των Κατασκευών. Έπειτα από 18 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών προβλέψεων, οι Προοπτικές του κλάδου γίνονται επιτέλους θετικές, φτάνοντας το +1%», σχολιάζει η Δρ Κουσία.
«Θα τονίσω, και πάλι, το θετικό μήνυμα που δίνει η ανοδική τάση του Δείκτη σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Μπορεί οι εργοδότες να παραμένουν επιφυλακτικοί και οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας να είναι περιορισμένες, όμως υπάρχουν εκεί έξω κι όσοι αναζητούν εργασία θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να τις διεκδικήσουν».
Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή
Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναφέρουν την ισχυρότερη -και πρώτη θετική- πρόβλεψη από το α΄ τρίμηνο του 2010. Ο Δείκτης των προσλήψεων της περιφέρειας ανέρχεται στο +1%, ωστόσο στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες προβλέπουν μείωση του ρυθμού προσλήψεων και οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο -7%.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναφέρουν βελτίωση του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίθετα, τα σχέδια προσλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα εξασθενούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκριτικά με το δ΄ τρίμηνο του 2012, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σημαντικά και στις δύο περιφέρειες. Οι Προοπτικές ενισχύονται κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα.
Διεθνείς Συγκρίσεις
Περισσότεροι από 65.000 υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού από 42 χώρες συμμετείχαν στην τριμηνιαία έρευνα της Manpower. Το κλίμα στην πλειοψηφία των αγορών εργασίας που ερευνήθηκαν αναμένεται να παραμείνει θετικό. Οι εργοδότες στις 29 από τις 42 συνολικά χώρες αναφέρουν θετικά σχέδια προσλήψεων, σε ποικίλους βαθμούς.
Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στην Ινδία, την Ταϊβάν, τον Παναμά, τη Σιγκαπούρη και τη Βραζιλία. Αντίθετα, οι χώρες με τις λιγότερες ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία αναμένεται να είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Φινλανδία.
Στην περιφέρεια της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), οι συνολικές προθέσεις προσλήψεων είναι οριακά ασθενέστερες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εργοδότες σε 11 από τις 24 χώρες εκτιμούν ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν κατά το δ΄ τρίμηνο, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο θετικές προσδοκίες προσλήψεων είχαν καταγραφεί σε 14 χώρες.
Οι προσδοκίες προσλήψεων βελτιώνονται σε οκτώ χώρες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμώνονται σε 13. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προβλέψεις είναι ισχυρότερες σε οκτώ χώρες, αλλά αποδυναμώνονται σε 15.
Οι Τούρκοι εργοδότες αναφέρουν τις ισχυρότερες προσδοκίες προσλήψεων της περιφέρειας, ενώ οι ασθενέστερες Προοπτικές καταγράφονται στην Ιταλία. Οι εργοδότες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις Προοπτικές να βελτιώνονται στους περισσότερους τομείς της βιομηχανίας, σε σχέση τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Η επόμενη Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης θα δημοσιευτεί στις 10 Δεκεμβρίου 2013, με προβλέψεις για την απασχόληση που θα αφορούν το Α΄ Τρίμηνο του 2014.
Δείτε αναλυτικά την έρευνα της Manpower στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».