Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξεμπρόστιασμα» όσων δεν κάνουν δήλωση ΦΠΑ

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής στο ΦΠΑ προβλέπουν την ανάρτηση στο διαδίκτυο των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών. Θα «κόβονται» και τα τιμολόγια.

«Ξεμπρόστιασμα» όσων δεν κάνουν δήλωση ΦΠΑ

Η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από απλήρωτο ΦΠΑ στα 13,463 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου ετοιμάζει αυστηρότερες κυρώσεις για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος φόρος εισπράττεται από τους επαγγελματίες και τα καταστήματα για να αποδοθεί στο Δημόσιο και στη μέση του δρόμου μένει στις τσέπες κάποιων, το υπουργείο θα προχωρά πλέον στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρηματιών που δεν αποδίδουν τον φόρο στο Δημόσιο.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής στο ΦΠΑ προβλέπουν την ανάρτηση στο διαδίκτυο των Αριθμών Φορολογικών Μητρώου των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις και τη μη αναγνώριση των τιμολογίων που εκδίδουν ή λαμβάνουν για έκπτωση του ΦΠΑ.

Ειδικότερα, το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προβλέπει:

-Την ανάρτηση στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, των ΑΦΜ επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται καθημερινά από αυτά που θα στέλνουν οι εφορίες της χώρας.

-Οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες, πριν από τη δημοσίευση των ΑΦΜ τους στο διαδίκτυο, θα ενημερώνονται τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό μήνυμα και θα καλούνται να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ. Όσοι δεν ανταποκρίνονται θα βλέπουν τον ΑΦΜ τους δημοσιευμένο στο διαδίκτυο.

-Όλοι οι συναλλασσόμενοι θα ενημερώνονται για τους ΑΦΜ που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι. Δηλαδή θα γνωρίζουν εκ των προτέρων εάν οι επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονται έχουν υποβάλει ή όχι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

-Στην περίπτωση όπου κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας προχωρήσει σε συναλλαγή με επιχείρηση ή με επιτηδευματία που δεν έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ, η εφορία δεν θα αναγνωρίζει το τιμολόγιο και κατά συνέπεια δεν θα είναι δυνατή η έκπτωση του ΦΠΑ του συγκεκριμένου τιμολογίου.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ ανέρχονται σε 13,463 δισ. ευρώ και καλύπτουν το 22,4% του συνόλου των χρεών προς το Δημόσιο (περίπου 60,2 δισ. ευρώ). Μόνο μέσα στον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 144 εκατ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από ΦΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v