«Υψηλό» 44 μηνών για την ελληνική μεταποίηση

Από τις πιο ενθαρρυντικές εξελίξεις που έδειξε η έρευνα του Αυγούστου ήταν η σταθερή τάση του όγκου των νέων παραγγελιών και η ελαφριά αύξηση των εξαγωγών, σημειώνει η Markit. Στο 48,7 διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI Αυγούστου.

«Υψηλό» 44 μηνών για την ελληνική μεταποίηση

Τα στοιχεία του δείκτη PMI για τον Αύγουστο δείχνουν ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης, σύμφωνα με τη Markit. Τα επίπεδα των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα αντίστοιχα της παραγωγής υποχώρησαν μόλις μέτρια και με τον βραδύτερο ρυθμό σε διάστημα τριάμισι ετών. Τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξαγωγών αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011. Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους συμπιέστηκαν, καθώς η άνοδος των τιμών εισροών επιταχύνθηκε, ενώ οι χρεώσεις υποχώρησαν.

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό 44 μηνών, κλείνοντας στις 48,7 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 47 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Το γεγονός αυτό έδειξε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού επιδείνωσης των επιχειρησιακών συνθηκών, σε μέτριο ρυθμό.

Σύμφωνα με τη Markit, τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών εξακολούθησαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, ενώ ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα και ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2009. Η βελτιωμένη τάση της εισροής νέων παραγγελιών, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, συνέβαλε στα συνολικά επίπεδα της παραγωγής. Το γεγονός αυτό σήμανε το τέλος μιας περιόδου συνεχούς υποχώρησης των νέων εργασιών, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009.

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν ελαφριά αύξηση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών από πελάτες του εξωτερικού. Παρότι πρόκειται για μικρή μόνο βελτίωση, αντιπροσωπεύει μια ταχεία στροφή από τον σημαντικό ρυθμό μείωσης που καταγράφηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Αν και καταγράφηκε σημαντική καλυτέρευση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, τα επίπεδα απασχόλησης στα εργοστάσια των κατασκευαστών εξακολούθησαν να υποχωρούν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος ήταν οριακά βραδύτερος από τον αντίστοιχο του Ιουλίου. Παρ' όλα αυτά, η τελευταία μείωση στη στελέχωση ήταν η λιγότερο σημαντική σε διάστημα 43 μηνών.

Τα επίπεδα αδιεκπεραίωτων εργασιών στα εργοστάσια των κατασκευαστών υποχώρησαν με βραδύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Μολονότι σημαντικός σε γενικές γραμμές, ο ρυθμός πτώσης ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit και υπεύθυνος για την έκθεση, σημειώνει:

«Τον Αύγουστο, ο κύριος δείκτης PMI αυξήθηκε πλησιάζοντας στο σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, επίπεδο το οποίο δεν έχει ξεπεράσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο δείκτης παρουσιάζει αύξηση κατά τη διάρκεια των επτά από τις οκτώ τελευταίες περιόδους της έρευνας, δείχνοντας σταθερή επιβράδυνση σε σύγκριση με τον ταχύ ρυθμό συρρίκνωσης που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους, ενώ τείνει να σταθεροποιηθεί.
Από τις πιο ενθαρρυντικές εξελίξεις που έδειξε η έρευνα του Αυγούστου, ήταν η σταθερή τάση του όγκου των νέων παραγγελιών και η ελαφριά αύξηση των εξαγωγών. Αν και τον επόμενο μήνα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο, είναι πιθανό να διακοπεί η πτωτική πορεία της παραγωγής αγαθών, η οποία φέρει ήδη ενδείξεις επιβράδυνσης, και να γεννηθούν ελπίδες για διαφαινόμενη ανάκαμψη πριν από το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, η τάση της απασχόλησης, η οποία παρουσιάζει διαφορά φάσης από εκείνη της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, παραμένει εξασθενημένη, καθώς οι κατασκευαστές κατέγραψαν σημαντικές περικοπές στις θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του μήνα. Η απασχόληση είναι πιθανόν να εξακολουθήσει να υποχωρεί μέχρι να δούμε τις αδιεκπεραίωτες εργασίες να συσσωρεύονται, ιδιαίτερα όσο η κερδοφορία συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις λόγω αύξησης του μέσου κόστους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v