Ο κύβος ερρίφθη. Η άρση του παγώματος των πλειστηριασμών είναι προ των πυλών, ασχέτως εάν σε πρώτη φάση τουλάχιστον αφορά τους έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το σύστημα και την οριζόντια ισχύουσα νομοθεσία εξασφάλισαν στάση πληρωμών.
Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτό που απομένει είναι αυτή η συμφωνία να γίνει πράξη και να περάσει και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να πάρει την έγκριση της τρόικας, σε μια διαπραγμάτευση που αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο.
Οι «αδύναμοι πολίτες»
Κατά τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, θα υπάρξει προστασία για την πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών, ενώ στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έσπευσε να αναφέρει ότι το όλο θέμα αφορά, σε αυτήν τη φάση, κυρίως επιχειρηματίες και εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.
Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, δήλωσε ότι «η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως». Ο Ε. Βενιζέλος από την πλευρά του σημείωσε ότι «η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη».
Αυτές οι δηλώσεις, πάντως, δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο σχετικά με το τι σημαίνει κοινωνικά αδύναμοι πολίτες, τι θα θεωρηθεί φτωχό και μεσαίο νοικοκυριό και ποια είναι η... αντικειμενική αδυναμία λόγω κρίσης.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι μια τάξη μεγέθους δίνει η τελευταία ρύθμιση που πέρασε το καλοκαίρι για τα ενήμερα δάνεια. Προβλέπεται ότι μπορούν να υπαχθούν σε αυτή μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και άνεργοι με ετήσιο καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 1.1.2010 έως σήμερα.
Στα σενάρια που κυκλοφορούν για την επερχόμενη ρύθμιση υπάρχει και ένα αρνητικό. Προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ποσό θα μειωθεί στα 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ενώ όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 30% από την 1η/1/2011.
Οι αποδείξεις και οι... συνεργάσιμοι
Πολλές αναγνώσεις δέχεται η φράση του πρωθυπουργού γι' αυτούς που "αποδεδειγμένα εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους".
Εκτιμάται ότι για να αποδείξει κάποιος ότι αδυνατεί να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του δάνειο θα πρέπει να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας για τις τράπεζες και το κράτος ώστε να αποδεικνύεται αυτή η αδυναμία.
Μια τέτοια απόδειξη θα μπορούσε να είναι π.χ. η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο στην τράπεζα της δήλωσης εισοδήματος 2013 στην οποία πέρα από τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, περιλαμβάνει τόκους καταθέσεων (αν υπάρχουν), κινητή και ακίνητη περιουσία, ενοίκια κ.ά.
Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, θα πρέπει να υπάρξει θεσμοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων όπως είναι οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», αλλά και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», δηλαδή εκείνου που επιθυμεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του και να μπει σε ρύθμιση, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης» επιδιώκεται να αποτελέσουν ένα εργαλείο το οποίο θα μπορέσει να διευκολύνει τη συζήτηση μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας, αλλά και μπούσουλα πάνω στον οποίο θα μπορέσει να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία.
Στο μοντέλο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα εκπονηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, θα υπάρχουν συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια. Μεταξύ αυτών το κόστος διαβίωσης του κάθε νοικοκυριού, τα έσοδα της οικογένειας από μισθούς και εισοδήματα, καταθέσεις, ακίνητη περιουσία κ.ά. Στόχος είναι το μέρος του καθαρού εισοδήματος που απομένει να πηγαίνει στην εξυπηρέτηση της δόσης του δανείου.
Μέσω των αποδεκτών δαπανών διαβίωσης και του κατά πόσον ο συγκεκριμένος δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος θα επιχειρηθεί να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες με ένα μοντέλο εξατομικευμένης αναδιάρθρωσης προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι έτοιμο να παρουσιάσει το πλέγμα δράσεων. Ήδη οι επαφές μεταξύ στελεχών των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τραπεζών και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού και αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα μετά και το πράσινο φως που έδωσαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Πάντως δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι στον τελευταίο νόμο που πέρασε το καλοκαίρι και αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες προβλέπεται η αναστολή των καταγγελιών και των ατομικών διώξεων. Συγκεκριμένα ο νομοθέτης αναφέρει ότι "ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε καταγγελία της υπαχθείσας στο πρόγραμμα δανειακής σύμβασης και από κάθε ατομική δίωξη κατά του οφειλέτη, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα διευκόλυνσης.
Επίσης ο δανειστής υποχρεούται να απόσχει από κάθε ατομική δίωξη κατά του εγγυητή".