Σε υψηλό 43 μηνών ο PMI για την ελληνική μεταποίηση

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, παρότι απέχουν αρκετά από το να αποτελούν ενδείξεις για σαφή σταθεροποίηση του τομέα, δείχνουν βελτίωση σε σύγκριση με τις συνθήκες που παρατηρήθηκαν στις αρχές του έτους, σημειώνει η Markit.

Σε υψηλό 43 μηνών ο PMI για την ελληνική μεταποίηση

Η ύφεση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συνέχισε να εξασθενίζει στην αρχή του τρίτου τριμήνου, καθώς τα στοιχεία του δείκτη PMI δείχνουν βραδύτερους ρυθμούς μείωσης της παραγωγής, της απασχόλησης και των νέων παραγγελιών, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Markit. Τα επίπεδα αποθεμάτων και η αγοραστική δραστηριότητα υποχώρησαν επίσης με μειωμένους ρυθμούς. 

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα (PMI – Purchasing Managers’ Index) –σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία– αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό 43 μηνών, κλείνοντας στις 47 μονάδες τον Ιούλιο, από τις 45,4 μονάδες του Ιουνίου.

Ο κύριος δείκτης παρουσιάζει αύξηση κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των έξι από τους επτά τελευταίους μήνες, δείχνοντας σταθερή επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Όπως αναφέρεται, ένας παράγοντας στον οποίο οφείλεται η αύξηση του κύριου δείκτη PMI προς τη σημαντική οριακή τιμή των 50 μονάδων ήταν η βραδύτερη μείωση της παραγωγής. Η μείωση του Ιουλίου ήταν η λιγότερο έντονη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2011, και σημαντικά χαμηλότερη από τον ρυθμό συρρίκνωσης που καταγράφηκε στην αρχή του έτους.

Παρόμοια τάση σημειώθηκε και για τις νέες παραγγελίες, ο ρυθμός μείωσης των οποίων ήταν ο βραδύτερος από τον Ιανουάριο του 2010. Τα επίπεδα των πωλήσεων σε πελάτες του εξωτερικού περιορίστηκαν, συμβάλλοντας στην πρόσφατη πτώση του συνόλου των νέων εργασιών. Η μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών ήταν έντονη με βάση τα ιστορικά δεδομένα, παραμένοντας βραδύτερη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Παρά τη νέα υποχώρηση του επιπέδου απασχόλησης στις μονάδες των Ελλήνων κατασκευαστών τον Ιούλιο, υπήρξαν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις σχετικά με τον αριθμό των θέσεων εργασίας. Ο ρυθμός περιορισμού του προσωπικού ήταν, στο σύνολό του, ο βραδύτερος σε διάστημα 42 μηνών, έχοντας εξασθενήσει για την τέταρτη συνεχή περίοδο της έρευνας.

Ο Phil Smith, economist της Markit, σημειώνει: «Ο κύριος δείκτης PMI εξακολούθησε να έχει ανοδική πορεία προς το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, καθώς ο βραδύτερος ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών ώθησε τους κατασκευαστές να περιορίσουν τις περικοπές στην παραγωγή, στην απασχόληση και στα αποθέματα προμηθειών σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, παρότι απέχουν αρκετά από το να αποτελούν ενδείξεις για σαφή σταθεροποίηση του τομέα, τουλάχιστον δείχνουν έντονη βελτίωση σε σύγκριση με τις συνθήκες που παρατηρήθηκαν στις αρχές του έτους και γεννούν ελπίδες για διαφαινόμενη ανάκαμψη. Ο περιορισμός της απασχόλησης του Ιουλίου, καθώς και των νέων παραγγελιών, ήταν ο λιγότερο έντονος από τις αρχές του 2010. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να συνέβαλε στην υποχώρηση των ανοδικών πιέσεων που ασκούνταν στο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να φέρει ενδείξεις σταθεροποίησης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v