Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολογία

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μείωσης φόρων εφόσον όμως υλοποιείται σωστά το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολογία
Περαιτέρω μείωση φόρων για στήριξη της επιχειρηματικότητας εξετάζει τώρα σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day η κυβέρνηση, μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μείωσης φόρων εφόσον όμως υλοποιείται σωστά το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσες επιχειρήσεις κατέγραψαν σημαντικές ζημίες λόγω του PSI.

Ουσιαστικά επανέρχεται εν όψει και της έλευσης της BlackRock η συζήτηση για συμψηφισμό των απωλειών από το PSI με τις φορολογικές υποχρεώσεις των επόμενων ετών για νομικά πρόσωπα μόνο. Ωστόσο, αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για απαιτήσεις και των ιδιωτών γι' αυτό και το σενάριο κρατιέται μέχρι στιγμής μακριά από τη δημοσιότητα

Πάντως, ο πρωθυπουργός κατά τη δήλωσή του για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Αυγούστου τόνισε ότι η κάθε μείωση πρέπει να τεκμηριώνεται κι επέστησε την προσοχή σε όλους τους ενδιαφερόμενους επισημαίνοντας και τους κινδύνους από την αποτυχία της προσπάθειας.

Ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί προσωρινά από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, δηλαδή θα έχει πιλοτική εφαρμογή. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, εντούτοις, ότι εάν μειωθούν τα έσοδα, δεν κόβονται αποδείξεις και μείνει σε αυτά τα επίπεδα η φοροδιαφυγή, τότε ο ΦΠΑ θα επανέλθει στο 23%.

Στο πλαίσιο αυτό το θέμα της υπερφορολόγησης σε διάφορά προϊόντα και ειδικά στα αλκοολούχα ποτά, ο κλάδος των οποίων συνδέεται άρρηκτα με την εστίαση και τον τουρισμό και πλήττεται από τον πολύ υψηλό ΕΦΚΟΠ, μπαίνει τώρα στο προσκήνιο.

Η εικόνα των εσόδων από τους συγκεκριμένους κλάδους δημιουργεί και υποστηρίζει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που ίσχυσαν και στην περίπτωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η τελευταία δημοσιευμένη μελέτη του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών τον Δεκέμβριο του 2011 για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών συνδέει την αύξηση της φορολογίας με την ενίσχυση του λαθρεμπορίου και της παραβατικότητας και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚΟΠ ανάμεσα σε γειτονικές και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, με αποτέλεσμα να ευνοείται το διασυνοριακό παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο».

Τι σημαίνει πρακτικά η μείωση του ΦΠΑ

Μειώσεις στις τιμές των εστιατορίων κατά 8,1% πιθανολογείται ότι θα φέρει από 1η Αυγούστου η υποχώρηση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από το 23% στο 13%, αρκεί βέβαια το μέτρο να περάσει στους καταναλωτές.

Οι εστιάτορες από την πλευρά τους επισημαίνουν πως η μείωση του ΦΠΑ δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις τιμών, προεξοφλώντας πως θα καρπωθούν οι ίδιοι αυτήν την πτώση για να καλύψουν επιβαρύνσεις τις οποίες έχουν υποστεί από τις προηγούμενες αυξήσεις του φόρου.

Η αντίδραση αυτή των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης έχει προκαλέσει την κινητοποίηση της κυβέρνησης, αφού στην περίπτωση που το μέτρο αποτύχει τότε αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα σε οποιοδήποτε άλλο αίτημα για μείωση της φορολογίας - για όσο τουλάχιστον διαρκεί το μνημόνιο στη χώρα μας.

Την περιφρούρηση μέτρου που θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 έχει αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος την Κυριακή μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Θανάση Σκορδά θα έχουν συνάντηση με τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών του κλάδου (ΓΣΕΒΕ, ΣΕΤΕ και Εστιάτορες) με αντικείμενο την παρακολούθηση της μείωσης των τελικών τιμών στα σερβιριζόμενα είδη.

Η μείωση του ΦΠΑ σημαίνει θεωρητικά ότι οι μαγαζάτορες που προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης θα πρέπει να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους τους στη συμφωνία του πρωθυπουργού με την τρόικα για μείωση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες.

Το ποσοστό αυτής της μείωσης προκύπτει ως εξής: Εάν τα προϊόντα έχουν τιμή 100 ευρώ με Φ.Π.Α. 23% κοστίζουν 123 ευρώ. Για το ίδιο ποσό των 100 ευρώ, με Φ.Π.Α. 13% ο τελικός λογαριασμός θα φτάσει στα 113 ευρώ. Η μείωση δηλαδή από τα 123 στα 113 ευρώ αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 8,1%.

Το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ πάντως είναι κυρίως ψυχολογικό, αφού πρόκειται για την πρώτη «οριζόντια» μείωση φόρου εδώ και μία πενταετία. Θεωρητικά με τη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% θα έπρεπε μια τετραμελής οικογένεια που πλήρωνε π.χ. 50 ευρώ για τη βραδινή της έξοδο σε μια ταβέρνα τώρα να πληρώνει 46 ευρώ.

Εκτός από τους Έλληνες καταναλωτές η μείωση του ΦΠΑ αφορά και την τουριστική βιομηχανία που εκτιμάται ότι επωφελείται επαρκώς από το μέτρο αφού αυτό πιάνει τη μισή τουριστική σεζόν. Καθώς ο Ιούλιος τελειώνει, τα τουριστικά «πακέτα» έχουν ήδη κλείσει σε τιμές με ΦΠΑ 23% και μόνο λίγοι αργοπορημένοι επισκέπτες της χώρας προλαβαίνουν να επωφεληθούν.

Το στοίχημα πάντως τώρα για την κυβέρνηση και τους πολίτες είναι να μη μειωθούν τα έσοδα από φόρους στην εστίαση, ώστε εκ των υστέρων να μπορεί να υποστηρίξει απέναντι στην τρόικα –ό,τι και αν έχει συμβεί με το υπόλοιπο πρόγραμμα λιτότητας- πως «με τη μείωση φόρων το κράτος εισπράττει περισσότερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v