«Καταστροφικό» το επίπεδο στο οποίο έχει ανέλθει η ανεργία των νέων στην Ελλάδα (προσεγγίζει το 60%) χαρακτήρισε σε ομιλία του στο ΚΕΠΕ ο νομπελίστας καθηγητής οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Πρόσθεσε ότι, αν και η ανεργία των νέων ακόμη και στις εποχές ανόδου διατηρεί υψηλότερο ποσοστό από τη γενική ανεργία, τα ποσοστά που καταγράφονται στην Ελλάδα όπως και σε άλλες οικονομίες σε ύφεση είναι «αντιπαραγωγικά».
Εκτίμησε ότι οι πολιτικές που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό τη δημιουργία «ασφάλειας εργασίας» (job guarantee) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χρηματοδοτούνται ωστόσο με ελάχιστα κεφάλαια, της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι μια ευέλικτη αγορά εργασίας (χωρίς αυστηρές ρυθμίσεις, με χαμηλά διοικητικά κόστη κ.λπ.) αποτελεί λύση για την απασχόληση των νεοεισερχόμενων στην εργασία. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι αυτή η προσέγγιση στην παρούσα φάση, όπου η οικονομία διέρχεται σοβαρή ύφεση, δεν αρκεί.
Ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε επίσης ότι χρειάζεται βοήθεια των νέων στον τομέα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, αναφερόμενος στο πλέον πετυχημένο πανευρωπαϊκά μοντέλο της Γερμανίας όπου παρέχεται στους νέους ένας συνδυασμός επιμόρφωσης - επαγγελματικής εκπαίδευσης και απασχόλησης.
Καταλήγοντας, ωστόσο, ο κ. Πισσαρίδης παρατήρησε ότι η ευνοϊκότερη αγορά εργασίας για νέους αλλά και για παλαιούς απασχολούμενους είναι μια δυναμική και αναπτυσσόμενη αγορά που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Τέλος, θεώρησε στρέβλωση την προσκόλληση εργοδοτών στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας στα τυπικά προσόντα και λιγότερο στα ουσιαστικά, υπογραμμίζοντας έτσι ότι η «γραφειοκρατία» δημιουργεί προσκόμματα στην απορρόφηση ικανότερων και παραγωγικότερων εργαζομένων.