Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές στις συγκεντρωτικές καταστάσεις

Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με σκοπό τη διενέργεια online προληπτικών και διασταυρωτικών ελέγχων. Τι προβλέπει η απόφαση Θεοχάρη που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Αλλαγές στις συγκεντρωτικές καταστάσεις

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο απόφασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, για την αλλαγή του τρόπου υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών από τις επιχειρήσεις, τους επιτηδευματίες και τους αγρότες.

Το σχέδιο προβλέπει την υποχρέωση υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων ανά μήνα, ενώ δεν τίθεται κατώτατο όριο συναλλαγής. Συνεπώς, θα πρέπει να καταγράφονται όλες οι συναλλαγές από το πρώτο ευρώ.

Με το υφιστάμενο καθεστώς οι συγκεντρωτικές υποβάλλονται μια φορά το χρόνο, για συναλλαγές άνω των 300 ευρώ.

Η υποβολή θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με σκοπό τη διενέργεια online προληπτικών και διασταυρωτικών ελέγχων. Άμεσα με την υποβολή των δηλώσεων η ΓΓΠΣ θα αντιπαραβάλλει τι δηλώνει κάθε εκδότης και κάθε λήπτης τιμολογίων. Αν εντοπιστεί διαφορά μεταξύ του τι δηλώνουν οι αντισυμβαλλόμενοι, θα ειδοποιούνται και οι δύο ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη. Αν παραμείνει η ασυμφωνία, οι υποθέσεις θα επιλέγονται για έλεγχο γνησιότητος των συναλλαγών.

Η αρχή των αλλαγών γίνεται με την υποχρέωση υποβολής εντός του επόμενου μήνα τουλάχιστον των στοιχείων-συναλλαγών πωλήσεων. Σε επόμενα στάδια όμως οι απαιτήσεις καταγραφής θα ενταθούν και θα εμπλουτιστούν με συμπληρωματικές πληροφορίες ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση μεσοπρόθεσμα σε ηλεκτρονικά κεντρικά αποθηκευμένα βιβλία.

Όσον αφορά στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, θα υποβάλλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης των φορολογικών τους στοιχείων (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

-Στις καταστάσεις καταχωρούνται:

α) Ο Α.Φ.Μ. του πελάτη ή του προμηθευτή.

β) Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων.

γ) Η αξία της συναλλαγής, προ Φ.Π.Α.

δ) Ο Φ.Π.Α. που επιβαρύνει την συναλλαγή.

ε) Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v