Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Επιμονή για ψαλίδια σε φοροαπαλλαγές

Επιμένει το ταμείο για κατάργηση φοροαπαλλαγών ώστε να γίνονται ευκολότερα οι εισπράξεις. Θέτει θέμα και για τον πολύ μικρό συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). Στο τραπέζι και αλλαγές στην είσπραξη του φόρου.

ΔΝΤ: Επιμονή για ψαλίδια σε φοροαπαλλαγές
Να καταργηθούν οι όποιες φορολογικές απαλλαγές, να ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα και να πραγματοποιηθούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προτείνουν τα κλιμάκια του ΔΝΤ στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε έκθεση που συνέταξαν για το ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες του ταμείου υποστηρίζουν ότι η ελληνική φορολογική νομοθεσία περιέχει εξαιρέσεις με αποτέλεσμα να χάνονται κάθε έτος σημαντικά φορολογικά έσοδα. Όμως, ποιες είναι αυτές οι «απαλλαγές» που ζητά το ΔΝΤ να καταργηθούν; Είναι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος για συνταξιούχους και αναπήρους.

Ακόμη, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ είναι αναγκαία για να περιοριστούν οι δυνατότητες φοροαποφυγής μέσω της χρήσης των μειωμένων συντελεστών του φόρου και να δημιουργηθεί μια σταθερή φορολογική βάση στον οικονομικό κύκλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παλαιότερη έκθεσή τους οι εμπειρογνωμόνες του ταμείου έχουν εισηγηθεί να καταργηθεί τόσο ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% όσο και ο μειωμένος, που ανέρχεται στο 13%, και να καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19%.

Ποιες όμως θα είναι οι συνέπειες από τις προτάσεις του ΔΝΤ:

- Αν αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από το 6,5% στο 19% τότε θα έρθουν αυτόματες αυξήσεις έως και 12,5% σε φάρμακα, στις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία και στα βιβλία.

- Αν αυξηθεί ο συντελεστής από το 13% στο 19% τότε θα έρθουν αυτόματες αυξήσεις έως και 7% σε όλα τα είδη διατροφής, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ και στο φυσικό αέριο, στα εισιτήρια των ΜΜΜ, στα κόμιστρα των ταξί.

- Αν πάλι καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου και πάνε από το 9% και 16% στο 19% τότε οι τιμές των προϊόντων που πωλούνται και οι υπηρεσίες που παρέχονται στα νησιά αυτά θα αυξηθούν κατά 2,5% έως και 10%.

Στην έκθεση προτείνεται εκ βάθρων αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστική μείωση του προσωπικού που υπηρετεί στον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό, δηλαδή σε απολύσεις εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων.

Μάλιστα τονίζουν ότι στη Βουλγαρία και στο Περού, όπου οι μειώσεις του απασχολούμενου προσωπικού, μέσω απολύσεων και άλλων μορφών απομακρύνσεων, κυμάνθηκαν σε ποσοστά μεταξύ του 20% και του 60%.

Πόσα έσοδα χάνονται κάθε έτος:

- Από φοροαπαλλαγές στον ΦΠΑ, στη φορολογία εισοδήματος και στη φορολογία κεφαλαίου χάνονται έσοδα 2,5% του ΑΕΠ.

- Από τη μη δήλωση εισοδημάτων από εργασία και ελευθέρια επαγγέλματα, τη μη απόδοση του ΦΠΑ και την αποφυγή δήλωσης ή την ανειλικρινή δήλωση οικονομικών συναλλαγών χάνονται έσοδα 4%-5%.

- Από τον ασαφή προσανατολισμό των προσπαθειών για την είσπραξη φορολογικών οφειλών, 5% του ΑΕΠ.

- Από ελλιπείς φορολογικούς ελέγχους 0,1% του ΑΕΠ.

Έτσι, οι συνολικές απώλειες εσόδων φθάνουν το 12,5% του ΑΕΠ ή τα 24 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v