Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κλειδώνει ο νέος φόρος για τα ακίνητα

Κατατίθεται η τελική πρόταση για το φόρο ακινήτων. Ποιοι θα πληρώσουν την "εξαίρεση" αγροτεμαχίων που ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες. Το σενάριο για αφορολόγητο. Ο "πάγος" των δανειστών στη μείωση φόρων.

Πώς κλειδώνει ο νέος φόρος για τα ακίνητα

Σε νέα βάση θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τη φορολογία των ακινήτων, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά της επί του σχεδίου επιβολής του ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να γνωστοποιηθούν ως την Τετάρτη. Το υπουργείο Οικονομικών να θέσει υπ' όψιν των μελών της επιτροπής (η οποία θα συνεδριάσει υπό τον Γ. Στουρνάρα) τις δικές του προτάσεις για τη μορφή που θα έχει ο νέος φόρος, εξέλιξη που σηματοδοτεί την οριστικοποίησή του, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα πριν αναχωρήσει από την Αθήνα και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών εξαιρεί από τον νέο φόρο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, επιβαρύνοντας, όμως, περισσότερο τα αστικά ακίνητα, για τα οποία μάλιστα θέτει θέμα μη ύπαρξης αφορολόγητου ορίου, κόντρα στις θέσεις των τριών κομμάτων για την καθιέρωση αφορολογήτου.

Οι φορολογικοί συντελεστές που προτείνονται κλιμακώνονται από 0,1% έως 1%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας. Στην περίπτωση όπου μπει τελικώς αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ, προτείνεται έως και διπλασιασμός των συντελεστών με κλιμάκωση από 0,2% έως 1,5% - 2%.

Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, αγροτεμάχια και οικόπεδα που δεν ανήκουν στους κατ' επάγγελμα αγρότες, το σχέδιο προβλέπει την επιβολή «στρεμματικού φόρου».

Για το κενό των περίπου 300 εκατ. ευρώ που αφήνει η εξαίρεση των αγροτών από τον νέο φόρο, υποδεικνύονται πηγές όπως η διεύρυνση της βάσης επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος, μέσα από την καταγραφή των πραγματικών διαστάσεων όλων των ακινήτων που δηλώνονται στο έντυπο Ε9, αλλά και εκείνων των ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ, πολλά εκ των οποίων μάλιστα ηλεκτροδοτούνται.

Ο φόρος για κάποιους ιδιοκτήτες θα είναι «τσουχτερός», καθώς θα υπάρξουν και αναδρομικά «χαράτσια» για την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας που δεν δηλώθηκε και επομένως δεν φορολογήθηκε ( ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κ.ά.).

Από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το οικονομικό επιτελείο αναμένει εντός του 2014 έσοδα 1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια) και 600 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα των αγροτεμαχίων, πάνω από τα μισά, και συγκεκριμένα 37 εκατ. στρέμματα, είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Όμως, από το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μόνο τα 14 εκατ. στρέμματα περίπου ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες.

Ποια μείωση;

Εν τω μεταξύ, μακρινή υπόθεση αποτελεί για τους Έλληνες η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων της τελευταίας τριετίας.

Ακόμη και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην οποία έχει επενδύσει πολλά η τρικομματική κυβέρνηση, βρίσκεται στον αέρα, μετά τις συντονισμένες δηλώσεις των δανειστών ότι οι όποιες συζητήσεις θα γίνουν μετά τον Σεπτέμβριο και αφού προηγηθεί το μεγάλο... τσεκάπ της ελληνικής οικονομίας.

Μετά τον επικεφαλής του eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ,και η Κριστίν Λαγκάρντ έβαλε πάγο στην κυβέρνηση καθώς με αφορμή την εκταμίευση της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας χαρακτήρισε πρώιμο κάθε σχέδιο μείωσης των φόρων.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ εστίασε την προσοχή της στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος, αφού σύμφωνα με την ίδια εξακολουθεί να χωλαίνει στην πάταξη της φοροδιαφυγής που ανθεί στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.ά.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v