Ζωηρό αποτύπωμα στα τριμηνιαία αποτελέσματα των περισσότερων εισηγμένων άφησε η οικονομική ύφεση, η οποία εντάθηκε περισσότερο τη συγκεκριμένη περίοδο, βρίσκοντας πολλές από τις εταιρείες να έχουν εξαντλήσει το αμυντικό τους οπλοστάσιο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύσκολων ετών.
Παρ' όλα αυτά, κάθε άλλο παρά έλειψαν οι επιχειρήσεις που επέδειξαν ισχυρές αντοχές και είναι έτοιμες να αυξήσουν τις επιδόσεις τους όταν η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει. Θετικό επίσης στοιχείο -το οποίο δεν εμφανίζεται στις τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις- είναι η γενικότερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η ελπίδα πως από τα τέλη του 2013, ή έστω από το 2014 και μετά, η ζήτηση θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι.
Σήμερα θα σχολιάσουμε τις λογιστικές καταστάσεις 13 εισηγμένων λόγω των ιδιαιτεροτήτων που νομίζουμε ότι παρουσιάζουν.
Εδώ και δώδεκα μήνες, η Προοδευτική δεν έχει κάνει ούτε 1 ευρώ τζίρο! Μηδενικός λοιπόν ο κύκλος εργασιών του πρώτου φετινού τριμήνου, έναντι επίδοσης 60.000 ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η εισηγμένη παλεύει μέσω δικαστικών διεκδικήσεων την είσπραξη ποσών, με στόχο την ουσιαστική επαναδραστηριοποίησή της στον κατασκευαστικό κλάδο.
Μένουμε στον κλάδο των τεχνικών εταιρειών και πάμε στις πάλαι ποτέ ισχυρές δυνάμεις του χώρου, Μοχλό και Αττικάτ: η πρώτη σημείωσε το πρώτο φετινό τρίμηνο κύκλο εργασιών 132 χιλιάδες ευρώ και η δεύτερη 119.
Ππέρυσι είπαν (οι χρηματιστηριακές αρχές) στη ΖΑΜΠΑ να αυξήσει τον τζίρο της πάνω από τα 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και η εισηγμένη όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά εμφάνισε ακόμη πιο χαμηλές πωλήσεις το φετινό πρώτο τρίμηνο (104 χιλιάδες έναντι 180 χιλιάδων ευρώ). Να σημειωθεί πως τόσο πέρυσι, όσο και φέτος τα κλιματιστικά με τα οποία δραστηριοποιείται η ΖΑΜΠΑ πήγαν αρκετά καλά, λόγω της μεγάλης φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τώρα, η εταιρεία βαδίζει εκτός Χ.Α., έχοντας ωστόσο μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ταμείο 12,4 εκατ. ευρώ!
Η SPRIDER συγκαταλέγεται σε εκείνες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αναλυτές τη θεωρούσαν αμυντικό χαρτί λόγω των χαμηλών τιμών στα ρούχα που εμπορεύεται). Ενώ λοιπόν για το 2008 οι αναλυτές «τσακώνονταν» για το αν τελικά θα εμφανίσει κέρδη 15 ή 20 εκατ. ευρώ, το πρώτο φετινό τρίμηνο υποχρεώθηκε σε ζημίες 14,1 εκατ. ευρώ! Να σημειωθεί πως κανείς εκ της οικογένειας των βασικών μετόχων δεν μετέχει πλέον στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Η φετινή απουσία των Λίβυων ασθενών επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του Ιατρικού Αθηνών κατά το πρώτο τρίμηνο, όπως και άλλων εταιρειών του κλάδου της ιδιωτικής υγείας. Ειδικότερα, στην περίπτωση του Ιατρικού Αθηνών, είχαμε έντονα αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές το πρώτο τρίμηνο (γύρω στα -31 εκατ. ευρώ), μείωση του τζίρου κατά ποσοστό ανώτερο του 50% και ζημιογόνο αποτέλεσμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες και κάποιες βελτιώσεις, συνεχίζονται οι μεγάλες ζημίες για τον όμιλο Νίκα (-2,92 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο). Με την τιμή της μετοχής στα 26,8 ευρωλεπτά, σίγουρα ο όμιλος Ρέστη θα έχει μετανιώσει που το 2006 απέρριψε δημόσια πρόταση στο επίπεδο των 6 ευρώ.
Μικρή στον τζίρο, αλλά μεγάλη στο ταμείο η ΕΚΤΕΡ. Η κατασκευαστική με κύκλο εργασιών μόλις 586 χιλιάδων στο πρώτο φετινό τρίμηνο, έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ταμείο 7,4 εκατ. ευρώ! Πιο μεγάλο και από την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στο Χ.Α. (5,84 εκατ. με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής).
Η Medicon Hellas συγκαταλέγεται στις εταιρείες που έχουν δεχτεί όσο πολύ λίγες τόσο πολλά και μεγάλα πλήγματα από την ασυνέπεια του ελληνικού δημοσίου (απλήρωτες υποχρεώσεις, κούρεμα ομολόγων που δόθηκαν έναντι οφειλών). Παρ' όλα αυτά, δείχνει να αντέχει. Μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο μετέτρεψε τις προ φόρων ζημίες σε κέρδη και σημείωσε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών της κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά, η ΕΛΤΟΝ Χημικά δείχνει ανέπαφη από την πολυετή κρίση στην ελληνική οικονομία. Για μία ακόμη περίοδο (πρώτο τρίμηνο του 2013) αύξησε τον κύκλο εργασιών της (από τα 18,9 στα 22,6 εκατ. ευρώ) και την κερδοφορία της (από τις 815 χιλ. στο 1,096 εκατ. ευρώ).
Άνοδος τζίρου στο πρώτο τρίμηνο και επιστροφή των καθαρών αποτελεσμάτων σε κερδοφόρο πορεία για τον Παπουτσάνη. Βήμα-βήμα η εισηγμένη βελτιώνει τις επιδόσεις της, υποσχόμενη ένα από τα ελάχιστα turn around stories που συμβαίνουν σε περιόδους παροιμιώδους ύφεσης.
Στο ίδιο μοτίβο συνεχίστηκαν οι επιδόσεις της Σφακιανάκης το πρώτο τρίμηνο του 2013: Νέα μείωση των πωλήσεων (από τα 44,6 στα 36,2 εκατ. ευρώ), εκ νέου έντονα ζημιογόνο αποτέλεσμα (-11,2 από -10,5 εκατ. ευρώ) και νέα επίτευξη θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών (+4,2 εκατ. ευρώ, λόγω αποσβέσεων, μείωσης των αποθεμάτων και περιορισμού των απαιτήσεων από πελάτες). Έτσι, ενώ στις 31/12/2008 (προ κρίσης) είχε ίδια κεφάλαια 112 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 373 εκατ. ευρώ, στις 31/3/2013 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια (-11,3 εκατ. ευρώ) και κατά 98 εκατ. λιγότερο καθαρό δανεισμό (από τα 373 στα 275 εκατ. ευρώ).
Τζίρο 443 χιλιάδων και ζημία 1,94 εκατ. σημείωσε το πρώτο τρίμηνο η PC Systems. Στα προβλήματα επίσης συγκαταλέγονται τα αρνητικά ίδια κεφάλαια, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και η καταγγελία της ΕΠΟ για το έργο «Κάρτα Υγείας Αθλητή». Από την άλλη πλευρά, σε λίγες ημέρες (5η Ιουνίου) αναμένεται να συζητηθεί -μετά από αναβολές- στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ή ένταξη της εισηγμένης στο άρθρο 99, που είχε υποβληθεί από τον Δεκέμβριο του 2011. Στα θετικά της υπόθεσης η γνωστή οικονομική επιφάνεια του μεγαλύτερου μετόχου της.