Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Λύση με αυτήν την κυβέρνηση

Λύση στο καυτό θέμα των παραμέτρων της ανακεφαλαιοποίησης από την παρούσα κυβέρνηση ζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, επιβάλλοντας την επιτάχυνση της διαδικασίας, μετά από «κοιλιά» ενός μήνα.

Τράπεζες: Λύση με αυτήν την κυβέρνηση
Λύση στο καυτό θέμα των παραμέτρων της ανακεφαλαιοποίησης από την παρούσα κυβέρνηση ζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, επιβάλλοντας την επιτάχυνση της διαδικασίας, μετά από «κοιλιά» ενός μήνα.

Η κυβέρνηση καλείται, ως εκ τούτου, να εκδώσει την υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης εντός της τρέχουσας εβδομάδας, με δυνατότητα παράτασης μερικών ημερών.

Όπως έγραψε την Παρασκευή το Euro2day, ο υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, ανακοίνωσε την παραπάνω πρόθεση στους τραπεζίτες κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Για να βρεθεί λύση, επίσης, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δημοσίου αλλά και να διασφαλίζει ισχυρά κίνητρα συμμετοχής των ιδιωτών αποφασίστηκε να υπάρξει σήμερα ή αύριο νέα συνάντηση του υπουργού με τους τραπεζίτες.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και ο ενιαίος τρόπος χειρισμού της λογιστικής ζημίας από τις τράπεζες. Οι 5 μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες (PriceWaterhouseCoopers, Grant Thornton, Deloitte, KPMG και Ernst&Young) έχουν συμφωνήσει επί δύο σεναρίων.

Αν οι τράπεζες ταξινομήσουν τα νέα ομόλογα που έλαβαν ή θα λάβουν ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής στο χαρτοφυλάκιο Διακράτησης ως τη Λήξη, τότε η λογιστική ζημία θα ανέλθει στο 77,6%. Αν τα ταξινομήσουν στο χρεωστικό χαρτοφυλάκιο (LAR), η ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας θα διαμορφωθεί για τις τράπεζες στο 70,8% - 73,6%.

Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο PSI με ελληνικά κρατικά ομόλογα 43 δισ. ευρώ και ομολογιακά δάνεια σε ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ, 6,5 δισ. ευρώ. Η οικονομική ζημία από τη σωρευτική απομείωση θα ανέλθει επομένως στα 35 - 38,4 δισ. ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις της τάξης των 6 δισ., ο πραγματικός λογαριασμός μειώνεται ισόποσα,

Κινητικότητα επικρατεί και στο σκέλος του φορολογικού χειρισμού της ζημίας. Η κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών από την ανταλλαγή ομολόγων με μελλοντικά κέρδη σε διάρκεια αντίστοιχη αυτής των νέων τίτλων που θα λάβουν οι τράπεζες. Δηλαδή στην 20ετία. Με την παραπάνω ρύθμιση, η λογιστική ζημία για τις τράπεζες μπορεί να μειωθεί ως και 20% και η μετά φόρων ζημία κατά 14%.

Το ερώτημα που απασχολεί τις ελεγκτικές εταιρείες και την εποπτική αρχή είναι πόσο μέρος της ζημίας που εγγράφουν οι τράπεζες μπορεί να ανακτηθεί σε βάθος 20ετίας (μέση διάρκεια λήξης των νέων ομολόγων).

Τα παραπάνω ζητήματα αναμένεται να διευθετηθούν πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης, η οποία θα πρέπει να ρυθμίζει θέματα όπως:

- Η αναλογία χρήσης κοινών μετοχών και μετατρέψιμων δανείων ειδικού τύπου (CoCos) στην ανακεφαλαιοποίηση.
- Η ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών στις ΑΜΚ.
- Σε ποια τιμή θα διενεργηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και αν είναι ίδια για τους ιδιώτες και το Τ.Χ.Σ.
- Η αναλογία των δικαιωμάτων επαναγοράς. 
- Η σταθερή απόδοση που θα έχουν και θα διαμορφώσει την τιμή επαναγοράς.

Παράταση ενός μήνα στη δημοσίευση αποτελεσμάτων

Οι τραπεζίτες ζήτησαν επίσης να δοθεί παράταση ενός μήνα στη δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων 2011 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Όπως έγραφε πρόσφατα το Euro2day τράπεζες και ελεγκτικές θεωρούν ότι δεν θα ήταν καλό να δημοσιευθούν αποτελέσματα, που θα συμπεριλαμβάνουν μεγάλες ζημίες από το PSI, χωρίς να έχουν εγκριθεί τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών και να έχουν αξιολογηθεί τα πλάνα κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Εφόσον γίνουν αυτά, τότε τα πιστοποιητικά που θα εκδοθούν θα είναι…ελαφρύτερα και επομένως δεν θα προκαλέσουν τριγμούς στην ευστάθεια του συστήματος, σημειώνει στο Euro2day στέλεχος ελεγκτικής εταιρείας.

Το αν θα δοθεί τελικώς τόσο μεγάλη παράταση θα κριθεί τόσο από το αν η κυβέρνηση τηρήσει το χρονοδιάγραμμα όσο και από την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει αποδεχθεί ως εγγύηση ομόλογα του EFSF για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί με ρευστότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v