Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Στην κατηγορία Selective Default η Ελλάδα

Η S&P υποβάθμισε -όπως αναμενόταν- την Ελλάδα σε Selective Default. Προηγήθηκαν η ανακοίνωση του PSI και η εισαγωγή των CACs. Τι θα κάνει μετά το κούρεμα. Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ. Αναμενόμενο, λέει ο Juncker.

S&P: Στην κατηγορία Selective Default η Ελλάδα
O οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία SD (Selective Default) μετά την επίσημη ανακοίνωση από τη χώρα της πρόσκλησης για το PSI και την εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής ευθύνης (CAC).

H S&P προηγουμένως είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία «CC» αναφορικά με το μακροπρόθεσμο χρέος και στην κατηγορία «C» για το βραχυπρόθεσμο.

«Η ενεργοποίηση των CACs έχει στόχο να δεσμεύσει όλους τους κατόχους συγκεκριμένων σειρών τίτλων να τροποποιήσουν τις οφειλόμενες προς αυτούς πληρωμές σε περίπτωση όπου μια προκαθορισμένη απαρτία πιστωτών συμφωνήσει να γίνει αυτό», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η S&P. «Σύμφωνα με τη γνώμη μας, η αναδρομική εισαγωγή των CACs στην ουσία αλλάζει τους αρχικούς όρους των χρεών που αφορά και αποτελεί την έναρξη αυτού που εκτιμούμε ότι αποτελεί υπό πίεση ‘distressed’ αναδιάρθρωση χρέους».

Ο οίκος σημειώνει πως όταν η ανταλλαγή ομολόγων ολοκληρωθεί (αναμένεται στις 12 Μαρτίου) τότε θα θεωρήσει ότι η περίοδος της SD έχει λήξει και θα ανεβάσει τη βαθμολογία της Ελλάδας στην κατηγορία “CCC”. Aυτή η κατάταξη θα αντανακλά τις αβεβαιότητες για την ανάπτυξη της οικονομίας και το υψηλό (παρά το κούρεμα) κυβερνητικό χρέος της χώρας.

Ο οίκος εκτιμά ότι η διαδικασία του PSI θα ολοκληρωθεί. Σημειώνει, πάντως, ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (δεν είναι το βασικό του σενάριο) και επιστροφής σε τοπικό νόμισμα θα προχωρήσει σε επανεκτίμηση του αξιόχρεου της χώρας. Σε αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνει, το ευρώ θα είναι πλέον ξένο νόμισμα και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα αποτελεί μέρος του ευρωσυστήματος.


Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε SD και στον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D” λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς στο PSI.

Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, έχουν σχεδιαστεί και έχουν αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στη ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και μετέπειτα από το EFSF.

Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση SD όσο διάστημα θα παραμείνει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI, η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω.

---Juncker: Αναμενόμενη η υποβάθμιση

Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων είχε ήδη συνυπολογίσει υποβαθμίσεις όπως αυτήν της Standard & Poor’s, δήλωσε ο πρόεδρος του eurogroup, Jean Claude Juncker.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης είχαν λάβει μέτρα ώστε να καταστήσουν τους τίτλους που εκδίδει το ελληνικό κράτος επιλέξιμους ως collateral στις δραστηριότητες της νομισματικής πολιτικής.

«Περιμένω υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI και σημειώνω την πρόθεση της S&P να αναβαθμίσει τις χαμηλότερες αξιολογήσεις μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v