Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εταιρία του Λουξεμβούργου οι εγγυήσεις

Νέα πρόταση για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα προς τις χώρες της Ε.Ε. μέσω εταιρίας στο Λουξεμβούργο κατέθεσαν οι Φινλανδοί, σύμφωνα με το Reuters. Διαψεύδει ο Βενιζέλος. Θα βρεθεί λύση, λέει ο Γιούνκερ.

Σε εταιρία του Λουξεμβούργου οι εγγυήσεις
Νέα πρόταση για την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας καταθέτουν οι Φινλανδοί, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Φινλανδία απέστειλε non paper στα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης, προτείνοντας τη δημιουργία μιας εταιρίας με έδρα στο Λουξεμβούργο, η οποία θα υπάγεται στη νομοθεσία του κρατιδίου και όπου θα πρέπει να μεταβιβαστούν ελληνικά στοιχεία ενεργητικού ως εγγύηση για τα νέα δάνεια στην Ελλάδα. 

Το ελληνικό ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα ελέγχει όλες τις μετοχές της εν λόγω εταιρίας και, σε περίπτωση ελληνικού default σε ομόλογα του EFSF, η ιδιοκτησία της εταιρίας holding θα περάσει στα χέρια των χωρών-μελών της Ε.Ε.

"Εάν η αξία των στοιχείων ενεργητικού που θα υπάγονται στην εταιρία δεν ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις εγγυήσεων ή εάν το ελληνικό δημόσιο χρεοκοπήσει ως προς τις υποχρεώσεις του έναντι του EFSF, η ιδιοκτησία των μετοχών της εταιρίας περνά αυτομάτως στις αντίστοιχες χώρες-μέλη", αναφέρει σχετικό έγγραφο.

Η πρόταση των Φινλανδών αναφέρεται και στο ενδεχόμενο τιτλοποίησης με βάση τα στοιχεία ενεργητικού που θα πρέπει να μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο, με τις ταμειακές ροές που τιτλοποιούνται να εντάσσονται στις πρόσθετες εγγυήσεις για τα δάνεια. "Η τιτλοποίηση θα καθιστούσε ευκολότερες τόσο την αποτίμηση όσο και τη ρευστοποίηση των στοιχείων ενεργητικού", αναφέρεται σχετικά.  

Σημειώνεται ότι μετά το αίτημα της Φινλανδίας και τη συμφωνία με την Ελλάδα εγγυήσεις ζήτησαν η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Εκτός της Ελλάδας, που δεν επιθυμεί να καταβάλει εμπράγματες εγγυήσεις για τη νέα χρηματοδότηση, εναντίον των εγγυήσεων τάσσονται και μεγάλες χώρες της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση ενός δανειστή έναντι των υπολοίπων.

Άλλωστε, εφόσον παρασχεθούν εγγυήσεις προς τη Φινλανδία ή άλλες χώρες-μέλη, ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν ήδη εκδοθεί και υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο.

Διαψεύδει ο Βενιζέλος

"Δημοσιεύματα που αναπαράγουν χθεσινό τηλεγράφημα διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων ως προς το ζήτημα των φινλανδικών εγγυήσεων δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο των συζητήσεων στα αρμόδια όργανα της ευρωζώνης", υποστηρίζει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του. 

"Όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η γραμμή που ακολούθησε και ακολουθεί η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό είναι απολύτως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης και του Eurogroup και ό,τι έχει κάνει το κάνει σε εκτέλεση των αποφάσεων αυτών, με επιδίωξη την άμεση και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτό αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου".

Juncker: Θα βρεθεί λύση

Η επιμονή της Φινλανδίας στην απαίτηση εγγυήσεων από την Ελλάδα δεν θα εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας της συνόδου της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Εurogroup, κ. Jean-Claude Juncker.

"Δεν πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα θα μας εμποδίσει να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που πάρθηκαν την 21η Ιουλίου", ανέφερε ο κ. Juncker στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ωστόσο, παραδέχτηκε πως η συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας δεν θα μπορέσει να περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια με τη μορφή που έχει αυτήν τη στιγμή. "Αναζητούμε μια άλλη λύση, που θα ικανοποιήσει όλα τα μέλη της ευρωζώνης" τόνισε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα των εγγυήσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v