Τα φορο-σχέδια για ακίνητα & έκπτωση τόκων

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στη φορολογία ακινήτων. Το επικρατέστερα σενάρια για το αφορολόγητο σε γονικές παροχές, κληρονομιές, πρώτη κατοικία και έκπτωση τόκων για τα στεγαστικά δάνεια.

Τα φορο-σχέδια για ακίνητα & έκπτωση τόκων
Αύξηση του αφορολόγητου ορίου πρώτης κατοικίας στα 300.000 ευρώ και των γονικών παροχών στα 200.000 ευρώ με κλιμακωτούς συντελεστές από 5% έως 20% εξετάζει η κυβέρνηση, που καλείται να διορθώσει με άμεσες ανακοινώσεις το… «ανφέρ» της περασμένης εβδομάδας.

Παράλληλα, στο τραπέζι του διαλόγου έχει τεθεί πρόταση για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%, η οποία αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει σε αύξηση των φόρων κατά 67% και των τιμών κατά 5,5% σε τρόφιμα, φάρμακα αλλά και τιμολόγια ΔΕΚΟ που σήμερα επιβαρύνονται με τον χαμηλό συντελεστή 9%. Αντίθετα, μειώσεις θα υπάρξουν σε είδη ένδυσης - υπόδησης, καύσιμα, αυτοκίνητα, ακίνητα και άλλα αγαθά που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 19%.

Το θέμα με την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ανέκυψε με δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη, η οποία ερωτηθείσα σχετικά (αν υφίσταται ζήτημα ενιαίου συντελεστή 15%) απάντησε πως «υπάρχει στη δημόσια διαβούλευση», παραπέμποντας στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τα… περαιτέρω.

Από το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σχετικής πρότασης κρατώντας σχετικές αποστάσεις ασφαλείας από την πιθανότητα υιοθέτησής της, χωρίς να απορρίπτεται τίποτα…

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Πεταλωτής, ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει καμία σκέψη, καμία πρόταση και καμία εισήγηση για την επιβολή ενιαίου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας 15%".

Τι θα γίνει στα ακίνητα

Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από παράγοντες της αγοράς και εσωκομματικούς «φίλους» βρέθηκε, από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή την επιλογή κατάθεσης της γνωστής τροπολογίας της περασμένης Παρασκευής με την οποία αλλάζει αναδρομικά το καθεστώς φορολόγησης γονικών παροχών και κληρονομιών, χωρίς να αναφέρονται οι αλλαγές αλλά με παραπομπή στον… διάλογο και στο νομοσχέδιο του Μαρτίου.

Η κυβέρνηση φέρεται να θορυβήθηκε έντονα, ενώ ορισμένοι αναλύουν και τη χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού σε «ανθρώπινα λάθη που διορθώνονται» ως έμμεση μομφή προς τον υπουργό Οικονομικών (μετά και το mea culpa για τα τέλη κυκλοφορίας).

Ασχέτως ερμηνειών, δεδομένο είναι πως το υπουργείο Οικονομικών πιέζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη φορολογική μεταχείριση των μεταβιβάσεων ακινήτων και δεν αποκλείεται κατά την αυριανή συζήτηση του νομοσχεδίου για τα δάση στη Βουλή (σε αυτό το ν/σ κατατέθηκε ως προσθήκη η επίμαχη τροπολογία) ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να ανοίξει τα χαρτιά του.

Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρεται σε κατάργηση του σημερινού αφορολογήτου των 200 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς κριτήριο αντικειμενικής αξίας, για την πρώτη κατοικία και καθιέρωση αφορολογήτου 300.000 ευρώ με παράλληλη έκπτωση του 100% των τόκων στεγαστικών δανείων από το εισόδημα, αλλά μόνο για την πρώτη κατοικία.

Για τις γονικές παροχές και κληρονομιές όπου το αφορολόγητο ανέρχεται σε 90.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επιβάλλεται συντελεστής 1%, η επικρατέστερη πρόταση αφορά σε αφορολόγητο 200.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επιβολή συντελεστών που θα κυμαίνονται από 5% έως 20%.

Bonus έκπτωση για στεγαστικά

Όσον αφορά στις σχεδιαζόμενες αλλαγές επί των τόκων στεγαστικών δανείων, η κυβέρνηση μελετά έκπτωση των τόκων στεγαστικού δανείου 100% από το εισόδημα του δανειολήπτη μόνο για την πρώτη κατοικία και για δάνειο ύψους έως το ποσόν του αφορολογήτου. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αναδρομικής ισχύος του μέτρου, με πιο «προσεκτικές» κινήσεις ώστε να σταματήσει η διαφορετική μεταχείριση των δανειοληπτών.

Σήμερα οι εκπτώσεις για στεγαστικά δάνεια εμφανίζουν τέσσερις «ταχύτητες». Για δάνεια που έχουν συναφθεί:

- Μέχρι 31-12-1999 εκπίπτει από το εισόδημα του δανειολήπτη το σύνολο των τόκων.
- Από 1-1-2000 έως και 31-12-2002 εκπίπτουν από το εισόδημα οι τόκοι που αναλογούν σε κατοικία έως 120 τ.μ.
- Από 1-1-2003 έως και 31-12-2008 εκπίπτει από τον φόρο το 20% των τόκων δανείου πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ., για δάνειο έως του ύψους των 200.000 ευρώ.
- Από 1-1-2009 και έως το τέλος του 2010 εκπίπτει από τον φόρο το 40% των τόκων ανεξαρτήτως αν το δάνειο αφορά σε πρώτη, δεύτερη ή εξοχική κατοικία.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v