Ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις που τον έφερναν από την τρίτη θέση να δίνει μάχη για ένα από τα δύο εισιτήρια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, ο πρώην διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης θεωρείται ο νικητής της πρώτης Κυριακής των εκλογών, αν και κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.
Συγκεντρώνοντας σχεδόν το 30% των ψήφων, ο υποστηριζόμενος από το κόμμα της κυπριακής Αριστεράς (ΑΚΕΛ) πρώην διπλωμάτης διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που τον έφεραν σε απόσταση έως δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που παραμένει το φαβορί.
Η απόσταση μεταξύ των δύο υποψηφίων για την Προεδρία της Κύπρου είναι πλέον κάτω του 3%. Ο 66χρονος Ανδρέας Μαυρογιάννης άφησε εκτός δεύτερου γύρου τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο προσπέρασε με 3,5% παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις οι υποψηφιότητές τους, όταν δεν μοιράζονταν τα ίδια ποσοστά, είχαν ως προπορευόμενο τον κ. Νεοφύτου.
Υποψήφιος Κυπριακού
Από τη θέση του διπλωμάτη στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπήρξε συνεργάτης όλων των προηγούμενων προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό για εννέα χρόνια, διορισθείς από τον απερχόμενο Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θεωρείται ρεαλιστής στις προσεγγίσεις του στο εθνικό θέμα. Σε αντίθεση με τον ανθυποψήφιό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος υποστηρίζεται από δυνάμεις που εναντιώνονται στην δικοινοτική ομοσπονδία ως βάση για λύση του Κυπριακού, θεωρείται ο υποψήφιος που στον δεύτερο γύρο των εκλογών μπορεί να προσελκύσει όσους ψηφοφόρους προκρίνουν το Κυπριακό ως το σημαντικότερο κριτήριο για τη διαμόρφωση της ψήφου τους στις Προεδρικές.
Μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο πρόταξε την υποψηφιότητα του ως την μόνη που μπορεί να αποτελματώσει το Κυπριακό λόγω της αξιοπιστίας του, των γνώσεών του γύρω από την ιστορία των διαπραγματεύσεων, αλλά και της βούλησης του για κινήσεις εκτός του πλαισίου που έθεσε ο απερχόμενος Πρόεδρος- προεξάρχουσας της πρότασης για αξιοποίηση του φυσικού αερίου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού πριν την λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Το χαρτί της οικονομίας
Ένα από τα μεγάλα εμπόδια που κλήθηκε να υπερπηδήσει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα είναι οι κατηγορίες των ανθυποψηφίων του περί ανικανότητας του ιδίου να διαχειριστεί την οικονομία του τόπου λόγω ΑΚΕΛ, επί διακυβέρνησης του οποίου είχε οδηγηθεί η Κύπρος στην οικονομική κρίση του 2013.
Τα δύο βασικά επιχειρήματα του κ. Μαυρογιάννη για να μην ταυτιστεί πολιτικά με το ΑΚΕΛ, ήταν το ότι 2011, επί κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, ο ίδιος είχε αναλάβει τη θέση του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά θέματα, έχοντας την πολιτική εποπτεία για την προετοιμασία και διεκπεραίωση της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Από αυτή τη θέση είχε σημαντικό ρόλο στην πρόοδο των διαβουλεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, με την Κυπριακή Προεδρία να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, τόσο από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και από κράτη-μέλη της ΕΕ.
Κατά την περίοδο 2019-2020 ο Αντρέας Μαυρογιάννης διετέλεσε πρόεδρος της 5ης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και χειρίστηκε τον προϋπολογισμό για το 2020 σε μια περίοδο που ο οργανισμός αντιμετώπιζε οικονομική κρίση λόγω κορωνοϊου. Εκείνη την περίοδο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης φέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να κέρδισε την εκτίμηση του Αντόνιο Γκουτιέρες, με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να εκφράζει πολλές φορές τις ευχαριστίες του για την συμβολή του Κυπρίου διπλωμάτη στην διάσωση του ΟΗΕ σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία.
Το προφίλ του Ανδρέα Μαυρογιάννη ως ενός καθαρού και αδιάφθορου πολιτικού, που θα μπορούσε να αποτινάξει την εικόνα του διεφθαρμένου κράτους που καλλιέργησε για την Κύπρο η κυβέρνηση Αναστασιάδη, φαίνεται να έπεισε το ενα τρίτο του εκλογικού σώματος την πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών. Μένει πλέον τη δεύτερη Κυριακή να φανεί πως θα τα πάει απέναντι από το φαβορί των εκλογών, στενότερο συνεργάτη του Προέδρου Αναστασιάδη, Νίκο Χριστοδουλίδη.
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE