Ν. Μπακατσέλος: Στόχος να μείνει η παραγωγή της Πίτσος στην Ελλάδα

To business plan που κατέθεσε στη μητρική της BSH Ελλάς για το εργοστάσιο της Πίτσος περιγράφει ο CEO της Pyramis. Πώς η μονάδα θα παράγει ελληνικές ηλεκτρικές συσκευές με γερμανική τεχνογνωσία. Οι στόχοι της κίνησης.

Ν. Μπακατσέλος: Στόχος να μείνει η παραγωγή της Πίτσος στην Ελλάδα

“Μπορεί να ακούγεται ρομαντικό, αλλά πιστεύω στην ελληνική βιομηχανία… Έχουμε καταλάβει τι σημαίνει να βασιζόμαστε αποκλειστικά στον τουρισμό…”, λέει στο Euro2day.gr ο Νίκος Μπακατσέλος (φωτό), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Πυραμίς Μεταλλουργία (Pyramis), που προσβλέπει στην ανάπτυξη ελληνικών ηλεκτρικών συσκευών με γερμανική τεχνογνωσία, καθώς και παραγωγή για τρίτους μέσω της εξαγοράς του εργοστασίου της Πίτσος (PITSOS).

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η πρότασή του, που κατατέθηκε στις 10 Μαρτίου, στη μητρική εταιρεία της BSH Ελλάς, αφορά στην αγορά του εξοπλισμού, την ενοικίαση του ακινήτου και option για την αγορά του. Οι διαδικασίες έτρεξαν γρήγορα και φαίνεται ότι δεν έγινε μελέτη για το ακίνητο. Η διαδικασία αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς προβλέπεται να τελεσφορήσει εντός των επομένων εβδομάδων, με το καλό κλίμα των συνομιλιών να καλλιεργεί προσδοκίες, ειδικά στο ανθρώπινο δυναμικό, τους τελευταίους 200 εργαζόμενους του εργοστασίου (395 απασχολούνταν στην εταιρεία τέλος του 2019 και 409 το 2018).

Πρόκειται για το “δυνατό σημείο” του άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Μπακατσέλος, που δεσμεύεται να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο ποσοστό υπαλλήλων εάν υπάρξει επόμενη μέρα στη δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι στις 31 Μαρτίου θα έχουν αποχωρήσει όλοι οι εργαζόμενοι λαμβάνοντας τις αποζημιώσεις τους από την BSH. Η εταιρεία είχε προβλέψει σχετικό κονδύλι της τάξης των 25 εκατ. ευρώ από το 2017, όταν έκανε γνωστή την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο στην Αθήνα. Με βάση το business plan που έχει καταρτιστεί, περίπου 100 άτομα θα εργαστούν στη νέα φάση με ορίζοντα 12μήνου. Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, εφόσον η συμφωνία προχωρήσει, τον δεύτερο χρόνο θα διπλασιαστούν οι εργαζόμενοι.

Στόχος είναι τα νέα προϊόντα να προωθηθούν στο εξωτερικό αξιοποιώντας συνέργιες με τη δραστηριότητα της Pyramis, εταιρεία με ενοποιημένο κύκλο εργασιών περί τα 75 εκατ. ευρώ, η οποία παράγει ανοξείδωτους και γρανιτένιους νεροχύτες στο εργοστάσιό της στο Κιλκίς, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Εξάλλου κατέχει ηγετικά μερίδια στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά ενώ εξάγει το 97% της συνολικής παραγωγής της σε 68 χώρες και μέσω αυτών τα σήματά της είναι τοποθετημένα σε 108 αγορές.

“Εμπορευόμαστε ένα προϊόν μέχρι να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη παραγωγής”, σημειώνει μιλώντας για το επιχειρηματικό του μοντέλο.

“Το πλεονέκτημα της συμφωνίας είναι ότι θα παραμείνει η παραγωγή στην Ελλάδα και θα αξιοποιηθούν οι άνθρωποι, αλλά και η τεχνογνωσία της γερμανικής εταιρείας”, προσθέτει. Σημειώνει επίσης ότι θα ήταν επιθυμία του η νέα εταιρεία να παράγει για έναν κολοσσό όπως η BSH, όπως και για τρίτους, αλλά αυτό δεν είναι δεσμευτικό για τη συμφωνία. “Όσο έχουμε μια σχέση με έναν κολοσσό όπως η Bosch βελτιωνόμαστε”, αναφέρει χαρακτηριστικά εξηγώντας το στόχο να αναπτύξει πωλήσεις και παραγωγή προϊόντων με τα σήματα Pyramis.

Τέλος, αναφορικά με τις επαφές τους με τη διοίκηση της εταιρείας, σημειώνει ότι είχαν προηγηθεί συζητήσεις, αλλά είχε χαθεί η επαφή. Ωστόσο από το φθινόπωρο του 2020 έχουν εντατικοποιηθεί οι συζητήσεις και καταγράφεται θετική προδιάθεση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v