Τον γύρο των social media έκαναν χθες οι εικόνες του αεροδρομίου της Κέρκυρας που μεταβλήθηκε σε σκουπιδότοπο μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, προς δόξα μεγάλη των υποτιθέμενων προσπαθειών του κράτους για ενίσχυση του τουρισμού.
Οι εικόνες, αναμφισβήτητα προκλητικές, έχουν τη σημασία τους. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η ανικανότητα των υποτιθέμενων δημόσιων λειτουργών να επιτελέσουν την αποστολή τους.
Διότι, όπως προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ, το αεροδρόμιο δεν μεταβλήθηκε σε σκουπιδότοπο εξαιτίας ενός κακού έστω ιδιώτη εργολάβου, ή λόγω της αδιαφορίας του προσωπικού καθαριότητας.
Το ρεπορτάζ που έκανε για το Euro2day.gr η συνάδελφος Μάρω Τσαντήλα είναι αποκαλυπτικό (τα στοιχεία με bold ανήκουν σε μένα):
«Σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Δημήτρη Κούκη, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αφορούν την περασμένη εβδομάδα, όταν το προσωπικό της εταιρείας Βραχλιώτη, που είχε αναλάβει τον καθαρισμό του αεροδρομίου μετά από διαγωνισμό, προχώρησε σε επίσχεση εργασίας καθώς δεν είχε πληρωθεί δεδουλευμένα πολλών μηνών. Η εταιρεία που είχε αναλάβει την εργολαβία δεν πλήρωνε τους εργαζόμενους, καθώς και η ίδια δεν πληρωνόταν για τις υπηρεσίες που παρείχε από τις αρχές του 2013. Τελικά εξαιτίας της επίσχεσης και της άσχημης εικόνας που εμφάνισε το αεροδρόμιο η ΥΠΑ κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο και από την 1η Ιουλίου νέα εταιρεία έχει αναλάβει την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας.
Το πρόβλημα με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων από το Δημόσιο στον ανάδοχο και από αυτόν στους εργαζόμενους οφείλεται ουσιαστικά σε παράλειψη της προηγούμενης διοίκησης της ΥΠΑ, η οποία διενήργησε και τον διαγωνισμό, που δεν είχε φροντίσει να λάβει προέγκριση για τη δαπάνη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Χθες ο διοικητής της ΥΠΑ είχε συνάντηση με στελέχη του ΓΛΚ προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2013 έως και το τέλος Ιουνίου του 2014, οπότε και η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη, οι πληρωμές θα γίνουν, πιθανότατα μέσα στο επόμενο δίμηνο, καθώς η διοίκηση της ΥΠΑ εξασφάλισε τις σχετικές εγκρίσεις. Όμως για το πρώτο πεντάμηνο της σύμβασης, δηλαδή το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2013, η εταιρεία θα πρέπει να διεκδικήσει τα οφειλόμενα ποσά στα δικαστήρια, αφού το ΓΛΚ δεν μπορεί να κάνει πληρωμές για δαπάνες τις οποίες δεν είχε προεγκρίνει».
Για όσους ίσως δεν συνειδητοποίησαν όσα εξωφρενικά διάβασαν παραπάνω, το προσωπικό (του ιδιώτη εργολάβου) σταμάτησε να καθαρίζει το αεροδρόμιο, διότι δεν πληρωνόταν από τον εργολάβο, ο οποίος είχε να πληρωθεί από το κράτος επί περίπου 18 μήνες!
Δηλαδή από τότε που κέρδισε τον διαγωνισμό και ανέλαβε το έργο! Ανήκουστο, θα πείτε, αλλά η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ.
Διότι όχι μόνο δεν τον πλήρωσε το δημόσιο, αλλά με απόφαση κάποιου άλλου καρεκλοκένταυρου του δημοσίου κηρύχθηκε «έκπτωτος» κι ανέλαβε πλέον άλλη εταιρεία το έργο. Κι ο έκπτωτος εργολάβος θα πληρωθεί μεν κάποιους μήνες, αλλά θα πρέπει να προσφύγει δικαστικά, για το πρώτο εξάμηνο!
Και κερατάς δηλαδή ο εργολάβος και δαρμένος, για να τα λέμε με το όνομά τους!
Ποιος ξέρει, θα πείτε οι καχύποπτοι, τι υποσχέσεις είχε πάρει -και με τι όρους είχε κλείσει τη δουλειά- για να αφήσει να δουλεύουν τα συνεργεία επί 1,5 χρόνο χωρίς να έχει αμοιβή.
Ίσως και να έχετε δίκιο. Αλλά αν το δημόσιο συμπεριφέρεται έτσι ακόμη και στους μικροπρομηθευτές του, τότε πώς μπορεί κάποιος να αποτολμήσει να πάρει μια δουλειά με μικρό ποσοστό κέρδους;
Φαύλος κύκλος.
Ένας φαύλος κύκλος απίστευτης και επικίνδυνης ανικανότητας εκ μέρους των «δημόσιων λειτουργών», που φτάνουν να... ξεχνούν να πάρουν προέγκριση από το Γενικό Λογιστήριο για τις δαπάνες των διαγωνισμών που οι ίδιοι κάνουν!
Ένας φαύλος κύκλος που πολύ συχνά, όπως όλοι πια ξέρουμε, συνδέεται και με τη διαπλοκή, προς όφελος των ίδιων «δημόσιων λειτουργών» και συνδεδεμένων πολιτικών ή κομματικών συμφερόντων.
Αυτός ο κύκλος πρέπει κάποια στιγμή να σπάσει. Πρέπει επιτέλους κάποιοι να χρεωθούν ευθύνες για το ολοένα και μεγαλύτερο κατάντημα της δημόσιας διοίκησης.
Στην περίπτωση του αεροδρομίου της Κέρκυρας, η ευθύνη φαίνεται να βρίσκεται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Το αν είναι η τρέχουσα διοίκηση ή η προηγούμενη μικρή σημασία έχει.
Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτός που ευθύνεται πρέπει να τιμωρείται. Αλλιώς θα συνεχίσουμε για πάντα στο ίδιο θλιβερό μοτίβο.
ΥΓ.: Το αεροδρόμιο της Κέρκυρας ανήκει σε αυτά που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τι άλλο να πει κάποιος εκτός από το «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο»
Γιατί κι αυτοί οι κύριοι που προκάλεσαν το πρόσφατο αίσχος, αν ήταν δικό τους, αν το έβλεπαν έστω σαν περιουσία του Έλληνα πολίτη, άρα και δική τους, κάτι θα είχαν κάνει πριν φτάσει η κατάσταση εκεί που έφτασε.
Λύσεις πάντα υπάρχουν. Αρκεί να νοιάζεσαι για να τις βρεις...