Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Έχοντας προφανώς δαγκώσει περισσότερα από όσα μπορούσε να μασήσει στη Συρία, η Τουρκία, για μια ακόμη φορά, επιχειρεί να κάνει εξαγωγή των προβλημάτων της προς δυσμάς, με αφετηρία τη χώρα μας. «Όπλο» της αυτή τη φορά τα εκατομμύρια δυστυχισμένων, μεταναστών και προσφύγων, που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της, τους οποίους και εξαπολύει τώρα εναντίον των ελληνικών συνόρων, σε αριθμούς πρωτόγνωρους.

Πρόκειται για ενέργεια μεγάλης κυνικότητας, που όμως φέρνει τη χώρα μας σε πολύ «λεπτή» θέση, καθώς οφείλει να προασπίσει τα σύνορα, όχι απέναντι σε στρατιωτικές δυνάμεις του εχθρού, αλλά έναντι χιλιάδων άμαχων προσφύγων που οδηγούνται σε αυτά από τον τουρκικό μηχανισμό.

Δεν τελειώνουν οι «εκπλήξεις» στην υπόθεση Folli-Follie. Τελευταία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα της οικογένειας Κουτσολιούτσου να ορίσει δικά της μέλη στο ΔΣ της εταιρείας, η εμφάνιση ενός κινεζικού Fund που «ενδιαφέρεται» εδώ και λίγες εβδομάδες για την εταιρία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν πρόκειται για την CERIECO, ήτοι μία πολυσχιδή εταιρεία με μεγάλο μέγεθος και δραστηριότητες που ξεκινούν από το πάλαι ποτέ «εισαγωγαί-εξαγωγαί» και φτάνουν μέχρι την επένδυση σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες στον κλάδο των ελαστικών.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος «παλεύει» όχι για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά για να κάνει… συνέδριο. Δύο φορές μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, μία στη Ρόδο και μία στην Καλαμάτα, το συνέδριο ματαιώθηκε από επιδρομές αντιφρονούντων του ΠΑΜΕ, που εμπόδισαν «δυναμικά» τη διεξαγωγή του, με επεισόδια, μπουκαρίσματα και καταλήψεις.

«Γραφικότητες» θα πουν ορισμένοι, συνηθισμένοι από τόσα χρόνια ελληνικής παραδοξότητας, ενώ κάποιοι άλλοι, λαμβάνοντας υπόψη τους και τα ευρύτερα παρατράγουδα που έχουν σημαδέψει τον ελληνικό συνδικαλισμό, θα περιοριστούν σε ένα «Ωχ, αδερφέ».

Δύο καυτά μέτωπα, που όμως συνδέονται, θα επιχειρήσει να θίξει ταυτοχρόνως η στήλη. Το επιδεινούμενο εξωτερικό περιβάλλον και τις συνθήκες διακυβέρνησης εντός της χώρας . Διότι αμφότερα περιορίζουν δραστικά τους υψηλούς «βαθμούς ελευθερίας» που φαινόταν να έχει η παρούσα κυβέρνηση, κατά την καλοκαιρινή έναρξη της θητείας της.

Η ένταση με την Τουρκία και η αναζωπύρωση του προσφυγικού, μαζί με τον κίνδυνο επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας, δεν ήταν τότε άγνωστα, πλην όμως η κατάσταση επιβαρύνθηκε μάλλον με πιο γρήγορους ρυθμούς, σε σχέση με τις περισσότερες προβλέψεις.

Τα κουκιά είναι μετρημένα. Η θρασύτατη απαίτηση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου να τοποθετήσει εκ νέου εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie, την ώρα που ο ίδιος και η οικογένειά του αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών για βαριά αδικήματα που αφορούν την εταιρεία, αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας και εντείνει τον διασυρμό της ελληνικής αγοράς διεθνώς.

Το γεγονός ότι ο κ. Κουτσολιούτσος εκμεταλλεύεται το κενό στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις του, δεν πρέπει και δεν μπορεί να περάσει έτσι, σε μια υπόθεση που έχει «κάψει» θεσμικούς και μικροεπενδυτές κι έχει απασχολήσει ευρύτατα τα διεθνή μέσα.

v