Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Όσοι έχουν ξεχάσει το «νόμο των ακούσιων συνεπειών» στα οικονομικά, ίσως έρχεται η ώρα να τον ξαναθυμηθούν.

Ο συνδυασμός των πληθωριστικών πιέσεων από τις συνέπειες της πανδημίας, με τις δυσμενείς επιδράσεις του πολέμου στην Ουκρανία και των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό μείγμα. Διότι ενώ η ρωσική οικονομία φαίνεται μέχρι στιγμής να αντέχει καλά στα πλήγματα, ωθώντας μέχρι και τον Economist να παραδεχτεί ότι «στέκεται στα πόδια της», στις δυτικές οικονομίες η επίδραση του «όπλου κατά της Ρωσίας» έχει ήδη δυσμενή αποτελέσματα.

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την απαίτηση του Πούτιν για έμμεση πληρωμή σε ρούβλια, πλησιάζουν τα όρια του ιλαροτραγικού, δικαιολογώντας και το σκωπτικό μέρος του τίτλου στο παρόν σχόλιο.  

Όπως επισημάνθηκε έγκαιρα σε σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr , η Ρωσία, γνωρίζοντας εκ προοιμίου τη μεγάλη εξάρτηση ισχυρών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με κορυφαία περίπτωση τη Γερμανία) από το φυσικό αέριο, αποφάσισε να κάνει μια κίνηση συμβολικού κυρίως χαρακτήρα, ζητώντας πληρωμή του αερίου σε ρούβλια, με την ελπίδα ότι θα επιτύχει τον «διχασμό» της ΕΕ.

Μετά το Πάσχα των ορθοδόξων -και τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπου ο Μακρόν θα δώσει μεγάλη μάχη για να αποφύγει μια δυσάρεστη έκπληξη από τη Μαρίν Λεπέν- φαίνεται ότι θα δρομολογηθούν οι μεγάλες αποφάσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά στον τερματισμό της προμήθειας πετρελαίου πιθανώς και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Εκ πρώτης όψεως, μια τέτοια απόφαση δεν στερείται επιχειρημάτων. Οι ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας στην Ευρώπη αποτελούν πηγή τεράστιων εσόδων για την οικονομία της. Κι όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα έσοδα αλλά και η ανάκαμψη που καταγράφει το ρούβλι, ακριβώς επειδή οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα έσοδα αυτά όχι απλά δεν είναι μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν αλλά σημαντικά υψηλότερα. Κοινώς, για να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα σε ένα εύλογο βάθος χρόνου οι κυρώσεις πρέπει να περιλάβουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Όσοι επιχειρηματολογούν υπέρ της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ ή άλλων μεμονωμένων μελών της συμμαχίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, και ατυχώς υπάρχουν αρκετοί, κυρίως πολιτικοί και «καθοδηγητές γνώμης», τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία όσο και σε ανατολικές κυρίως χώρες της Ευρώπης, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στην ίδια την ανθρωπότητα!

Διότι, και εδώ θα αφοσιωθούμε σε εκείνους που προέρχονται από τη Δύση, εμφανίζονται να αγνοούν τέσσερα πολύ ουσιαστικά γεγονότα:

Όσοι λοιπόν «προτείνουν» την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ ή μεμονωμένων κρατών του στη σύρραξη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κλιμάκωση μιας τέτοιας εμπλοκής είναι πιθανό ότι θα οδηγήσει σε ανταλλαγή τακτικών πυρηνικών πληγμάτων, αρχής γενομένης πιθανότατα από το έδαφος της Ουκρανίας, στο όνομα της οποίας γίνονται αυτές οι απερίσκεπτες προτάσεις.

Η προειδοποίηση του καθηγητή Τζανάκη ότι θα πρέπει να αναμένουμε στην Ελλάδα αύξηση των θανάτων λόγω πανδημίας κατά το επόμενο διάστημα αποκτά μεγαλύτερη σημασία, όταν πληροφορηθεί κάποιος ότι κατά τις τελευταίες επτά ημέρες, η χώρα μας καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε ολόκληρη των Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τόσο του worldometers.org όσο και του ourrworldindata.org, με πηγή το γνωστό αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

H χώρα μας έρχεται δυστυχώς να επαληθεύσει με τον χειρότερο τρόπο τη ρήση «τα στερνά νικούν τα πρώτα», καθώς, όπως επισήμανε το Euro2day.gr σε πρόσφατο ρεπορτάζ, η Ελλάδα ξεπέρασε ήδη σε θανάτους, από την αρχή της πανδημίας, χώρες τις οποίες παρακολουθούσαμε σοκαρισμένοι την Άνοιξη του 2020 να καταγράφουν δεκάδες χιλιάδες θανάτους!

v