Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ιταλικό χρέος βαρίδι για Wall και αγορές

Ισχυρότατες απώλειες σημειώνει η Wall, ενώ σε βαθύ κόκκινο έκλεισαν οι ευρωαγορές με αφορμή τον εκτροχιασμό των ιταλικών spreads. Παρέμβαση από ΕΚΤ. Πτώση 6% για τις αμερικανικές τράπεζες. Πιέσεις στο ευρώ.

Η αναρρίχηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας πάνω από το απαγορευτικό 7% τρομάζει τον επενδυτικό κόσμο και επιταχύνει την πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων.

Από το «καμπανάκι» στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο δείκτης των αμερικανικών blue chips στην Wall Street εμφανίζει απώλειες άνω των 200 μονάδων.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 350 μονάδες ή 3% στις 11.801 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P υποχωρεί 3,3% στις 1.233 μονάδες, και ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 3,5% στις 2.632 μονάδες.

Το ευρώ διολίσθησε στο 1,3558 δολ. έναντι 1,3836 δολάρια στις χθεσινοβραδινές συναλλαγές.

Η ιταλική κρίση αποκτά όλο και περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με την ελληνική και σε πολιτικό επίπεδο, μετά την ανακοίνωση του Σ. Μπερλουσκόνι για διενέργεια εκλογών τον Φεβρουάριο. Όλα αυτά όμως οδήγησαν την LCH. Clearnet να αυξήσει το margin για όσους επενδύσουν στο ιταλικό χρέος. Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και ο οίκος εκκαθάρισης CC&G.

Σύμφωνα με δηλώσεις traders, η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προχωρήσει ξανά σε επιθετικές αγορές 2ετών και 10ετών ομολόγων της Ιταλίας στην δευτερογενή αγορά, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το ράλι των επιτοκίων, που ξεπερνούν πλέον και το 7%.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς διαμορφώνεται αυτή την ώρα στο 7,26%, ενώ νωρίτερα εκτινάχθηκε έως το 7,477% (πάνω από τις 580 μ.β. το spread), επίπεδα στα οποία η Πορτογαλία και η Ελλάδα είχαν προσφύγει σε πακέτα στήριξης. Σημειώνεται ότι το πρωί η απόδοση του 10ετούς ήταν μικρότερη του 7%.

Η απόδοση του 2ετούς ανέρχεται στο 7,234%, ενώ νωρίτερα εκτινάχθηκε έως τα επίπεδα του 7,489% αποτυπώνοντας την αντιστροφή της επιτοκιακής καμπύλης, υποδηλώνοντας τους φόβους των αγορών για χρεοκοπία της χώρας. Στις 710 μονάδες το spread στο διετές.

Στο 7,69% διαμορφώνεται η απόδοση του ιταλικού πενταετούς, ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα CDSs, της Ιταλίας στην 5ετία ενισχύονται σήμερα κατά 23 μονάδες βάσης, στις 543 μονάδες βάσης.

Η Ιταλία προχωρά σε δημοπρασία ομολόγων στις 14 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με την Daiwa Securities καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέος 30,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και περαιτέρω 20,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. 

Η νευρικότητα παραμένει έντονη στα διεθνή χρηματιστήρια και ο δείκτης φόβου Vix, ο δείκτης μεταβλητότητας στο χρηματιστήριο παραγώγων του Σικάγου, εκτινάσσεται σήμερα 14%.

Ισχυρές είναι οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και μόνο 5 από τις 500 μετοχές του αμερικανικού δείκτη S&P εμφανίζουν άνοδο.

Η μετοχή της Morgan Stanley βουλιάζει 6%, όσο και της E-Trade Financial, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της LCH.Clearnet ότι αυξάνει τα margins δανεισμού, τα εχέγγυα για δανεισμό, σε συναλλαγές ιταλικών ομολόγων. Η Citigroup διολισθαίνει 5,2%, η Wells Fargo 3,3%, η Bank of America 3,2% και η J.P. Morgan 4,3%.

Με κάθετη πτώση αντεδασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις εξελίξεις. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,92% στις 5.460 μονάδες, ο DAX με απώλειες 2,21% στις 5.830 μονάδες, ενώ ο CAC 2,17% στις 3.075 μονάδες.

Στη Wall Street με την τωρινή πτώση μηδενίζονται τα κέρδη που αποκόμισαν αργά στη χθεσινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες, όταν αντέδρασαν στην προοπτική παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία θεωρείται ικανοποιητική προσπάθεια για να εκτονωθεί η κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v