Πετρελαϊκή ανακούφιση στη Wall Street

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών από την ελαφρά υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και την αποκατάσταση των εξαγωγών του Ιράκ.

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών από την ελαφρά υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και την αποκατάσταση των εξαγωγών του Ιράκ.

Οι τιμές των futures του αργού πετρελαίου ανήλθαν μέχρι και τα 49,40 δολ. το βαρέλι προτού υποχωρήσουν την Παρασκευή. Ωστόσο, το ενεργό συμβόλαιο είναι πλέον αυτό του Οκτωβρίου, το οποίο διαμορφώνεται στα 46,74 δολ. το βαρέλι.

”Η αγορά παρακολουθεί στενά τις πετρελαϊκές τιμές και φαίνεται να υποχωρούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα” τονίζει ο Khuram Chaudhry, αναλυτής της Merrill Lynch του Λονδίνου, προσθέτοντας πως η αγορά θα επικεντρωθεί επίσης στην επίπτωση των πετρελαϊκών τιμών στις καταναλωτικές δαπάνες.

Στα θετικά νέα της ενεργειακής αγοράς, προστίθεται και η φυσιολογική ροή των εξαγωγών του Ιράκ σήμερα, Δευτέρα, μετά από δυο εβδομάδες έντονης μείωσης λόγω εκτεταμένων σαμποτάζ.

Από την υποχώρηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” αναμένεται να ωφεληθούν οι αεροπορικές εταιρίες, οι μετοχές των οποίων δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα στη χρηματιστηριακή αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, με το πετρέλαιο στα 50 δολ. το βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, η εταιρία λογισμικού Business Objects ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς 2 εκ. ιδίων μετοχών, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί θετικά στην τιμή της μετοχής της.

Εν τω μεταξύ, η νεοεισελθείσα στην αγορά του Nasdaq εταιρία διαδικτύου Google συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα κύρους, καθώς σύμφωνα με την εταιρία μετοχικών δικαιωμάτων Institutional Shareholder Services, η εταιρία κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των εταιριών του S&P 500, βάσει κριτηρίων εταιρικής διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.116,77 μονάδες με κέρδη 0,08%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,25%, στις 1.842,63 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,08%, στις 1.099,19 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σημαντική ενίσχυση εμφανίζουν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει κέρδη 1,00% στις 4.413,20 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 1,54% στις 3.592,45 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 3.773,41 μονάδες με κέρδη 1,63%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v