Πόσο αξίζει τελικά ο ”μαύρος χρυσός”;

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή ύστερα από έντονο ”φλερτ” με τα 50 δολ. το βαρέλι, ενισχύοντας την άποψη πως έχει επέλθει θεμελιώδης μεταβολή στη μακροπρόθεσμη αξία του. Η ”ορθή” τιμή του εμπορεύματος, οι απόψεις των αναλυτών και το περίεργο παιχνίδι που παίζουν τα hedge funds.

των James Boxell και Javier Blas στο Λονδίνο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή ύστερα από έντονο ”φλερτ” με τα 50 δολ. το βαρέλι, ενισχύοντας την άποψη πως έχει επέλθει θεμελιώδης μεταβολή στη μακροπρόθεσμη αξία του, την οποία πολλοί αναλυτές θέτουν πλέον μεταξύ των 30 και των 35 δολαρίων.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 14 δολάρια από τον Ιούνιο υπογραμμίζει τη δημιουργία μεγάλου ”τρομοκρατικού premium” και, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, πυροδοτεί κερδοσκοπικές αγορές. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, ο οργανισμός που επιβλέπει τη διεθνή ενεργειακή αγορά, τόνισε πρόσφατα πως η αγορά επιδεικνύει ”παράλογη πληθωρικότητα”.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές αναφέρουν πως η αγορά αποτιμά ορθά το πετρέλαιο, καθώς φέτος η ζήτηση καταγράφει την υψηλότερη ενίσχυση των τελευταίων 28 ετών, οι επιπλέον δυνατότητες παραγωγής πλησιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 30ετίας, οι υποεπενδύσεις επηρεάζουν την εξόρυξη και πολιτική αστάθεια πλήττει το Ιράκ, τη Βενεζουέλα και τη Νιγηρία.

Οι οικονομολόγοι τονίζουν επίσης πως η αποπληθωρισμένη τιμή είναι πολύ χαμηλότερη από το ανώτατο σημείο των 100 δολ. περίπου του 1979. Ο Jeffrey Currie, αναλυτής εμπορευμάτων της Goldman Sachs, αναφέρει πως τα 30-35 δολ. από την τρέχουσα πετρελαϊκή τιμή αποτελούν θεμελιώδη και μακροπρόθεσμη μεταβολή στην αξία του, ενώ η διαφορά μεταξύ της τιμής spot και της τιμής του πενταετούς swap δεν είναι υψηλή, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα.

Ωστόσο, η διαφορά αυτή εκτινάχθηκε από τα 10 στα 12 δολάρια μέσα στην εβδομάδα, λόγω κινήσεων των hedge funds που επιθυμούν να σπρώξουν τα futures του αργού πετρελαίου πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι πριν από τη λήξη του συμβολαίου Σεπτεμβρίου.

Τα hedge funds ασκούν πιέσεις για ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 50 δολ. για να εξαργυρώσουν τις θέσεις τους”, αναφέρει trader μεγάλης πετρελαϊκής εταιρίας.

Ο Kevin Norrish, αναλυτής εμπορευμάτων της Barclay’s Capital, τόνισε: ”Σε μια αγορά που μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε, θα ήταν παράξενο αν δεν υπήρχαν και κάποιοι κερδοσκόποι”. Ωστόσο, ο κ. Norrish τόνισε πως οι καθοριστικοί παράγοντες διαμόρφωσης της υψηλής τιμής του ”μαύρου χρυσού” είναι οι περιορισμοί της προσφοράς και η έντονη ζήτηση και ότι η αποτίμηση της αγοράς είναι ορθή.

”Τα εβδομαδιαία στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν πως η ζήτηση βενζίνης παραμένει σε επίπεδα-ρεκόρ παρά την υψηλή τιμή της, ενώ οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας έχουν ενισχυθεί κατά 50% σε ετήσια βάση”.

Οι αξιωματούχοι του OPEC και οι εταιρίες διύλισης πετρελαίου παραπονούνται πως τα hedge funds διαταράσσουν την ενεργειακή αγορά. Ο John Snow, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ο Joaquin Αlmunia, ο νέος επίτροπος της Ε.Ε. σε οικονομικά ζητήματα, τόνισαν πως οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές οφείλονται σε τρομοκρατικές ανησυχίες και κερδοσκόπους, αναφέροντας πως τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς δεν δικαιολογούν την τιμή των 50 δολ.

Ορισμένα hedge funds ενισχύουν τις τιμές χρησιμοποιώντας το πετρέλαιο για να κάνουν hedging στο δολάριο. Επίσης, οι αναλυτές επισημαίνουν πως ενώ η πετρελαϊκή αγορά είναι περισσότερο ευμετάβλητη έναντι άλλων αγορών, δεν επιδεικνύει ενίσχυση μεταβλητότητας στην παρούσα φάση.

Η μεταβλητότητα της τιμής του πετρελαίου ανέρχεται στο 26%, πολύ χαμηλότερα από το 70% που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v