Yποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά η Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες με «βαρίδι» την τεχνολογία. Βουτιά 4% για το Brent κάτω από τα $75. Στο 4,05% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Οριακές κινήσεις για το δολάριο. Μικρή άνοδος για τον χρυσό. Bουτάει 5% η Nvidia.

Yποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά η Wall Street

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τα αποτελέσματα τριμήνου των μεγάλων τραπεζών και ο κλάδος των εταιρειών παραγωγής και σχεδιασμού τσιπ βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων. 

O Dow Jones υποχωρεί 0,28% στις 42.944 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,61% χαμηλότερα στις 18.389 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,27% στις 5.843 μονάδες. 

Τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs αυξήθηκαν κατά 45% το τρίτο τρίμηνο, καθώς η επενδυτική τράπεζα επωφελήθηκε από την ανάκαμψη του dealmaking.

Η μετοχή της τράπεζας ενισχύεται 0,5% στα 524 δολάρια. 

Πτώση σημείωσαν τα κέρδη της Bank of America το τρίτο τρίμηνο, καθώς τα έσοδα από τις πληρωμές τόκων των πελατών της συρρικνώθηκαν.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας υποχώρησαν στα 6,9 δισ. δολάρια ή 81 σεντς ανά μετοχή, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη. Ήταν μειωμένα από τα 7,8 δισ. δολάρια ή 90 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο πριν.

Η μετοχή σημειώνει άνοδο 2,1% στα 42,8 δολάρια. 

Τα καθαρά κέρδη της Citigroup υποχώρησαν 9% το τρίτο τρίμηνο στα 3,2 δισ. δολάρια ή 1,51 δολάριο ανά μετοχή, καθώς έβαλε στην άκρη περισσότερα χρήματα για να καλύψει πιθανές ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Τα έσοδα διολίσθησαν 1% στα 20,3 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας υποχωρεί 1,4% στα 65 δολάρια.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης Empire State που καταγράφει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη υποχώρησε κατά 23,4 μονάδες αυτόν τον μήνα, στις -11,9 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Fed Νέας Υόρκης. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από το μηδέν καταδεικνύει συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης.

Η μέτρηση αυτή είναι η χαμηλότερη από τον Μάιο.

Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 μηνών.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 3 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent βουτάει 4,4% στα 74,1 δολάρια το βαρέλι. Τη Δευτέρα ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε για τρίτη φορά τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025. Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν είναι πρόθυμο να πλήξει πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς στόχους του Ιράν.

Ο χρυσός σημειώνει οριακή άνοδο 0,09% στις 2.667 δολάρια η ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας και του γεν, ενώ καταγράφει οριακές κινήσεις έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,091 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχωρεί 5 μονάδες βάσης, στο 4,05%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nvidia βουτάει 5%. Απώλειες 5% σημειώνει και η μετοχή της AMD, 4% της Broadcom και 7% της Arm.

Η πτώση στις μετοχές των εταιρειών παραγωγής και σχεδιασμού τσιπ πυροδοτήθηκε από την προειδοποίηση της ολλανδικής ASML για πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη της αγοράς των ημιαγωγών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v