Επέστρεψε στα ρεκόρ η Wall Street

Δεύτερη σερί άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τους Dow Jones και S&P 500 να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά. Στο 4,06% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Επέστρεψε στα ρεκόρ η Wall Street

Άνοδος στη Wall Street μετά την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσουν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο αλλά δεν ήταν σίγουροι για το πόσο επιθετικά θα έπρεπε να το κάνουν, με μια μερίδα να τάσσεται υπέρ μιας μικρότερης μείωσης.

«Κάποιοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι θα προτιμούσαν μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση αυτή, και κάποιοι άλλοι είπαν ότι θα στήριζαν μια τέτοια απόφαση» αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 27 με 28 Σεπτεμβρίου.

Στη Wall Street o Dow Jones ενισχύθηκε 1,03% ή 431 μονάδες στις 42.512, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,71% στις 5.792 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,60% στις 18.291 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Honeywell (+3,3%) και IBM (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των και Boeing (-3,4%) και Salesforce (-1,1%).

Στο μεταξύ, η αξιωματούχος της Fed, Λόρι Λόγκαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης της προηγούμενης συνεδρίασης αλλά θέλει μικρότερες μειώσεις από εδώ και έπειτα, δεδομένου ότι υπάρχουν πραγματικά ρίσκα για τον πληθωρισμό και «αβεβαιότητες» όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,1% τον Αύγουστο έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,5%. Τον Ιούλιο οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί 1,1%.

Επιπλέον η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στραμμένη και στον κυκλώνα Μίλτον που βρίσκεται μια ανάσα από τις ακτές της Φλόριντας.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι θα φτάσει στην ξηρά, γύρω από την περιοχή Tάμπα, αργά το βράδυ της Τετάρτης ή νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ. Από το πρωί της Τετάρτης, ο τυφώνας έχει σταθερή μέγιστη ένταση 155 μιλίων την ώρα (249 χλμ./ώρα).

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,06% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,01%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε 0,6% στα 76,71 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 0,3% στα 73,36 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 2.626 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0936 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v