Ελεύθερη πτώση και στη Wall Street

Το sell off σε ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες. «Βουτιά» 3,4% για τον Nasdaq. Στο κόκκινο και οι «Magnificent Seven» με απώλειες 7,2% για την Nvidia. Στο 3,77% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ελεύθερη πτώση και στη Wall Street

Βαριές απώλειες στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στην Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να αναμένει επίθεση από το Ιράν (σύμφωνα με τον Μπλίνκεν εντός δύο ημερών).

Ο Dow Jones υποχώρησε 2,6% ή 1.033 μονάδες στις 38.703, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3% στις 5.186 μονάδες (οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Σεπτέμβριο του 2022) και o Nasdaq «βούλιαξε» 3,43% στις 16.200 μονάδες.

Στο κόκκινο κινήθηκαν οι μετοχές των Magnificent seven καθώς η Nvidia μετά τις επιπλοκές στη διαδικασία των νέων τσιπ, «βούλιαξε» 7,2%, υποχωρώντας  30% από τα πρόσφατα υψηλά. Αντίστοιχα, η Microsoft έχασε 3,3%, η Tesla 4,6% και η Apple 5,6% μετά την απόφαση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett να μειώσει στο μισό το μερίδιο της Berkshire Hathaway στον τεχνολογικό κολοσσό.

Επιπλέον, ο δείκτης «φόβου» Vix, ο οποίος μετράει τη μεταβλητότητα στις μετοχές του S&P 500, έφτασε να σημειώνει άλμα 161% τη Δευτέρα, στις 62,51 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της πανδημίας. Aργά το βράδυ, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 37,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 61%.

Νωρίτερα, στις ασιατικές αγορές ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei είχε καταγράψει την μεγαλύτερη πτώση από τη Μαύρη Δευτέρα του 1987, τόσο εξαιτίας των ανησυχιών για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ όσο και του ισχυρού γεν μετά την απόφαση της BoJ να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μ.β. την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντίστοιχα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στις ευρωαγορές. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» 2,17% στις 487 μονάδες, o FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 2,04% στις 8.008 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,82% στις 17.339 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,42% στις 7.148 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές απέφυγαν τα χειρότερα καθώς έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Επιστρέφοντας στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, ο τομέας των υπηρεσιών κατέγραψε ισχυρή ανάκαμψη τον Ιούλιο μετά τη βουτιά τετραετίας του Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 51,4 μονάδες από τις 48,8 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ προέβλεπαν άνοδο στις 50,9 μονάδες. Αν και η μέτρηση ήταν θετική ωστόσο δεν είχε αντίχτυπο στην αγορά.

Στο μεταξύ, έκκληση στη Fed να προχωρήσει σε έκτακτη μείωση επιτοκίων πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου απηύθυνε ο Πολ Κρούγκμαν.

«Οπότε, αν και είχα ταχθεί υπέρ της μείωσης επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο σίγουρα, δεν είχα ζητήσει μείωση επιτοκίων πριν από την επόμενη συνεδρίαση, διότι αυτό θα μπορούσε να στείλει σήμα πανικού. Αλλά από τη στιγμή που μπορεί να βλέπουμε ήδη πανικό, το επιχείρημα αυτό χάνει την ισχύ του. Υπάρχει πραγματικός λόγος για έκτακτη μείωση επιτοκίων σύντομα».

Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Fed, Όσταν Γκούλσμπι, δήλωσε ότι ενώ τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιούλιο ήταν πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν, η εικόνα δεν είναι αυτή μιας ύφεσης.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η Fed πρέπει να παρακολουθεί τις αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον ώστε τα επιτόκια να μην γίνουν υπερβολικά περιοριστικά.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά δύο μονάδα βάσης στο 3,77% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 3,88%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent σημείωσε πτώση 0,4% στα 76,50 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,5% στα 73,15 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στα 2.446 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0951 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v