Οριακά κέρδη στη Wall Street

Αναζήτηση πυξίδας και φρένο στο τεχνολογικό ράλι, με τα βλέμματα στραμμένα στα προσεχή στοιχεία πληθωρισμού. Ενισχύονται οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο, βουτά ο χρυσός.

Οριακά κέρδη στη Wall Street

Οριακά κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, σε μια εβδομάδα συναλλαγών που εξακολουθεί να αναζητά πυξίδα, και ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές της αγοράς για το υπόλοιπο του έτους, μετά από ένα πρώτο εξάμηνο κερδών με ατμομηχανή την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,10% στις 39.149 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει οριακά κέρδη 0,06% στις 5.472 μονάδες και ο Nasdaq «τσιμπά» 0,33% στις 17.776 μονάδες.

Οι μετοχές ζορίζονται στην τελική ευθεία ενός ισχυρού τριμήνου, στο οποίο την παράσταση έκλεψε μια μικρή ομάδα μετοχών υψηλής τεχνολογίας.

Πρόσφατη προσπάθεια της αγοράς να διευρυνθεί από την ομάδα megacap φάνηκε βραχύβια, καθώς σειρά στοιχείων δείχνουν αδύναμο εύρος – ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τη διατήρηση της ισχύος του ράλι. Η διχοτόμηση μεταξύ απόδοσης και εύρους του S&P 500 έχει φτάσει σ' ένα από τα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

Ο S&P 500 κλείνει ένα εξάμηνο με κέρδη 15%. Το τεχνολογικό ράλι ωστόσο, που τροφοδοτήθηκε από την ανάκαμψη της Nvidia, δείχνει σημεία εξάντλησης, την ώρα μάλιστα που αξιωματούχος της Fed μετρίασε τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Η Μισέλ Μπάουμαν επανέλαβε την άποψή της ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει υψηλό για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Nvidia υποχωρεί 1,6% μετά τη χθεσινή έκρηξη +7%, που ακολούθησε τριήμερο απωλειών. Η χρηματιστηριακή αξία της κατασκευάστριας μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης, που ανέρχεται σε 3,1 τρισ. δολάρια, έχει κυριαρχήσει στον S&P 500 με άνοδο 154% το 2024, εγείροντας ως εκ τούτου ανησυχίες ότι οι περισσότερες άλλες μετοχές δεν θα συμμετάσχουν στο φετινό ράλι.

Η Citi αύξησε τον στόχο τιμής της για τη Nvidia σήμερα Τετάρτη, προβλέποντας δυναμική ανόδου 19% το επόμενο έτος. Η επενδυτική τράπεζα ανέφερε αυξημένες προσδοκίες για κέρδη και μεγαλύτερη ζήτηση, δεδομένου ότι αυξάνεται η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ανταγωνιστική Micron Technology ενισχύεται 0,6% ενόψει των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

«Ακόμα πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς να ξεγράψουμε την υπόλοιπη αγορά υπέρ της τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ειδικά της Nvidia», δήλωσε στο CNBC ο Paul Hickey, συνιδρυτής της Bespoke Investment Group. «Προσπαθούμε να διευρυνθεί η αγορά, αλλά δεν πρόκειται απαραιτήτως για μια δυαδική επιλογή μεταξύ megacaps και μικρότερης κεφαλαιοποίησης».

Οι μετοχές της εταιρείας ταχυμεταφορών FedEx κάνουν άλμα 14% μετά την ανακοίνωση προσαρμοσμένων κερδών που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο. Ακόμη περισσότερο, η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Rivian Automotive εκτινάσσεται 25% αφού ο Όμιλος Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία.

Η Wall Street στρέφει την προσοχή της στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή, με τον δείκτη τιμών Μαΐου για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες στο προσκήνιο. Η Fed παρακολουθεί στενά τον εν λόγω δείκτη και οι επενδυτές ελπίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή αργότερα φέτος, εφόσον οι αυξήσεις τιμών συνεχίσουν να μετριάζονται.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του πετρελαίου Brent σημειώνει απώλειες 0,1%, στα 84,9 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,8% στα 2.311 δολάρια ανά ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,31%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται 0,3% έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,06 δολ./ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v